fbpx

Aplicația care-ți aduce pachetul de la mama și alte lucruri pe care le-am descoperit la hackatlonul Innovation Labs

Weekendul trecut, la Universitatea Politehnică din București, s-a desfășurat Hackathonul Innovation Labs 2019, un maraton de 24 de ore în care echipe tineri aspiranți la statutul de „The Next Steve Jobs” au încercat să-și promoveze și lanseze idei de aplicații și produse mai mult sau mai puțin inovative.

Termenul de hackatlon e un pic înșelător, din moment ce n-am găsit pe acolo personaje din Hackerville care să vrea să spargă bănci – ba, dimpotrivă, le propuneau soluții tehnice pentru problemele lor –, iar dacă era cineva prin zonă care e din Râmnicul Vâlcea, era din partea „bună” a orașului. De fapt, Innovation Labs e un program de pre-accelerare a unor start-up-uri, ajuns la a șasea ediție, iar hackatlonul încerca să conecteze idei cu programatori, inovatori cu mentori și alte chestii din astea plictisitoare.

Acum, cum spunea cineva, ideile sunt ieftine, să le pui în parctică e mai greu. Au fost vreo 60 și ceva de propuneri și trecut în faza de dezvoltare (cele 24 de ore pentru a prezenta ceva mai mult decât un text scris pe o foaie) 40 dintre acestea, dintre care nu neapărat toate sunt viitorul Facebook, multe erau doar iterații ale unor idei pe care le-am mai văzut și prin alte părți (o aplicație care să te ajute să-ți ții dieta, de exemplu). Însă câteva mi-au atras atenția.

>>>

Packet de la mama

Sau, după cum a denumit-o inițiatoarea, Lavinia Iancu, „PACKET de la MAMA”. A fost probabil cea mai potrivită idee pentru locul în care se dăsfășura evenimentul, la doi pași de Regie, locul în care locuiește practic 80% din target-ul bucureștean al viitoarei aplicații. Ideea e o combinație de BlaBla Car cu Bringo – pune în legătură oamenii cu mașini cu oamenii cu pachete și face fericită pe mai toată lumea (minus nașii și mecanicii de locomotivă de pe CFR), pentru că, contra unei sume modice, pachetul cu zacuscă și alte bunătăți ți-ar putea ajunge direct în fața căminului sau blocului în care stai. 

>>>

Aplicații pentru companii

Dacă există aplicații pentru studenți care primesc pachet de acasă, există și unele pentru companii mari. De exemplu, programul Fintech, care a fost susținut de BRD -Groupe Société Générale, oferea două asemenea viitoare produse. Finbot e un soi de TpU pentru bănci, în care angajații să poate pune întrebările de zi cu zi unui AI care să le ofere soluții, în timp ce Sales Lead Generator, un nume care ar face invidios orice director de marketing își propune să prioritizeze potențialii clienții în funcție de cât de dispuși sunt să-ți cumpere produsul.

>>>

O aplicație pentru donatorii de sânge (și alte aplicații medicale)

Se cheamă Hero și dă steluțe centrelor de recoltare, ca la Uber, pentru calitate și curățenie, dar, mai mult, încearcă să facă legătura între cei care au nevoie de sânge și potențialii donatori. Inițiatorii spun că ar putea fi și un mediu prin care diverse companii și ONG-uri (cum ar fi Untold, care a făcut asta la un moment dat) să poate da diverse cadouri celor care donează.

Tot la capitolul aplicații medicale există E.O.H., care transformă limbajul semnelor în cuvinte (utilă mai ales în cazul copiilor care încă n-au învățat să scrie – aceștia apasă pe pictograme cu semnele) sau Healers, un aparat care stabilizează tacâmurile în cazul persoanelor care suferă de Parkinson.

>>>

O aplicație care-ți face ruta dacă ai mașină electrică

Da, evident că n-ai, dar e bine să încurajăm viitorul,  nu-i așa? Puștii care au creat EV Trippers vor ca posesorul unei mașini electrice să poată călători fără să-și facă griji că vor rămâne în pana prostului, mai ales că, spre deosebire de mașinile cu benzină, aici nu rezolvi problema cu o canistră sau cu furtunașul. Aplicația ar trebui să-ți fac un traseu în așa fel încât să ajungi mereu la o sursă de alimentare liberă și să te concentrezi doar la regulile de circulație.

>>>

Alta care-ți găsește loc de parcare

Dacă tot suntem la mașini, ParkAround vrea să optimizeze locurile de parcare care sunt rezervate unor persoane – când sunt libere, să poată fi folosite de cei care au aplicația. Din ce-am înțeles de la inițiatori, chestia se poate aplica doar la parcările companiilor, fiindcă cele închiriate de la primărie nu pot fi subînchiriate, deci nu prea se rezolvă problema parcării așa de ușor. 

>>>

Și una care-ți face cafeaua dacă mergi pe jos

Asta e chiar simplă și mă mir că nu s-a gândit cineva până acum la ea. Practic, prin ReTGo îți comanzi o cafea din aplicație, în drum spre birou, treci la ora la care ai anunțat, și găsești cafeaua gata pregătită. Ai plătit deja tot, deci doar o iei și te miri cum de au putut să-ți greșească numele chiar și după ce l-ai dat în scris.

>>>

Unele proiecte sunt deja în teste…

…cum e cazul Syncrobots. Paul Popescu de la Modulab avea deja prototipul unui robot care să facă curățenie prin supermarket-uri (gândește-te la omul ăla care umblă cu un soi de tractoraș printre rafturi, să curețe pungile de făină scăpate de jos, dar doar tractorașul) și și-a făcut o echipă pentru a crea programul care să mapeze traseul acestui aparat. N-am mai aflat dacă a făcut sau nu curățenie în locul în care s-a deșfășurat competiția – după 24 de ore de codat în gașcă, cred că era necesară.

Un grup care lucra la un sticker pentru pachete care să anunțe automat când acestea au fost scăpate, intitulat AntiFragile (prototipul actual e deja funcțional, dar poți vedea asta doar pe sticker, care-și schimbă culoare în cazul unui incident contondent), îl testac deja cu Fan Courier.

Una peste alta, drumul de la idee la prototip și de la prototip la ceva funcțional e lung – nu te aștepta să vezi produsele finale astea prea curând –, dar genul ăsta de evenimente e binevenit, mai ales că poți să-ți testezi ideea rapid și să ți-o adaptezi în funcție de ce feedback-ul primit.

Lista celor care s-au calificat mai departe, într-un program de trei luni de dezvoltare accelerată a proiectului, este aici. >>>

Următoarele evenimente se vor desfășura pe 9 martie la Cluj-Napoca, Timișoara, Sibiu și Iași. >>>

Foto: Andrei Toboșaru/Mindcraft