fbpx

7 motive pentru care Motorola Razr e telefonul pliabil așteptat de toți

Am fost luni, la Londra, la preview-ul european a telefonului pliabil Motorola Razr. Telefonul va fi disponibil la precomenzi din decembrie, la un preț de 1.599 euro, și va ajunge pe piață în ianuarie. Am avut ocazia să mă joc puțin cu el și cred că, în lumea pliabilelor, a treia încercare e cea câștigătoare. Iată de ce:

1. A mai funcționat odată

Telefoanele de tip clamshell erau, înaintea apariției primului iPhone, extrem de răspândite și căutate. Îmi amintesc când apăruse Motorola StarTAC, prin 1996. primul clamshell ever – și-l permiteau doar oameni cu venituri serioase.

Razr a fost lansat în 2004 ca un telefon fashionable, datorită profilului extrem de subțire, dar a prins repede și a devenit cel mai bine vândut telefon pliabil din istorie. Efectiv, atunci când s-a pus problema apariției unui smartphone pliabil, mai toată lumea s-a gândit că așa ar trebui să arate.

Variantele propuse de Smasung și Huawei, un telefon ce devine tabletă când este deschis, au fost, din start, contraintuitive. Gestul de a deschide telefonul, pentru a răspunde, și a închide ecranul, pentru a încheia o convorbire, e familiar multora.

2. Ecranul este protejat și pare solid

Galaxy Fold, atunci când e pliat, are un spațiu între cele două părți ale ecranului, care, după cum s-a văzut pe Jerry Rigs Everything, e un magnet pentru mizerie care poate afecta ecranul și un motiv să nu fii prea confortabil cu el în buzunar. Huawei Mate X are ecranul înspre exterior, ceea ce te face să te întrebi cum va supraviețui utilizării normale.

Razr se închide perfect și, odată pliat, ecranul nu poate fi accesat din exterior, iar riscul să intre mizerie înăuntru, care să afecteze ecranul, nu există. Deschis, îl simți ca pe un ecran de sticlă și, privit din lateral, nu observi locul în care acesta se îndoaie. Motorola garantează o funcționare, fără probleme, de doi ani.

În plus, am văzut telefonul scăpat pe jos, de la 1,5 metri, închis. de către unul dintre jurnaliștii care-l mânuia și nimeni n-a părut să tresară. Telefonul are și un ecran exterior, de 2,7 inchi, pentru informații rapide, dar trebuie să ai mare ghinion ca acela să se spargă. Avantajul ecranului exterior este și că nu va trebui să deschizi mereu telefonul ca să accesezi informații sau ca să răspunzi rapid la mesaje.

Va fi destul de dificil să deschizi telefonul cu o singură mână, cel puțin eu n-am reușit în cele câteva încercări pe care le-am avut la dispoziție, dar nu mi se pare o problemă.

3. Rezolvă o problemă reală

Nimeni nu se gândea că ar avea nevoie de o tabletă pe care s-o desfacă în metrou, dar toată lumea are o problemă cu dimensiunile telefoanelor moderne. Ai încercat să pleci de acasă vara, doar cu bermude și tricou și te-ai trezit că umbli cu telefonul în mână?

Razr rezolvă perfect problema aceasta. Desfăcut, telefonul are un ecran suficient de generos, la cei 6,2 inchi (cu un aspect ratio de 21:9), dar, odată ce ți-ai făcut treaba, buzunarele și poșetele vor fi mult mai fericite. Închis, telefonul are dimensiunile de 72 x 94 x 14mm. Și, ne întoarcem la pct. 1: soluția asta a mai funcționat.

4. Rezolvă și problema selfieurilor

Mai toate telefoanele din ultimii ani au încercat să ascundă cumva camera frontală, pentru a avea un ecran cât mai generos, dar și posibilitatea de a face selfie-uri. Am avut bandă neagră, notch, punch hole sau diverse soluții mecanice (la Oppo și Samsung A80). Razr folosește camera principală de 16 MP pentru selfie-uri, trebuie doar să ții telefonul pliat.

Notch-ul însă nu a dispărut, e folosit acum pentru difuzor (majoritatea componentelor, cum ar fi antena, sunt în partea inferioară a telefonului) și pentru o cameră secundară de 5 MP (folosită mai degrabă pentru recunoșterea facială și pentru a ține ecranul activ când e folosit).

5. Este fashionable

Dintr-un punct de vedere utilitarist, telefonul e prea scump. La urma urmei, are procesorul de la Note 9, poți să-ți iei ceva cu specificații mult mai puternice la 1.000 de euro. Însă, telefonul arată cool, packaging-ul la fel, ba chiar vine și cu o pereche de căști wireless de tip buds la pachet. Target-ul pare a fi altul, persoane care vor să iasă în evidență, nu oameni care folosesc telefonul pentru productivitate.

Cineva spunea că, la 800 de euro, și l-ar fi luat însă, cred că strategia Motorola de a-l lansa la un preț dublu e mai interesantă: îl face dorit. Ca și la Razr-ul original, peste un an îl vei găsi probabil la un preț mult redus, poate și cu specificații mai puternice, însă mai întâi trebuie să-l cumpere cei care vor să fie cool.

6. E un cadoul bun de Crăciun

Faptul că e disponibil la precomandă de Sărbători și că e reinterpretarea unui telefon fashionable, combinat cu punctul 4, îl face un cadou perfect de Crăciun. Cei de la Motorola spun că va fi o ediție limitată, ceea ce-l va face și mai dorit.

7. Ar putea atinge utilizatorii de Apple

Motorola Razr funcționează cu Android 9, deși 10 e deja disponibil (alt motiv, pentru cei interesați de specificații, să-l considere neinteresant). Însă pare să fie primul telefon care ar putea crea ceva emoții Apple, tocmai din motivele expuse mai sus.

Early adopter-ii care își iau ultimul model de iPhone ar putea trece, pentru prima dată, la Android, din motive de design, iar pentru ei nu contrează dacă e 9 sau 10.

Să vorbim și de specificații

Majoritatea compromisurilor făcute la nivel de specificații, spun cei de la Motorola, au ca scop obținerea unor dimensiuni reduse și a unui telefon funcțional. Faptul că procesorul nu e cel mai recent mi se pare cea mai mică problemă, rar știi ce procesor ai în telefon și n-o să-ți iei Razr pentru a juca Need for Speed, iar diferențele de performanță nu sunt sesizabile la o folosire normală.

Cititorul de amprentă e în butonul de sub ecran, nu pe ecran, ceea ce are sens. Partea inferioară a telefonului nu e deranjează atunci când îl folosești.

Bateria de 2.510 mAh, împărțită în două pentru a echilibra telefonul, ar putea fi însă o problemă, pentru cei obișnuiți cu telefoane de peste 4.000 mAh. Oamenii de la Motorola care au folosit în condiții normale telefonul (pentru că trebuie să-l testeze cineva intern), spun că dimensiunea e compensată de faptul că obiceiul de utilizare a telefonului se schimbă și că ecranul extern te ajută destul de des să nu mai ajungi, fără scop, pe Facebook sau Instagram. În plus, telefonul are încărcare rapidă de 15 W, dar nu și încărcare wirelless.

Camera de 16 MP ar putea fi iar o problemă, în condițiile în care există deja unele de 48 MP. La dimensiunile pe care-i au senzorii de pe telefoane, megapixelii sunt mai degrabă un gimmick dfe marketing, mai degrabă mă deranjează lipsa unui ultrawide.

Mai e de notat faptul că telefonul nu are SIM, ci e-SIM, ceea ce ar putea crea probleme cu folosirea în anumite rețele mobile.

Nu te lăsa confuzat de gOLED (ecranul exterior) și pOLED (ecranul principal), din specificații. Sunt ecrane OLED amblee, g și p vin de la glass și plastic.

În concluzie

Cred că Motorola a atins un soft spot cu Razr și cred că toată lumea știe, din moment ce se vorbește deja că Xiaomi și Samsung lucrează la niște variante similare. Dacă va prinde sau nu, rămâne de văzut, dar cred că acesta este momentul în care se va stabili viitorul telefoanelor pliabile. Posibilitatea de a le înlocui pe cele cu care ne-am obișnuit până acum a devenit reală.

Foto: Motorola. Lifestyle photo: Steven Taylor Photography