fbpx

Review: Nokia 6.2. Un telefon ieftin care nu pare ieftin.

Trebuie să te uiți la telefoanele care costă în jur de 1.000 de lei ca să-ți dai seama care sunt așteptările minimale ale publicului de la un smartphone, în 2019. Nokia 6.2 e un asemenea telefon, iar una dintre cerințele satisfăcute e că arată bine.

Am testat Nokia 6.2 timp de o săptămână și l-am folosit alte două ca telefon secundar (sau, mai degrabă, mini-tabletă).

Pe scurt

Nokia 6.2 e un telefon cu dispali de 6,3 inchi căruia nu-i lipsesc lucrurile esențiale în 2019 (deschidere cu amprentă, cameră ultrawide, updateuri de Android, baterie decentă), care arată bine și chiar un pic diferit de majoritatea telefoanelor de pe piață.

Plusurile

>>> Cred că e deja clar că aspectul e un plus. Telefonul are o structură bazată pe policarbonat, ceea ce ajută la greutate, cu spatele din sticlă. Vine în două culori,  Ceramic Black și Ice Blue. Eu am testat varianta Ice Blue, deși aș putea să jur că mi se părea mai degrabă Ice Green (am mai avut dispute cu niște prieteni legate de limita asta dintre verde și albastru, e posibil să fie la mine problema).

>>> Sistemul circular de camere de pe mijlocul telefonului ajută la design. Mai multe despre camere, ceva mai jos.

>>> Ca toate telefoanele de la Nokia, și acesta este un telefon Android One. Ceea ce înseamnă că Google garantează doi ani de update-uri și trei de pachete de securitate. Vine cu Android 9.

>>> Dacă flagship-urile moderne încep să renunțe la mufa jack, Nokia 6.2 încă o are, în partea de sus a telefonului, un plus pentru cei care vor să-și folosească căștile în care au investit deja.

>>> Unul din plusurile neașteptate e butonul dedicat pentru Google Assistant din stânga ecranului. Faptul că acesta poate fi personalizat, din setări, și setat să-ți deschidă orice aplicație e minunat. Spre comparație, Samsung crease un buton similar pentru Bixby pe telefoanele lor, doar că nu puteai să faci nimic altceva cu el și, după o vreme, devenea obositor.

>>> Bateria de 3.500 mAh nu e cea mai mare de pe piață, dar e îndeajuns ca să te țină o zi. În perioada în care am folosit telefonul doar pentru a citit știrile, prin casă, n-am avut nevoie să-l reîncarc vreme de 10 zile.

>>> Ai card microSD.

Alte lucruri notabile

>>> Ai variante de 3 GB de RAM și 32 GB de spațiu de stocare, respectiv 4 GB și 64 GB, la o diferența de preț e de circa 250 de lei.

>>> Senzorul de amprentă e pe spatele telefonului, sub camere.

>>> Ecranul este unul de tip LED, însă Nokia susține că tehnologia Pure Dislay ajută la creșterea contrastului și oferă culori mai bune. Pus lângă un telefon cu ecran OLED, însă, diferența e vizibilă, însă n-ai fi avut cum să ajungi la prețul ăsta fără acest sacrificiu.

>>> Primești trei luni de acces gratuit la Google One când cumperi telefonul, adică 100 GB de spațiu de stocare în cloud. După, te costă 1,99 dolari/lună.

Camera

>>> Sistemul de camere vine cu o cameră principală de 16MP, f/1.8. Ca orice cameră de acest gen, funcționează excelent pe lumină bună. Telefoane concurente oferă camere de 48 MP, însă combină apoi patru pixeli în unul singur și îți oferă imagini de 12 MP (e drept, obții un plus de calitate), așa că diferența nu e atât de mare pe cât ar părea.

>>> Camera ultrawide e deja obligatorie (și când te gândești că flagship-urile din 2018 n-o aveau). Nokia 6.2 oferă una de 8MP, f/2.2, care te salvează atunci când ești prea aproape de subiect și vrei să prinzi mai multe în cadru.

>>> A treia cameră e una de 5 MP, folosită exclusiv pentru a obține adâncime de imagine și efectul de bokeh. Ai trei variante de blur, în softul camerei.

>>> Există și o funcție de Night Mode, relativ decentă, dar departe de performanțele de la Huawei sau Google Pixel.

Minusurile

>>> Procesorul Snapdragon 636 e unul destul de vechi, e același de pe Nokia 6.1 Plus sau HTC U12 Life (și deja toată lumea a uitat că HTC făcea telefoane). Asta nu-l face neapărat prost, presupun că e un alt sacrificiu pe altarul prețului. Ajută și ca bateria să țină mai mult.

>>> Ecranul folosește Gorilla Glass 3, în condițiile în care s-a ajuns deja la 6.

>>>Nu are fast charging.

Ce e în cutie

Telefonul, încărcător, căști, cablu USB-to-USB-C.

Specificații

Dimensiuni159.92 x 75.15 x 8.25mm
Greutate180 g
Display6.3 inch LCD
FHD+, PureDisplay
ProcesorQualcomm Snapdragon 636
Memorie3/4 GB RAM
Spațiu de stocare32/64 GB
microSD (până la 512 GB)
Cameră16 MP, f/1.8
8 MP, f/2.2 (ultrawide)
5 MP (depth of field)
Cameră frontală8 MP
Baterie3.500 mAh

Preț

899, 99 lei*, la Altex (varianta cu 4GB/64 GB) >>>

* datorită unei reduceri de 200 de lei,disponibilă în momentul publicării articolului