fbpx

SFWD 048 >>> Picard, harta creierului și șifonierul electric

Avem un nou Star Trek, o cameră foto alb-negru de la Leica și o invenție de la Samsung care vrea să-ți aerisească hainele fără să le scoți pe balcon.


BEAM ME UP!

S-a întors Picard

Jean-Luc Picard, celebrul căpitan al navei Enterprise din Star Trek: The New Generation, jucat de Patrick Stewart, revine de astăzi pe Amazon Prime într-un serial intitulat, simplu, Star Trek: Picard.

Vor fi 10 episoade, difuzate săptămânal. >>>


STILL SMALL

Harta unui creier, la liber

Specialiștii de la Google și Jamelia Research Center din Virginia au creat o hartă 3D a creierului unei musculițe de oțet (celebra Drosophila melanogaster) care conține 20 de milioane de conexiuni și 25.000 de neuroni. Și e doar 1/3 din creierul musculiței.

Susținători ai conceptului de Open Science, cercetătorii au făcut harta disponibilă cu o licență Creative Commons. >>>

Alți cercetători nu sunt foarte convinși că genul acesta de hartă e util.

! Există un tip de celule imunitare care atacă toate tipurile de cancer, dar asta nu ne ajută prea mult. >>>

SPIRITED NEARBY

Animațiile produse de studioul Gibli vin pe Netflix

Dacă până acum te enervai că americanii văd mai multe chestii decât tine pe Netflix, acum e invers, pentru că, în trei luni, aproape tot catalogul Gibli (21 de filme), de la My Neighbor Totoro (1988) și Princess Mononoke (1997) până la Spirited Away (2001) și Howl’s Moving Castle (2004) va fi disponibil peste tot, mai puțin în America de Nord și Japonia.

Primele 7 filme vor fi difuzate începând cu 1 februarie. >>>

! Radiohead și-au pus toate albumele la liber pe YouTube (plut tot soiul de rarități). >>>

OTHER NEWS

Cameră alb-negru de la Leica

O nouă versiune care trage exclusiv alb-negru a rangefinder-ului M10 de la Leica, M10 Monochrom, vine cu un senzor nou-nouț de 40 MP și un ISO extins de 160-100.000. >>>


APLICAȚIA CLEARVIEW DISTRUGE DEFINITIV
PRIVACY-UL ÎN SPAȚIUL PUBLIC

Clearview, o aplicație care folosește o imagine a unei persoane pentru a o asocia cu altele, colectate de pe social media, e deja folosită de agenții guvernamentale și poliție, în SUA, scrie The New York Times. >>>

! Telefonul lui Bezos a fost spart cu ajutorul unui mesaj trimis de prințul ce conduce Arabia Saudită. >>>

SPACE X A DISTRUS INTENȚIONAT O RACHETĂ

Pentru a testa un sistem care ar putea aduce astronauții în siguranță la sol în cazul exploziei unei rachete – o capsulă numită Crew Dragon –, Space X a lansat o rachetă și a distrus-o intenționat. Capsula a ajuns, fără probleme, în ocean. >>>


STAȚIA SPAȚIALĂ LEGO

Propria ta Stație Spațială Internațională costă doar 70 de dolari și va deveni disponibilă la 1 februarie. >>>


SAMSUNG AIRDRESSER ÎȚI AERISEȘTE HAINELE

O invenție interesantă de la Samsung, AirDresser este un „dulap” care folosește aburul și aerul pentru a-ți împrospăta hainele pe care le puii în interior, fără ca trebui să le speli.


LONGREADS

Un mic secret radioactiv

Că tot se lăuda Trump că SUA își produce integral petrolul și gazele naturale, Rolling Stones publică o investigație despre costurile ascunse ale acestor exploatări. Ocazie cu care am aflat că substanța folosită pentru extracția petrolului sau a gazelor poate deveni cu ușurință radioactivă, în funcție de concentrația de radiu din zona în care se produce extracția, și să-i îmbolnăvească pe cei care vin în contact cu ea. >>>

One day in 2017, Peter pulled up to an injection well in Cambridge, Ohio. A worker walked around his truck with a hand-held radiation detector, he says, and told him he was carrying one of the “hottest loads” he’d ever seen. It was the first time Peter had heard any mention of the brine being radioactive. (,,,)

Tanks, filters, pumps, pipes, hoses, and trucks that brine touches can all become contaminated, with the radium building up into hardened “scale,” concentrating to as high as 400,000 picocuries per gram. With fracking — which involves sending pressurized fluid deep underground to break up layers of shale — there is dirt and shattered rock, called drill cuttings, that can also be radioactive. But brine can be radioactive whether it comes from a fracked or conventional well; the levels vary depending on the geological formation, not drilling method. Colorado and Wyoming seem to have lower radioactive signatures, while the Marcellus shale, underlying Ohio, Pennsylvania, West Virginia, and New York, has tested the highest. Radium in its brine can average around 9,300 picocuries per liter, but has been recorded as high as 28,500. “If I had a beaker of that on my desk and accidentally dropped it on the floor, they would shut the place down,” says Yuri Gorby, a microbiologist who spent 15 years studying radioactivity with the Department of Energy. “And if I dumped it down the sink, I could go to jail.”


WATCH THIS!

Un documentar VR despre Notre Dame

Rebuilding Notre Dame este un documentar VR realizat pentru Oculus din care aflăm în ce stadiu sunt lucrările la catedrala pariziană care a ars anul trecut.