fbpx

Review: Samsung Galaxy Buds Live

Căștile wireless de tip buds sunt comode și relativ discrete. Dar, deși n-ai fir în care să te încurci, ai niște piciorușe inestetice. Samsung a rezolvat problema asta cu un model cu o formă aparte, de boabe de fasole.

Am testat Samsung Galaxy Buds Live timp de zece zile.

Pe scurt

Galaxy Buds Live se dovedesc surprinzător de comode și cu un desgin aparte, mult mai ergonomic, prin comparație cu cele de la Apple (sau diversele clone care le imită). Bonus: anulare activă a zgomotului.

Pe larg

Primul lucru pe care-l remarci e designul, cere este diferit și față de precedentele căști wireless de la Samsung, Galaxy Buds și Galaxy Buds Plus, nu doar față de celebrele Apple Earbuds. Arată ca niște boabe de fasole imense și se pun ușor în ureche, cu boxele în dreptul canalului auditiv și partea folosită pentru încărcare pe post de suport.

Vin în trei culori, cu finisaj lucios – alb, negru și bronz sau Mystic Black, Mystic White și Mystic Bronze, cum le numește Samsung – și cu o cutie-încărcător pătrată, cu colțuri rotunjute, de culoare similară.

Pe lângă faptul că nu au piciorușele inestetice de la alte modele, ceea ce le face mult mai discrete – nu că nu te-ar opri lumea pe stradă să-ți ceară indicații chiar și dacă ai o pereche de Beats în culori neon –, sunt și mai comode și stabile. Nici n-ai ce să agăți atunci când îți pui sau îți scoți masca, o acțiune pe care o facem cam des în ultima vreme. Ba chiar am reușit și să-mi schimb tricoul fără să-mi scot căștile.

Pentru niște căști care nu sunt introduse în ureche, anularea activă a zgomotului funcționează foarte bine. Zgomotele de pe stradă vor fi estompate, fără însă a le anula pe cele pe care ar trebui să le auzi – ca anuțurile, vocile sau sirenele. Va trebui să activezi funcția din Galaxy Wear, aplicația pe care trebuie să o folosești și ca să legi căștile de telefon.

Difuzoarele de 12 mm sunt create în colaborare cu AKG și dau un sunet bun, iar canalul pentru bass e un bonus. E drept că eu folosesc căștile pentru a asculta podcasturi și destul de rar pentru muzică, așa că n-o să intru în detalii aici. Și discuțiile telefonice se aud bine – căștile folosesec câte trei microfoane, unul în interior și două în exteriorul căștii, plus tehnologia Voice Pickup Unit, care folosește accelerometrul pentru a sesiza mișcarea maxilarului și a o traduce în sunet. Nu s-a plâns nimeni că nu mă aude ca lumea, chiar și când eram pe străzi zgomotoase.

Dacă atingi căștile o dată, pornești sau oprești ceea ce asculți – cu un minim delay cu care trebuie să te obișnuiești. Cu o atingere dublă treci la următoarea melodie, răspunzi la apeluri (sau le închizi), iar o atingere triplă este folosită pentru a te întoarce la melodia anterioară.

Poți personaliza funcția de apasă și menține – eu am făcut-o pentru a regla volumul, dar poate fi folosită și pentru activarea anulării active a zgomotului sau pentru a accesa Spotify.

În Galaxy Wear găsești și opțiunea de ați căuta căștile (care scot un sunet distinctiv), în caz că-ți pică pe undeva – suprinzător, am avut neoie de ea atunci când am scăpat cutia lângă birou și căștile s-au ascuns după niște fire.

Micul delay din momentul când atingi căștile te face uneori să mai apeși o dată – ceea ce, practic, anulează apăsarea. După o vreme, însă, te obișnuiești. Mai există și problema că atunci când îți pui căștile e posibil să pornești, fără să vrei, muzica. Poți însă să dezactivezi touch-ul din Galay Waer, dacă nu îl folosești.

Nu poți personaliza apăsările, doar ce se întâmplă dacă apeși și menții, restul funcționalităților sunt predefinite.

Când îți scoți o cască, sunetul nu se oprește, deci există riscul să nu-ți dai seama că ți-a căzut una – deși e foarte puțin probabil să-ți cadă.

Căștile sunt rezistente la apă, dar doar IPX2 – ceea ce înseamnă că rezistă la transpirație, dar ar fi o idee bună să nu asculți muzică când plouă torențial.

Alte lucruri notabile

Odată încărcate, căștile ar trebui să te țină șase ore – și mai ai două încărcări dacă le pui în cutiei, ceea ce te duce la circa 21 de ore cu o încărcare completă. N-am ajuns să văd cât țin, pentru că n-am avut parte de atâtea ore de ascultare continuă, demne mai degrabă de o cursă transatrantică (sau un drum cu CFR-ul). Există însă și o funcție de quick charging, care-ți dă o oră de ascultare în cinci minute de ținut în priză.

Ca și alte modele similare, căștile se încarcă în cutia lor. Poți face asta cu ajutorul unui cablu USB-C, dar și wireless. Ceea de-a doua funcție se poate dovedi utilă dacă te trezești că s-au descărcat și ai un telefon cu reverse wireless charging sau, efectiv, dacă nu-ți plac cablurile. Două LED-uri, în interiorul și exteriorul carcasei, îți arată care este starea bateriei.

Ai și Bixby, dacă ai telefon Samsung. Eu n-am.

Ce e în cutie

Căștile, cutia, cablu USB-C, garnituri (varianta small – le poți schimba dacă ți se pare că nu stau prea bine căștile în ureche).

Specificații

Dimensiuni27,3 x 16,5 x 14,9 mm – o cască
50,2 x 50 x 27,8 mm – cutia
Greutate5,6 g – o cască
42,2 g – cutia
Baterie60 mAh – o cască
472 mAh – cutia
Autonomie 6 ore (în medie); 4,5 ore (în conversație)
Microfoane6
Funcțiianulare activă a zgomotului, Bixby
Senzoriaccelerometru, Giroscop, senzor de proximitate, coridor, atingere, prindere, VPU
ConectivitateBluetooth v5.0
Compatibilitatepeste Android 5.0, iPhone 7, iOS 10

Preț

899 lei, samsung.com