fbpx

SFWD 090 >>> Apple M1, Black Friday, PS5 vs. Xbox

Războiul consolelor reîncepe. Și da, azi e Black Friday.

INTEL OUTSIDE

Apple trece la M1

Compania americană a anunțat săptămâna aceasta noul lor procesor pentru computere, intitulat M1, care va înlocui procesoarele Intel folosite până acum. Evident, Apple spune că e mai rapid și mai minunat (de 3,5x ori), și că salvează bateria, deși unii au remarcat deja un minus – M1 nu lucrează cu procesoare grafice externe.

Cert este că tranziția va dura măcar doi ani, dar și că asta înseamnă o mai mare integrare între linia de mobile și cea de computere, lucru care se poate vedea deja în felul în care arată MacOS Big Sur – pe care, că veni vorba, îl poți instala de azi.

Primele trei computere cu M1 sunt un nou MacBook Air, un MacBook Pro, ambele de 13 inchi, și un Mac mini.

Este cea mai radicală decizie pe care o ia compania în acest an și un nou semn că ar prefera să își producă cât mai multe chestii in-house (sau, mă rog, în diverse fabrici asiatice).


FĂRĂ SPAȚIU NELIMITAT ÎN GOOGLE PHOTOS

Google a anunțat că de pe 1 iunie 2021 nu va mai oferi posibilitatea de a salva pozele în format high resolution peste capacitatea de stocare de 15 GB a contului (decât dacă ai un Google Pixel). Ce urci până atunci nu se calculează, ce urci după mănâncă din spațiu. Vrei mai mult de 15 GB, cumperi abonament la Google One.


ÎNCEPE NOUL RĂZBOI AL CONSOLELOR

PlayStation 5 s-a lansat aseară, Xbox Series X s-a lansat pe 10 noiembrie. Două zile nu prea contează, ambele au venit la timp pentru sărbători. Un nou război al consolelor se pornește și vom afla probabil în săptămânile următoare cine învinge.

Este pentru prima dată când Sony și Microsoft încearcă modele diferite – primii vor să continue pe modelul tradițional, cei din urmă încearcă să creeze un soi de Netflix al jocurilor video, cu Xbox Game Pass Ultimate. În teorie, ar trebui să pariezi pe X Box, dar Microsoft a mai dat-o de gard și în alte dăți, iar Play Station e Play Station.


ȘI, SĂ NU UIT, AZI E BLACK FRIDAY LA EMAG


NEWS

The Sero vine în România

Samsung a anunțat că The Sero, primul televizor al cărui ecran se rotește automat, astfel încât să afișeze și videouri verticale, e diponibil în România. Televizorul are o diagonală de 43″ și costă 5.999,90 lei. >>>


HYPERLOOP-UL FUNȚIONEAZĂ

Virgin Hyperloop, trenul care vrea să transporte pasageri prin tuburi, a fost testat cu succes. Au fost doi pasageri, unul dintre ei fiind Sara Luchian, șefa departamentului pentru experiența pasngerilor. Da, numele sună românește fiindcă părinții ei au emigrat în SUA. >>>

PORSCHE DESIGN AOC AGON

Porsche Design și AOC au creat un monitor pentru gaming, destinat pasionaților de esports. Modelul PD27 de 27” (68,58 cm) are panou QHD de 27”, rată de refresh de 240 Hz, un timp de răspuns de doar 0,5 ms MPRT. Costă 799 de euro. >>>


LISTEN THIS!

Cel mai frumos joc

De obicei pun un video la final, dar acum voi recomanda un podcast. Cel mai frumos joc e despre fotbal, dar nu despre meciuri, ci despre suporterii echipelor Rapid, Steaua și Dinamo.

Ioana Pelehatăi și Andrei Mihail vorbesc cu cei fără de care fotbalul nu există. >>>

Au și un trailer, deci pot să pun și video 🙂