fbpx

Review: Samsung Galaxy S20 FE 5G (Fan Edition)

Acest Fan Edition de la Samsung e o noutate și atacă o piață intermediară între nivelul de flagship și cel de mid-range, acolo unde până acum se poziționau telefoanele de top de la One Plus, Google, sau chiar iPhone-ul. 

Am testat Samsung Galaxy S20 FE timp de două săptămâni, folosindu-l ca telefon principal.

Pe scurt

Telefonul „pentru fani” de la Samsung încearcă să păstreze din calitățile lui S20, oferind un ecran mai mare, o cameră mai bună de selfie și o baterie mai încăpătoare, la un preț mai accesibil. Pentru asta, se fac o serie de compromisuri, dar nu la performanță.

Pe larg

Samsung Galaxy S20 FE nu se cheamă S20 degeaba. Are același procesor de pe S20, o capacitate de stocare similară, rezistență la apă, refresh rate de 120 Hz și un sistem de camere aproape identic. Însă, pentru a ajunge la un preț cu circa 20% mai mic (pentru varianta 4G) decât al flagship-ului Samsungdin acest an, s-au făcut o serie de compromisuri.

Cele mai evident este carcasa din policarbonat – nu că ar arăta rău, ca să nu mai spun că e mai rezistentă la lovituri decât sticla de pe S20. Ai șase variante de culori, Navy, Lavender, Mint, Red, White și Orange. Cel testat de mine era Navy.

Ecranul rămâne un AMOLED, dar, în ciuda faptului că e mai mare, are o rezoluție mai mică (de „doar” 2.400×1.080, față de 3.200X1.400). Și rama e ușor mai groasă, însă ai în continuare senzația de ecran cât telefonul, mai ales că și punch hole-ul centrat pentru cameră e mai discret. 

În plus ecranul este plat, iar sticla este Gorilla Glass 3 (față de 6) – vine însă cu o protecție de ecran preinstalată, ca și S20. În schimb, în cutie nu ai o husă de plastic transparentă, ca la alte telefoane, și nici căști, ca la S20.

O altă modificare importantă este reducerea memoriei RAM la 6 GB (jumătate față de S20), dar acest lucru nu se simte în utilizarea obișnuită. N-am simțit delay-uri în utilizarea aplicațiilor oricât aș fi avut deschise (cu excepția Lightroom-ului, dar aia e problema celor de la Adobe, aplicația aia se comportă dubios pe orice telefon).

Mai sunt mici modificări la sistemul de camere, nici ele esențiale – le voi aborda ceva mai jos.

Spațiul de stocare este de 128 GB și poate fi extins cu un microSD de până la 1 TB, la fel ca pe S20. 

Dacă pui în calcul ecranul mai mare, de 6,5” și bateria de 4.500 mAh (care ține chiar mai mult față de ce de pe S20, de „doar” 4.000 mAh, fiindcă și ecranul consumă mai puțin), ai practic un S20 cu tot ce contează cu o reducere semnificativă de preț. 

Varianta testată are conectivitate 5G, ceea ce înseamnă că telefonul e future proof, în cazul că rețeaua asta va fi implementată la noi în perioada următoare.

Faptul că este rezistent la apă, la fel ca și fratele mai mare (certificare IP68, care s-ar traduce, aparent, în 30 de minute la cel mult 1,5 metri) e un bonus binevenit.

Încărcătorul care vine cu telefonul are doar 15W, dar telefonul poate fi încărcat și cu 25W, dacă ai vreun încărcător cu puterea asta. S20 FE are încărcare wireless (tot de 15W) și posibilitatea de a încărca wireless alte dispozitive (cu funcția Wireless Power Share).

Și senzorul de amprentă de sub ecran e diferit, unul optic, față de cel cu ultrasunete de pe S20. S-a dovedit și o fracțiune de secundă mai lent decât cel de pe telefonul pe care-l folosesc în mod obișnuit (un flagship mai vechi de la o altă firmă). Combinat cu faptul că recunoașterea facială e inutilă în această perioadă în afara locuinței, din cauza măștii, mi-a luat un pic de timp să mă obișnuiesc cu asta – aparent îmi creasem un reflex, de care nici nu știam, de a ține degetul pe ecran doar cât este necesar. Pe frig însă sau dacă ai mâna udă, ar fi bine să insiști cu degetul pe ecran – de câteva ori a dat rateuri și a trebuit să apelez la altă amprentă.

E de notat și faptul că telefonul nu are mufă jack.

Un lucru pe care n-am reușit să-l rezolv este faptul că atunci când foloseam camera pentru a face fotografii telefonul îmi întrerupea automat podcastul pe care-l ascultam în background (de pe aplicația Castbox), aparent din cauza sunetului camerei, însă acest lucru nu se întâmpla tot timpul și nici după un pattern previzibil.

Telefonul vine cu Android 10 și One UI. De notat că la instalare poți selecta ce aplicații Samsung vrei să fei instalate, plus unele de la Microsoft (vine cu suita Office). E posibil să n-ai nevoie de multe dintre ele, mai ales dacă folosești lucruri similare de la Google, de exemplu.

DeX

Samsung DeX, aplicația cu ajutorul căruia poți transforma telefonul în computer, este și ea prezentă. Conectat cu un cablu la un PC (sau Mac mini, în cazul meu) și odată instalată aplicația descărcată de pe site-ul Samsung ai un întreg ecran să te desfășori și poți folosi tastatura și mouse-ul în aplicații. 

De asemenea, poți transfera cu relativă ușurință fișiere de pe telefon pe computer (mi-a luat ceva timp însă să mă prind că drag and drop-ul funcționează doar dacă apuci fotografiile de pe micul cerculeț care apare pentru selecție și doar pe cel mult 100 de fișiere odată.

În teorie, DeX-ul ar trebui să funcționeze și dacă conectezi telefonul prin Blluetooth cu un televizor smart, însă TV-ul meu e de la un alt brand și n-am reușit să-l conectez astfel. În schimb, am aflat câți vecini au un Samsung. 

Camera

Sistemul de camere arată similar cu cel de la S20, dar sunt câteva modificări subtile. Sunt trei camere în spate, iar cea principală este una wide de 12 MP, cu stabilizare a imaginii, la fel ca la S20. Mai ai un ultrawide de 12 MP și o cameră telefoto de 8 MP. 

Diferența majoră e la ultima, care e mai puțin performantă (la S20 este de 64 MP), ceea ce înseamnă că permite doar zoom de 3X, care poate fi extins digitat până la 30X cu funcția Space zoom (față de 100x la S20).

Dacă 12 MP ți se pare puțin, avantajul este însă AI-ul dezvoltat de Samsung, care te ajută să faci niște fotografii mult mai reușite decât cele scoase de unele camere cu un număr semnificativ mai mare de megapixeli.

Probabil pentru că target-ul e un public mai tânăr, camera frontală este în schimb una de 32 MP, față de doar 10 MP la S20.

O altă diferență este faptul că nu poți filma în 8K cu S20 FE, nu că ai avea vreodată nevoie de așa ceva.

Iată o serie de sample-uri:

Ce este în cutie

Telefonul, încărcător USB-C.

Specificații

Dimensiuni:159,8 x 74,5 x 8,4 mm
Greutate:190 g
Ecran:6,5 inchi, Super AMOLED, 120Hz, HDR10+
1080 x 2400 pixels, 20:9 ratio
Always-On Display
Gorilla Glass 3
Procesor:Qualcomm SM8250 Snapdragon 865
Capacitate de stocare și memorie:128GB, 6GB RAM
microSDXC până la 1 TB
Camera:12 MP, f/1.8, 26mm (wide)
8 MP, f/2.4, 76mm (telephoto), 3x optical zoom
12 MP, f/2.2, 123˚, 13mm (ultrawide)
Selfie camera:32 MP, f/2.2, 26mm (wide)
Baterie:Li-Po 4500 mAh
Fast charging, 25W
Fast wireless charging, 15W
Reverse wireless charging, 4.5W
Rezistență la apă/praf:IP68
Sistem de operare:Android 10, One UI 2.5

Preț

de la 3.199 lei, samsung.com