fbpx

SFWD >>> Exod de pe WhatsApp?. Plus: HBO Max în România

Exodul e de fapt în altă parte.

THE FOCUS ISN’T THERE

Fuge lumea de pe Facebook și WhatsApp?

În săptămânile care au trecut, s-a discutat destul de mult de fuga utilizatorilor de pe Facebook și WhatsApp. Ar mai intra aici și Twitter, dar cum în România această platformă nu (prea?) contează, voi sări peste.

De pe Facebook au amenințat cu plecarea în special fanii fostului președinte american Trump, după ce acesta a fost suspendat de platformă, dar și mulți promotori ai anti-vaccinismului. Direcțiile preferate sunt niște platforme relativ mici, în special MeWe, care se laudă cu 2,5 milioane de utilizatori noi într-o săptămână, asta după ce Parler a rămas fără găzduire (și s-a mutat în Rusia), iar VKontakte atrage doar mica nișă a suveraniștilor. Realist privind lucrurile însă, cei care intrau pe Facebook doar pentru conținut politic sunt puțin. Majoritatea se vor întoarce pe platformă pentru interacțiunea cu prietenii și familia sau vor oscila între ambele conturi – genul acesta de “exod” nu e o amenințate pentru un mamut ca Facebook.

O altă discuția e fost despre WhatsApp, aplicația de mesagerie deținută tot de Facebook, după ce compania a anunțat schimbarea unor reguli în ceea ce privește datele pe care le împărtășește cu firma mamă, începând cu 8 februarie. Lumea s-a iritat la ideea că schimbarea e obligatorie și au apărut tot felul de discuții despre privacy, iar ideea mutării pe Signal și/sau Telegram a fost adoptată de multă lume. N-a contat că schimbarea nu se făcea și în Uniunea Europeană, că WhatsApp are, totuși, criptare end-to-end, lumea s-a supărat și pleacă. Suficient de mulți ca să-i convingă pe cei de la Facebook să schimbarea termenilor și condițiilor până în mai. Aș spune că totuși nici această mișcare nu e îngrijorătoare. Deși s-ar putea ca mulți useri tech savy să renunțe la acest mijloc de comunicare, grupurile de mame vor duce încă multă vreme WhatApp în brațe.

Adevărata amenințate asupra Facebook-ului vine de la TikTok. Este singura rețea de social media care a crescut organic și care este ridicată de cel mai important utilizator modern – adolescentul. În decembrie, spre exemplu, scrie Cristian Manafu, TikTok a depășit Instagram-ul în România (a treia ramură a Facebook-ului). Cu 21% dintre utilizatori având sub 18 ani, față de 7% pe Instagram, e clar că rețeaua asta e pe val. E cumva normal, e prima care chiar folosește la maximum puterea mobilului, combinând înțelept video-ul vertical cu viralitatea.

Și nu se întâmplă doar la noi. Instagram încearcă să contracareze cu Reels, dar cumva îi stă împotrivă faptul că a devenit prea clean, atunci când Facebook a încercat s-o monetizeze și s-o transforme în platformă de influenceri. Care vor fi, cel mai probabil, primii care vor fugi acolo unde sunt fanii.

Cumva ironic, cea mai în pericol platformă a Facebook-ului e cea de pe care n-a amenințat nimeni că pleacă.


LG RENUNȚĂ LA DIVIZIA DE TELEFOANE

După ce trick-ul cu LG Wing, telefonul în formă de T, n-a funcționat, și în ciuda faptului că la CES 2021 au arătat și mai apoi au și confirmat un telefon rulabil, numit cam sec, LG Rollable, compania sud-coreană se gândește serios să renunțe la această linie de business, în care nici că prea contează.


NEWS

HBO Max va ajunge și în România

De fapt, HBO a anunțat momentan doar că actuala directoare a HBO Europa, Christina Sulebakk, va conduce HBO Max pentru Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Nu se știe exact când va ajunge la noi noua platformă, dar e de așteptat să se întâmple în a doua parte a acesuit an.


OPPO RENO 5

Oppo a lansat Reno5 și Reno5 Pro 5G, dar momentan doar pe piețe din Asia, precum India. Telefoanele diferă la nivel de procesor: Qualcomm Snapdragon 765G pentru primul, un mai puternic Mediatek MT6889Z Dimensity 1000+ pentru al doilea, în rest sunt relativ similare. >>>


GOOGLE.ORG IMPACT CHALLENGE

Google a lansat competiția Google.org Impact Challenge pentru Europa Centrală și de Est. Compania oferă granturi de 2 milioane de euro către organizații din România și alte zece țări, pentru proiecte caritabile. >>>


MOTOROLA TRECE LA ANDROID 11

Motorola a anunțat că multe dintre telefoanele lor, printre care g pro, g8 power, g 5G Plus, edge, edge+, one action, razr 5G, vor trece la cea mai nouă variantă a sistemului de operare de la Google.


UN NOU SENZOR FOTO DE LA SAMSUNG

Samsung a lansat un senzor de imagine de mobil de 108 megapixeli (Mp), numit Samsung ISOCELL HM3, care promite și video 8K la 30 fps, 4K la 120 fps și 1080p la 240 fps. >>>


WATCH THIS

O să las asta aici

Just so you know.