fbpx

Review: Samsung Galaxy S21+ 5G

Dintre cele trei telefoane din gama Samsung Galaxy S21, S21+, aflat fix la mijloc, pare a oferi, la prima vedere, puține avantaje suplimentare față de mai ieftinul S21. Însă, dacă vrei un ecran ceva mai mare, o baterie mai încăpătoare și un spate din sticlă, ar putea fi alegerea spre care să te îndrepți.

Am testat SAMSUNG Galaxy S21+ timp de opt zile.

Pe scurt

Samsung Galaxy S21+ are toate caracteristicile unui flagship din noua generație: îmbunătățiri incrementale față de cea anterioară, la toate capitolele, fără salturi evolutive majore, completate cu un aspect premium. Poziționarea deja cunoscută a Samsung ca alternativa Android la Apple e semnalizată și prin renunțarea la încărcător și alte accesorii, după modelul lansat de firma din Cupertino. 

Pe larg

Primul lucru pe care-l remarci la Samsung Galaxy S21+ este designul. Cele trei camere sunt încastrate într-un cadru metalic, ușor ieșit în evidență, care se pierde în cadrul telefonului, și care aproape că te determină să faci fotografii sau să filmezi în format orizontal. Probabil combinația violet cu auriu e cea mai vizibilă (în reclame) – cel testat de mine e gri cu argintiu și arată la fel de premium, mai ales datorită spatelui din sticlă, cu finisaj mat.

Gama Samsung Galaxy S21, cu S21+ în mijloc. Foto: Samsung

Există însă și un mic asterisc aici: dacă pui telefonul pe masă, acesta se va sprijini în doar două puncte, cadrul camerelor și colțul opus, ceea ce aproape că te obligă să-ți cumperi imediat o husă. Ceea ce oricum e o idee bună, pentru că, repet, spatele e din Gorilla Glass Victus, ceea ce-l face și ușor mai alunecos decât fratele său mai mic, cu spate din plastic. 

Telefonul vine cu protecție pentru ecran preinstalată (sau chiar cu două, dacă e să ne luăm după Jerry Rig Everything – nu e ceva ce poți testa nedistructiv), care se simte ușor atunci când vrei să faci slide din lateral pe ecranul care, de data aceasta, este plat, nu ușor curbat ca la versiunile mai vechi. 

Principalele variante de culoare. Foto: Samsung

Apropo de ecranul de 6,7 inchi, acesta este ușor mai „slab” decât cel de pe S20: în loc de o rezoluție QHD+, are doar Full HD+ (1080x2400px cu un ratio de 20:9). Decizia luată de Samsung de a face acest downgrade e ușor neașteptată. Însă acest lucru nu se simte în utilizare, vorbim totuși de un ecran AMOLED. În plus, un refresh rate dinamic de la 48 Hz până la 120 Hz (precum la Note 20), nu unul care funcționează la 120 Hz și când nu e necesar, combinat cu rezoluția mai mică. ajută și bateria să reziste mai mult.

Foto: Samsung

Mai sunt câteva mici modificări: memoria telefonului nu poate fi extinsă cu un card SD, ar fi o idee bună să optezi de la început pentru o memorie mai încăpătoare (256 GB, în loc de 128 GB, deși site-ul oficial sugerează și o posibilă variantă de 512 GB), iar butonul de power nu închide telefonul (trebuie să faci asta din meniu), ci pornește asistentul Bixby. Evident, poți folosi și Google Assistant în paralel, cu un slide din colțul inferior stâng al ecranului.

Apropo de conectivitate, telefonul e gândit mai degrabă pentru conexiuni Bluetooth cu accesoriile. Mufa jack a dispărut de mult din flagship-urile Samsung, iar acum au dispărut și căștile din cutie. Dacă nu folosești căști, ai speakere stereo pentru când te uiți la vreun film pe telefon (face cineva asta?).

Până se va gândi cineva să mute microfonul de lângă tray-ul pentru SIM, vom trece cu toții la eSIM.

De fapt, în cutie nu ai decât un cablu USB-C-to-USB-C, ceea ce înseamnă că dacă faci tranziția de la un telefon mai vechi de doi ani s-ar putea să ai nevoie să-ți cumperi un încărcător separat. Telefonul se încarcă la până la 25W, în funcție de încărcător (ai nevoie de unul care suportă Super Fast Charging), ceea ce înseamnă că se încarcă în puțin peste o oră. Ai și posibilitatea de a-l încărca wireless, până la 15W. 

Bateria de 4.800 mAh (față de 4.000 la S21) e încăpătoare și telefonul te poate ține lejer și două zile în condiții de utilizare mai de pandemiei și stat acasă. În schimb, o simți că se încălzește atunci când telefonul e folosit intens (de exemplu, când restaurează datele dintr-un back-up al unui telefon mai vechi).

Samsung echipează S21+ fie cu chipsetul propriu Exynos 2100, fie cu Snapdragon 888 (depinde de zona în care le produce). Europa îl primește pe primul. Ambele sunt cele mai bune de pe piață în acest moment, și e puțin probabil să conteze pentru un utilizator care variantă stă în spatele ecranului. 

În schimb, cititorul de amprentă de sub ecran e cel mai nou de la Snapdragon: mai mare cu 77% și, teoretic, mai precis. Cu toate acestea, au fost moment când nu mi-a recunoscut degetul din prima, e drept că în general când eram afară și era ceva mai rece. 

Aceste opțiuni de culori nu sunt încă disponibile la noi. Foto: Samsung

Sistemul de operare

Evident, un telefon nou de la Samsung vine cu ultimul Android – varianta 11 (și, uite că pentru prima dată, nu știu dacă are și vreun biscuite ca nume de cod) – și cu OneUI 3.1 peste aceasta. Firma garantează upgradeuri până la Android 14 (adică 2024). Nu e niciun salt semnificativ față de sistemele anterioare, dar există cel puțin câteva funcționalități utile.

De exemplu, poți seta cât timp să activezi „do not disturb” când apeși pe această funcție (să zicem, următoarea oră acum, două ore altădată. Mi se pare util, îmi uit adesea telefonul pe silent după un Zoom și pe urmă mă mir că am ratat apeluri. 

Tot cu noul Android vine și opțiunea de a revedea un istoric al notificărilor cărora deja le-ai dat dismiss, altă chestie utilă pentru cei care au degetele zglobii și se trezesc că au închis prea repede o notificare și au și uitat despre ce era vorba (every day!).

În schimb, widget-urile au un background pe care l-am găsit obositor, iar dacă vrei să le face trasparente va trebui să umbli în setările fiecăruia. 

Alte câteva lucruri interesante sunt controlul media direct din meniul de notificări sau posibilitatea de a combina câte două aplicații în meniul lateral al telefonului, pe care să le deschizi simultan, în split screen.

Integrarea în ecosistem

Pentru cei care folosesc ecosistemul Samsung, integrarea cu produsele Microsoft – cum ar fi Office-ul sau Windows-ul – e chiar utilă. Ca să nu mai spun de cei 100 GB gratuiți de pe One Drive, mai ales în contextul în care Google Photos nu va mai oferi spațiu gratuit (la rezoluție ușor redusă) din vară.

Ai și toate acele programe de la Samsung care le dublează, în general, pe cele de la Google. În cazul meu, cum testez destul de multe telefoane de la producători diferiți și nici nu cele personale n-am rămas fidel unui brand, prefer să folosesc variantele de la google, care-mi asigură portabilitate.

Un alt avantaj pentru productivitate: Samsung DeX, aplicația cu care poți conecta telefonul la un televizor sau computer/laptop, funcționează acum și wireless – nu va mai trebui să te chinui cu cablul –, dacă telefonul și PC-ul sunt în aceeași rețea.

Tot la capitolul ecosistem Samsung, nou lansatele Galaxy Smart Tag funcționează doar cu produse Samsung. Dacă ai unul însă, cu S21+ devine mai ușor să-ți găsești cheile (dacă l-ai pus la breloc) de pe telefon, sau invers, telefonul apăsând butonul de pe Smart Tag.

Camerele

Sistemul de trei camere din spate e, cum am mai spus, elementul distinctiv al telefonului. Camera principală are un senzor de 12 MB și are stabilizare optică a imaginii, plus că aplică direct niște filtre care dau saturație și contrast.

La fel se întâmplă și în cazul filmării 8K (la 24 fps). Ai însă opțiuni FHD și 4K care livrează video pe care chiar îl poți vedea la rezoluția sa maximă pe alte device-uri și care crează fișiere ce ocupă mai puțin spațiu.

Celelalte două camere sunt un ultrawide de 12 MP și un telephoto de 64 MP cu zoom de 3x. Poți folosi acest senzor pentru a face fotografii de înaltă rezoluție de 64 MP (găsești opțiunea în meniul aplicației), în timp ce zoom-ul e făcut de fapt din crop. Fotografiile rezultate au chiar și 30 MB, dar poți apoi să faci niște crop-uri destul de serioase în ele.

Apasă aici pentru o poză de 64MB.

Camera de selfie e de 10 MP. În mare, e un sistem similar celui de la S20, însă cu un software de cameră îmbunătățit. În continuare, night mode-ul e cel mai interesant feature al softului – și livrează fotografii excelente.

Ce este în cutie?

Telefonul, cablu USB-C-to-UBS-C.

Specificații

Dimensiuni:61.5 x 75.6 x 7.8 mm
Greutate:200 g
Ecran:6,7 inchi, Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+
1080 x 2400 pixels, 20:9 ratio
Corning Gorilla Glass Victus
Always-on display
Capacitate de stocare și memorie:128 GB, 8 GB RAM sau 256 GB, 8 GB RAM
Camera:12 MP, f/1.8, 26mm (wide)
64 MP, f/2.0, 29mm (telephoto), 1.1x optical zoom, 3x hybrid zoom
12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide)
Selfie camera:10 MP, f/2.2, 26mm (wide)
Baterie:Li-Ion 4800 mAh, non-removable
Fast charging 25W
USB Power Delivery 3.0
Fast Qi/PMA wireless charging 15W
Reverse wireless charging 4.5W
Rezistență la apă/praf:IP68
Sistem de operare:Android 11, One UI 3.1

Preț

De la 5.099 lei, samsung.com