fbpx

SFWD >>> Cealaltă problemă de la Facebook + Vivo în România

Dincolo de bătălia din Australia, Facebook mai duce și una cu cifrele.

BIG TECH CALCULATIONS

Facebook și cifrele înșelătoare

Toți ochii sunt ațintiți pe bătălia despre Facebook și autoritățile din Australia, după ce gigantul Big Tech a decis să taie accesul presei și cetățenilor australieni la știri. Am scris și eu despre asta pe Mindcraft Stories, dar ar trebui să completez faptul că nici influența lui Murdoch asupra legislatorilor australieni nu e ceva de lăudat.

Un alt lucru despre Facebook mi-a atras însă atenția. Documente care au fost făcute publice după ce Digital Content Next a cerut acest lucru unui judecător arată că Facebook a făcut bani din umflarea unor cifre de audiență (iar cei de acolo știau de problemă și nu s-au agitat să o rezolve).

E vorba de “Potential Reach”, o metodă prin care Facebook estimează la câți oameni ajunge o reclamă, iar oamenii de media fac calculele de investiții. Conform informațiilor făcute public pe Twitter, firma știa că cifrele sunt greșite și înșelătoare, însă a refuzat reglarea instrumentului din cauza impactului semnificativ pe care l-ar fi avut asupra veniturilor. Problema era că în acel reach erau calculate conturile duble sau false, iar o schimbare ar fi dus la o scădere cu cel puțin 10% a cifrelor afișate.

Procesul în care e implicat Facebook a fost deschis în California, în 2018, de patronul unei mici afaceri. Conform Financial Times, Facebook spune că acel reach potențial era oricum doar o estimare, nu încasau bani în urma lui. În 2019, modul de raportare a fost schimbat, dar conturile false și duble tot sunt incluse.

N-ar fi prima dată când Facebook are o problemă cu cifrele, s-a mai întâmplat cu numărul persoanelor care accesau video-uri.

Problema e că cifrele oferite de gigantul tech pot fi verificate cu greu (dincolo de persoanele care accesează un anumit site, unde ai un counter independent). Iar oricine a făcut vreodată o campanie știe că sunt și alte probleme acolo (de la dark patterns la decizii arbitrare) și că estimările respective sunt pe câmp și acum.


NEWS

Vivo e oficial în România

După ce a venit în Europa în octombrie, producătorul chinez de telefoane s-a lansat în România. Momentan cu modelul midrange Vivo Y70 și cu două telefoane mai ieftine, Vivo Y20s și Vivo Y11s. Telefoanele vor fi disponibile pe EMAG, dar firma spune că discută și cu alți producători.


MOTO G10 ȘI G30

Motorola a anunțat două noi telefoane: moto g30 (mai spre midrange, cu ecran de 90 Hz și cameră de 64 MP, >>>) și moto g10 (entry level, >>>).

Ambele au și camere ultrawide și macro, plus o baterie generoasă de 5.000 mAh.


UN NOU TELEOBIECTIV PANASONIC

Panasonic a lansat LUMIX S 70-300mm F4,5-5,6 MACRO O.I.S. (S-R70300), un teleobiectiv cu L-Mount (ceea ce înseamnă că poate fi folosit și pe camere Leica sau Sigma). >>>


NOKIAN TIRES ȘI-A PREZENTAT NOUL CENTRU DE TESTARE

Construit în Spania, acesta va fi fi folosit pentru testarea anvelopelor de vară, all-season și de iarnă. Investiția de 60 de milioane de euro va fi finalizată în acest an. Circuitul e deja finalizat, cel puțin dacă e să ne luăm după Mika Häkkinen, care l-a testat joi.


WATCH THIS

Perseverance e pe Marte

Roverul Perseverance de la NASA a amartizat, cu succes, pe (evident) Marte.

Also, la NASA se cântă Life on Mars.