fbpx

SFWD >>> Colectiv la Oscar, Samsung A52 și A72

O premieră cinematografică pentru România care a costat prea mult.

STREAM THE WIN

Serviciile de streaming domină Oscarurile

Vestea săptămânii este, desigur, faptul că Colectiv e dublu nominalizat la Oscar, pentru cel mai bun film străin și pentru cel mai bun documentar, o premieră pentru România.

Însă e de remarcat și că serviciile de streaming domină competiția, în condițiile în care cinematografele au cam stat închise. Netflix are 31 de nominalizări (10 doar pentru Manx), dar și celelalte sunt reprezentate: Amazon cu Borat: Subsequent Moviefilm, Hulu ci The United States vs. Billie Holiday, Disney+ cu Soul, HBO Max cu Judas and the Black Messiah, Apple TV+ cu Wolfwalkers și Greyhound (e drept, pentru sunet).

Acum câțiva ani, până și ideea ca între filmele nominalizate să se strecoare unele care au fost difuzate direct pe o platformă de streaming era o chestie controversată. Evident, Academia a păstrat regula care spune că filmele trebuie difuzate, vreme de șapte zile consecutive, într-un cinema din Los Angeles, dar acest lucru a fost bifat cu ușurință.

Pandemia pune însă presiune pe un sistem care pare că încremenise în timp. Cinematografele oricum se îndreptaseră de mult spre blockbustere, de preferat cât mai 3D, 4D, xD sau în format IMAX, iar filmele de festival/Oscar intrau doar în sălile specializate pe așa ceva sau deveneau subit interesante dacă primeau niște premii mai serioase.

Însă ce se întâmplă anul acesta arată că, pe lângă filmele produse de serviciile de streaming, există posibilitatea reală ca și altele să sară un pas, cel al cinematografelor, ca să ajungă direct la utilizator pe Netflix & co., mai ales că urmează o mare criză de conținut, cu atâtea producții oprite în ultimul an.

Și, desigur, din asta nu vor suferi mall-urile, ci tot cinematografele de artă.


NEWS

Samsung Galaxy A52, A52 5G și A72

Samsung a prezentat completat în această săptămână gama Galaxy A cu trei noi telefoane din zona mid-range, care completează seria începută cu A02, A12 și A32, lansate ceva mai de mult. Telefoanele sunt echipate cu Snapdragon 720G și 750G pentru cele 5G (A72 5G va veni mai târziu la noi).

Diferențele principale apar la dimensiuni (6,2″ și 6,7″) și la ecran, un Super AMOLED cu refresh rate de 90 Hz, la A52, respectiv 120 Hz, la A52 5G și A72.

Telefoanele sunt inspirate din designul flagshipului de anul trecut, S20, însă sistemul de camere primește, pe lângă obligatoriile wide, ultrawide și zoom (cu zoom digital de 30X pe A72) și o cameră macro. Mai capătă și spate din policarbonat, în loc de plastic, și stabilizare optică (pe A72).

Prețurile recomandate: 1.700 lei (A52), 2.100 lei (A52 5G) și 2.200 lei (A72). >>>


SAMSUNG NEO QLED ÎN ROMÂNIA

Prezentate deja la nivel global, televizoarele anului 2021 au ajuns și în România. Noua tehnologie, cu LED-uri de 40 de ori mai mici decât cele obișnuite, e diponibilă atât pe televizoarele 4K, cât și pe cele 8K ale gamei.

Cu această ocazie, Samsung România a anunțat și plantarea unei păduri de 500 de puieți, în judetul Giurgiu, cu ajutorul MaiMultVerde. >>>


UBER LA CRAIOVA

Platforma de ridesharing Uber s-a lansat pe 11 martie la Craiova, al șaselea oraș după București, Cluj, Timișoara, Brașov, Iași și Constanța. >>>


ACTUALIZARI DE FIRMARE LA PANASONIC

Panasonic a anunțat actualizări de firmware pentru camerele full frame LUMIX S: DC-S1H (Ver.2.4), DC-S1 (Ver.2.0), DC-S1R (Ver.1.8), DC-S5 (Ver.2.2) și și pentru MFT-ul box DC-BGH1 (Ver.2.0). >>>


ESPORTS PE HUAWEI ASSISTANT

Asistentul de pe telefoanele Huawei au primit și un card cu rezultate din esports, o zonă care e din ce în ce mai urmărită de fani (yep, există fani ai esport-urilor). >>>


WATCH THIS!

Zack Snyder’s Justice League

Dacă ai patru ore și vrei să vezi de ce s-a tripat atâta vreme lumea pe ideea că Justice League ar fi fost mult mai grozav dacă nu era înlocuit regizorul în mijlocul producției, poți să faci asta pe HBO GO. >>>