Review: Samsung S21 5G

Samsung Galaxy S21 5G are puține diferențe față de fratele său mai mare, S21+ 5G (cu care m-am jucat anterior), ceea mai semnificativă fiind, desigur, dimensiunea ecranului. 

Perfect pentru cei care preferă un telefon mai ușor de folosit cu o singură mână.

Am folosit Samsung S21 circa două săptămâni.

Pe scurt

Mai degrabă, Samsung Galaxy S21 5G ar putea fi comparat cu varianta de anul trecut, Galaxy S20. Samsung a reușit să facă un telefon mai ieftin (cu circa 800 de lei, față de S20 5G la lansare), dar și mai bun, făcând foarte puține schimbări. Cele mai vizibile: sistemul de camere diferit (mai bun), dispariției variantei 4G, lipsa încărcătorului și spatele din policarbonat. Și prețul, evident.

Pe larg

Să adresez întâi elefantul din cameră: Samsung introduce policarbonatul pe un flagship, după ce a preferat să folosească sticla în ultimii ani. S21+ și Ultra au însă un spate din sticlă. Contează asta? Am întrebat puținii prieteni cu care am interacționat (în aer liber și cu măști) în cele două săptămâni ce părere au și scorul a fost egal: trei la trei. 

Personal, poate pentru că interacționasem deja cu soluția asta când am testat S20 Fan Edition, din ce e făcut spatele nu e un obiect de interes (mai ales că oricum va fi ascuns în spatele obligatorii huse), însă în cazul modelului pe care l-am testat, aș putea zice că albul nu-i face un serviciu. Din fericire, celelalte trei culori, violet, gri și roz, numite Phantom de Samsung, sunt mult mai apetisate.

În plus, designul sistemului de camere, numit Coutour Cut, e cu siguranță mai spectaculos și mai jucăuș decât la modelul de anul trecut. Evident, și camerele și software-ul sunt mai bune, dar despre asta mai jos.

O altă diferență semnificativă față de S20 este că ecranul AMOLED folosește de data aceasta o rată de refresh dinamică, de la 120 Hz până la 48 Hz, care a fost introdusă prima dată la Note 20. E un lucru important pentru baterie – S20 funcționa permanent la 120 Hz, iar adesea acest lucru e inutil. Însă, cu ocazia asta, ecranul rămâne permanent  Full HD+, nu mai ai posibilitatea să treci la QHD.

Apropo de baterie, S21 are „doar” 4.000 MAh. Până la urmă, cam atât poți împacheta într-un body de doar 6,2 inch, încă nu s-a descoperit cum să încarci mai mulți electroni într-o baterie de litiu. Mulți prieteni îmi cer recomandări când își iau telefoane, și am observat că dimensiunea bateriei contează (ba chiar am avut, la un moment dat, o discuție despre diferența dintre 4.200 și 4.500). 

Doar că mai contează și altceva: cu un procesor Exynos 2100 (sau Snapdragon 888, în SUA), de ultimă generație, AMOLED de calitate și, evident, refresh rate-ul dinamic, deja consumul de pe S21 e mai mic. Dacă mai pui în calcul și software-ul mult mai inteligent, care îți învață patternurile de utilizare și optimizează telefonul pentru asta, vei constata destul de repede că o baterie mai mică nu e o problemă. 

N-am simțit nevoia să-mi iau o baterie externă după mine. Probabil că într-o călătorie în care fac multe poze (și eu fac multe poze), aș avea nevoie, dar atunci bateria externă e obligatorie indiferent ce telefon ai.

Cititorul de amprente s-a dovedit și la modelul ăsta (ca și la S21+) destul de ciudat, existând momente în care nu se deschidea la prima atingere – m-am obișnuit, de la telefonul personal, să pun direct degetul pe cititor când îl iau în mână. În general asta s-a întâmplat afară, când era mai rece. Ar fi fost utilă și o mică plecăciune făcută în fața pandemie și întoarcerea la varianta de deschidere a telefonului prin recunoașterea pupilei, nu a feței.

Restul lucrurilor (și pe partea de hardware, dai mai ales pe partea de software) sunt ca la S21+, n-o să le mai repet aici, sunt în review-ul acelui model.

Ca notă personală, dacă ar trebui să-mi iau acum un telefon, aș prefera S21 fratelui mai mare, criteriul principal fiind dimensiunea mai mică. Chiar am simțit (în bine) diferența câtă vreme l-am avut în buzunar. Evident, însă, nu alb, ci Phantom Grey sau Phantom Violet.

Sistemul de camere

Și camerele sunt exact aceleași ca la S21+: un sistem de trei pe spate, cu o cameră principală de 12 MB (cu stabilizare optică a imaginii), ultrawide de 12 MP și telephoto de 64 MP cu zoom de 3x.

Am mai remarcat două lucruri însă. Primul ar fi că focusul e mai bun față de cel S20 (și, după ce am observat asta, am citit și că acesta a fost unul dintre lucrurile de care s-au plâns posesorii modelului de acum un an). 

Pe urmă, camera de selfie (pe care recunosc că nu o folosesc prea des), de 10 MP, ascunsă sub un punch hole discret în partea superioară a ecranului, e semnificativ mai bună decât cea de pe telefonul meu curent, un flagship de acum doi ani, deși aceea are 32 MP (și, nu, nu pot să pun pozele 🙂 ).

Revenind la sistemul de camere, iată o serie de sample-uri:

Ce este în cutie?

Telefonul, cablu USB-C-to-USB-C.

Specificații

Dimensiuni:151,7 x 71,2 x 7,9 mm
Greutate:169 g
Ecran:6,2 inchi, Dynamic AMOLED 2X, 120Hz, HDR10+
1080 x 2400 pixels, 20:9 ratio
Corning Gorilla Glass Victus
Always-on display
Capacitate de stocare și memorie:128 GB, 8 GB RAM sau 256 GB, 8 GB RAM
Camera:12 MP, f/1.8, 26mm (wide)
64 MP, f/2.0, 29mm (telephoto), 1.1x optical zoom, 3x hybrid zoom
12 MP, f/2.2, 13mm, 120˚ (ultrawide)
Selfie camera:10 MP, f/2.2, 26mm (wide)
Baterie:Li-Ion 4000 mAh, non-removable
Fast charging 25W
USB Power Delivery 3.0
Fast Qi/PMA wireless charging 15W
Reverse wireless charging 4,5W
Rezistență la apă/praf:IP68
Sistem de operare:Android 11, One UI 3.1

Preț

De la 4.099 lei, samsung.com