fbpx

SFWD >>> Facebook promite mai mult control, Nokia are telefoane noi

Lungile discuții despre algoritmi se lasă cu un pic de spălare de imagine.


LET THE KIDS ALONE

Facebook promite control (dar nu livrează)

Într-un (mult prea) lung op-ed publicat pe Medium, Nick Clegg, vicepreședinte pentru afaceri globale la Facebook (și fost vice-premier britanic, semn că giganții tech au învățat cum funcționează lobby-ul), sare în apărarea algoritmilor, spunând, în principiu, că aia e, conținutul personalizat e viitorul, indiferent dacă Facebook dispare sau nu.

Și cam are dreptate aici, deși încearcă cam tare să explice ce lucruri bune a făcut Facebook și să evite lucrurile rele (cum ar fi scoaterea Mari Britanii din UE cu ajutorul algoritmului Facebook).

Dincolo de asta, Clegg anunță o nouă serie de funcționalități care dau utilizatorilor “mai mult control”, cum ar fi apariția unui nou tab, Favorites, în care poți urmări doar conținutul postat de utilizatorii și paginile preferate. Care e, de fapt, o îmbunătățire a See First, o funcție care există de ceva vreme.

În plus, pentru a face switch-ul dintre un feed care folosește algoritmul și cel cronologic, va apărea un Feed Filter Bar mai ușor de văzut și folosit. În rest, desigur, Facebook va folosi în continuare algoritmul, asta nu dispare.

Dacă acesta e răspunsul Facebook la dorința utilizatorilor de a avea mai mult control, e un răspuns penibil. Funcționalități care chiar ajutau, precum “interest lists”, în care puteai grupa, în liste separate, utilizatori și pagini (pentru că, nu-i așa, poți avea mai mult decât un interes și nu-i mereu plăcut să navighezi printre postări amestecate despre pisici, fotografii, muzică și politică) au dispărut.

Și posibilitatea de a-ți pune prietenii în liste, un alt mod de a controla ce urmărești, a fost ascunsă bine, iar listele făcute practic inaccesibile.

În realitate, Facebook vrea să îi folosești algoritmul și să ai cât mai puțin control, așa că va livra aceste false alternative doar pentru a mai lua puțin presiunea publică de pe companie, care în ultimii ani a fost acuzată de vrute și nevrute (dar, mai ales, că algoritmul lor amplifică polarizare).

Adevărata soluție găsită de Facebook e angajarea unui politician ca să le spele imaginea, nu mai mult control oferit utilizatorilor.


NEWS

Nokia își schimbă gamele

Nokia a lansat șase telefoane noi: Nokia X20 și X10, Nokia G20 și G10 și Nokia C20 și C10. Un rebranding interesant, care lasă în urmă telefoanele cu diverse numere pentru o variantă folosită și de alte branduri. >>>

Deși de la X la C e o diferență de calitate, cu X cele mai “bune”, X20 și X10 nu concurează cu flagship-uri, ci sunt niște midrange-uri (cu prețuri de circa 1.500, respectiv 1.350 lei) care folosesc, de exemplu, un procesor Qualcomm Snapdragon 480 5G (de ultimă generație, dar cel mai jos în gamă). Camerele vor avea optică Carl Zeiss, iar pe X20 se va găsi un senzor de 64 MP.

În condițiile astea, gama G merge spre zona telefoanelor ieftine (769 de lei, respectiv 629 de lei), cu C chiar mai jos decât atât. Gamele X vor fi disponibile în România din iunie. G10 poate fi precomandat. >>>


FUJIFILM INSTAX MINI 40

Fujifilm a anunțat o nouă cameră pentru fotografii instant (că nu le putem spune polaroide, din motive de concurență) numită Fujifilm Instax Mini 40, la un preț de circa 100 de euro. >>>


SAMSUNG GALAXY BUDS PRO x ADIDAS

Când credeam că nu mai vreau nimic, Samsung a anunțat o ediție limitată Galaxy Buds Pro în colaborare cu adidas (în culorile originale ale modelului Stan Smith), dar doar în Corea de Sud. Se numește Galaxy Buds Pro Adidas Original Special Pack (iar comunicatul se citește cu Google Translate). >>>


FLIMELE SONY, EXCLUSIV PE NETFLIX

Un deal de 1 miliard de dolari (se spune) va aduce toate noile lansări Sony pe Netflix, pentru cinci ani, din 2022, după lansările din cinema și de pa DVD (dacă primele vor supraviețui pandemiei). Asta include filme din seriile Spider-Man, Venom sau Jumanji. >>>


LENOVO LEGION PHONE DUEL 2

Noua variantă a telefonului de gaming de la Lenovo păstrează camera de tip pop-up amplasată în lateral și vine cu nu mai puțin de opt butoane virtuale, programabile. >>>

Dar și cu obligativitatea unei carcase (trebuie să te uiți la JerryRigEverything ca să înțelegi de ce). >>>


MOTO G100 ȘI E7 ÎN ROMÂNIA

Moto G100 s-a lansat pe Altex la un preț de 2.199,90 lei. >>>
Telefoanele entry-level moto e7 (>>>) și moto e7i (>>>) sunt disponibile pe eMAG, la 549,99 lei, respectiv 499,99 lei.


WATCH THIS

How to make mochi

Fiindcă am nimerit săptămâna asta la KJ Store-ul de la Universitate și n-am rezistat fără să-mi iau o pungă de mochi, mi-am amintit de video-ul ăsta (care trebuie văzut cu sonor).