fbpx

Review: Huawei MateBook D 15 2021

Varianta din 2021 a Huawei Matebook D 15 vine cu procesor Intel și cu aceeași integrare cu alte produse Huawei care-l fac un laptop interesant de zi cu zi.

Am testat Huawei MateBook D15 timp de zece zile.

Pe scurt

Cu un ecran de 15,6 inci, în format 16:9, șasiu elegant din aluminiu, o durată decentă a bateriei, tastatură confortabilă, și, în acest an, cu procesor Intel din a 11-a generație, Huawei Matebook D 15 2021 este un laptop pe care îl pot recomanda fără griji celor care au nevoie de un laptop all-rounder.

Pe larg

E oarecum ironic că m-am folosit de Google pentru a începe să lucrez pe Huawei Matebook D 15 la nici cinci minute după ce l-am deschis – cât mi-a luat să instalez Chrome și să bag parola contului de birou. 

Mi-a fost un pic mai greu în primele 2-3 ore, până m-am obișnuit cu configurația tastaturii (trecerea de la MacOS la ∫mai ales când ești obișnuit cu tot felul de shortcut-uri de tastatură, poate fi ușor frustrantă), dar ulterior mi-a fost destul de simplu să mă descurc cu noul laptop și, cu o singură excepție, n-am simțit că n-aș putea să-l transform în instrumentul meu principal de lucru.

Excepția e lipsa iluminării tastelor, ceea ce-l face mai dificil de utilizat seara. Există însă și un avantaj major pentru cei care folosesc produse din ecosistemul Huawei – comunicarea rapidă cu telefonul sau căștile. 

Comunicarea cu telefonul e cea mai grozavă chestie: cu Huawei Share, poți pune ecranul telefonului pe laptop cu o simplă atingere a touchpad-ului cu telefonul (și cum ecranul are formatul 16:9, ai loc suficient). Mai mult, poți deschide o serie de aplicații în până la trei ecrane separate și să lucrezi pe telefon direct de pe ecranul laptopului. Ceea ce, desigur, elimină nevoia de a te uita la telefon la fiecare pauză pe care ți-o iei de la lucru sau la fiecare sunet de notificare – și asta crește incredibil productivitatea. Transferul fișierelor și imaginilor devine foarte simplu, prin drag and drop, deși e ceva mai complicat dacă vrei să transferi multe imagini odată.

Mai mult, mai ales dacă îți conectezi și căștile la telefon, poți răspunde fără probleme la telefon de pe laptop.

Matebook D 15 are un șasiu de aluminiu (față, spate, în jurul tastaturii), un ecran cu ramă subțire de 5,3 mm (cu foarte puțin negru în jur), cu cea inferioară ceva mai lată, cât să încapă logo-ul. Varianta testată de mine era Mystic Silver, după cum se vede din poze, dar ai și varianta Space Gray. 

Laptopul cântărește 1,53 kg, ceea ce-l face ușor de transportat, însă forma aparte te va obliga să-i cumperi o husă dedicată, dacă n-ai avut un model similar ca formă înainte.

Ecranul cu o rezoluție standard de 1920×1080 e aproape full view, lucru ajutat și de faptul că webcamul e ascuns în tastatură – un element excelent de privacy, pentru că nu se pornește decât prin apăsare. E drept că unghiul e diferit decât cel de la alte laptopuri, dar elimină nevoia de bandă adezivă, pentru cine are panica asta. 

Culorile ecranului nu sunt cele mai vii, un alt minus, dar nu-ți iei un laptop de genul acesta pentru a face DTP, însă are și avantajul că e gândit pentru pentru a ameliora oboseala ochilor, avâd certificări Flicker-Free și Reduced Blue Light de la TÜV Rheinland.

Touchpadul e generos (ar fi și culmea, la lățimea acestuia) și ușor de folosit, iar butonul de pornire folosește amprenta pentru logare, în locul parolei (o altă idee împrumutată de la Apple, ca și culorile). 

Procesorul e un Intel din generația a 11-a, Core i5, diferit față de AMD-ul generației 2020, iar placa video este una Intel Iris X. Principala diferență de preț la configurații se face din memorie și hard disk. Poți alege între 8 GB/16 GB de RAM și 256/512 GB, evident SSD.   

Ventilatorul e silențios și e nevoie de el doar când începi să faci lucruri complicate sau ai prea multe chestii deschise.

Conectivitatea e generoasă. Trei porturi clasice, USB Type-A (două USB 2.0 și unul USB 3.2 Gen1),  unul HDMI și o mufă jack. Laptopul se încarcă printr-o mufă USB-C, care poate fi folosită și pentru un dongle (mi-a fost util, pentru că nu are card reader). Laptopul vine cu noul standard WiFi 6. 

Încărcătorul e compact, are 65 W, cu un cablu cu două mufe USB-C și oferă două ore de utilizare după o încărcare rapidă de 15 minute. Îl poți folosi și pentru telefon, ceea ce devine util atunci când te deplasezi și nu vrei să ai prea multe lucruri după tine.

Autonomia e de șase până la opt ore, în funcție de cum îl folosești (pentru Office), ceea ce înseamnă că te poate ține lejer la o zi de lucru, dacă mai faci și pauze de la ecran.

În concluzie, Huawei MateBook D 15 2021 un laptop decent de cursă lungă, care devine de-a dreptul tentant dacă ai telefon Huawei, ceea ce-ți permite să folosești la maximum integrarea între produse, dar căruia nu i-ar strica o tastatură luminată.

Ce e în cutie

Laptopul, încărcător, cablu USB-C

Specificații

Dimensiuni357,8 x 229,9 x 16,9 mm
Greutate1,56 kg
Ecran15,6 inci,
raport ecran/corp: 87%
ProcesorIntel Core i5
Placă graficăIntel Iris Xe 
Memorie8 GB/16 GB DDR4
Hard disk256 GB/512 GB NVMe PCle SSD
Baterie42 Wh
ConectivitateBluetooth, WiFi 6
PorturiUSB 3.2 Gen1 x 1USB 2.0 x 2USB-C x 1HDMI x 13,5 mm căști și microfon mufă 2-in-1 x 1
Audio Difuzor x 2 (2 W)Microfon x 2

Preț

3.799.99 lei (16 GB + 512 GB), emag.ro