fbpx

Review: Samsung Z Flip

Dintre toate variantele de a se folosi de flexibilitatea ecranelor OLED încercate de producătorii de mobile, cele care se pliază în două oferă un avantaj competitiv clar: sunt mai ușor de ținut în buzunar. Samsung Z Flip face mai mult decât asta, motiv pentru care cred că mi-am găsit viitorul telefon.

Am folosit Samsung Z Flip ca telefon principal timp de 10 zile.

Pe scurt

Primul telefon care se pliază în două (clamshell) de la Samsung are deja ceva vreme de când e pe piață. Dacă nu-ți dorești funcții inovatoare de flagship din 2021, ci un telefon de zi cu zi care să-ți facă viața mai ușoară, Z Flip e perfect. E nevoie de mici compromisuri, dar sunt unele acceptabile. 

Pe larg

Practic, faptul că se pliază în două e principalul argument pentru care ți-ai dori un Z Flip. Practic, din cele 250 de milioane de modele de telefoane disponibile pe piață, doar Razr-ul de la Motorola și poate vreo două trei firme obscure din China mai fac asta. Nu includ aici telefoanele pliabile care se desfac pentru a avea mai mult spațiu de desfășurare, precum fratele Z Fold, pentru că acelea, închise, au dimensiunea unui telefon normal, doar că ceva mai gros – iar spațiul din buzunare (mai ales acum, că vine vara) e prețios.

Principala îngrijorare e, desigur, rezistența ecranului, atât la mii de îndoiri repetate cât, mai ales, la șocuri și intemperii. Mai ales că Samsung spune că folosește sticlă reală, care se îndoaie, în compoziția ecranului. La atingere însă, vei simți plastic, pentru că există și un strat protector deasupra acesteia (are the Verge un text foarte bun despre cum se îndoaie sticla dacă e destul de subțire și ce-a făcut Samsung cu ecranul Z Flip-ului). Samsung spune că ecranul rezistă la 200.000 de îndoiri, ceea ce ar fi mult peste durata de viață a telefonului (presupunând circa 100 de îndoiri pe zi, în trei ani ajungi pe la 100.000) – aș zice că probabil nu e o problemă.

Mai problematic ar fi să-ți intre niște nisip în interiorul telefonului pliat, probabil că ar face ceva distrugeri, poate asta ar fi singura îngrijorare. Altfel, ecranul e surprinzător de rigid la atingere, iar mica adâncitură din locul în care se îndoaie, deși oarecum ciudată când treci peste ea, nu deranjează deloc în folosirea curentă (nici n-o vezi când ai telefonul aprins). Marginile sunt ușor ridicate, tot o formă de protecție, dar nici asta nu încurcă în utilizare, poate doar ușor atunci când vrei să folosești panel-ul lateral, pentru a accesa aplicațiile pe care le-ai pus acolo, pentru acces rapid.

Un alt avantaj major al telefonului e că îl vei folosi mai puțin. Simplul fapt că trebui să-l deschid m-a făcut să renunț la intrarea compulsivă pe Facebook sau Instagram la fiecare secundă de pauză care-mi apărea în cale. 

Să mai spun și de satisfacția cu care poți închide o convorbire prin simpla închidere a telefonului? Ai opțiunea să-l setezi să nu facă asta (va trece pe speaker când îl închizi), ceea ce poate fi util dacă folosești căști Bluetooth și vrei să-l ții în buzunar în timp ce vorbești.

Pentru a vedea notificările, ai două opțiuni: un foarte mic ecran exterior îți dă un rând cu informații (dar va trebui să te uiți exact când se aude sunetul). Cea de-a doua e folosirea unui ceas conectat cu telefonul (cum nu-mi las vreodată Fitbit-ul de la mână, l-am folosit intens în perioada asta). Dacă vrei să asculți ceva și ai căști, poți porni aplicația (de podcasturi, în cazul meu) și plia apoi telefonul – nu se va opri. 

Când îl deschizi, telefonul rămâne în poziția în care-l pui (între 30 de grade și circa 150 de grade, altfel se va deschide sau închide de tot), ceea ce înseamnă că poți să-l lași la 90 de grade, pe masă. Ăsta e un avantaj pentru când faci fotografii, de exemplu – iar aplicația de foto a fost gândită să se împartă între cele două jumătăți de ecran. Și YouTube face asta (imaginea în partea superioară, comentariile în cea de jos), dar majoritatea aplicațiilor nu sunt gândite pentru un pliabil, ci funcționează ca pe un telefon normal. 

Acum, pentru micile dezavantaje. Principala problemă ar fi încărcarea, care nu e deloc rapidă (doar 15W). Durata de viață a bateriei e una medie (are doar 3.300 mAh), dar cum îl vei folosi mai puțin, e suficientă pentru o zi. Cel de-al doilea e prețul, mai ales dacă optezi pentru verisunea 5G (apărută în 2020, cu un procesor mai puternic), te vei duce bine peste 1.000 de euro.

Telefonul rulează Android 11 și ultima versiune de One UI, probabil după niște update-uri, deci aici nu-i vreo problemă, însă nu are Samsung DeX, care ar fi putut fi util pentru conexiunea cu computerul și pentru productivitate.

Spațiul de stocare e generos (256 GB), iar memoria e de 8 GB, ceea ce, din nou, ajută să-l facă să se miște mai cu zvâc.

Există patru variante de culoare: negru, gri, mov și auriu. Cea testată de mine e neagră, ba chiar se numește, oarecum ironic, Black Mirror.

Altfel, forma ecranului de 6,7 inchi e un pic atipică, de 21,9:9, ceea ce-l face mai înalt chiar și decât acele telefoane care au încercat un format cinematografic (mă gândesc la gama Sony). N-aș pune asta la dezavantaje, mai ales că permite să ții telefonul cu o singură mână și că Google a avut bunul simț să pună toate comenzile pe care le folosești în mod curent în partea inferioară a ecranului.

Telefonul are și o carcasă de protecție aparte, făcută din două bucăți, gândită pentru a proteja partea din exterior, care e din sticlă (Gorilla Glass 6).

Camerele

Telefonul are camere de nivelul unui Galaxy S10e, ceea ce e un pic cam două generații în urmă, dar suficient pentru a face imagini excelente. Camera principală are 12 MP, e luminoasă (f/1.8) și are stabilizare optică a imaginii. Mai ai un ultrawide de 10 MP, dar nu și zoom. Camera de selfie are 10 MP.

Iată câteva imagini:

Ce găsești în cutie

Telefonul, carcasă de protecție, încărcător, cablu USB-to-USB-C

Specificații

Dimensiuni:167,3 x 73,6 x 7,2 mm (deschis)
87,4 x 73,6 x 17,3 mm (închis)
Greutate:183 g
Ecran:6,6 inchi, AMOLED, 1080×2636 px
Capacitate de stocare și memorie:256 GB, 8 GB RAM
Camera:12 MP, f/1.8 (wide)12 MP, f/2.2 (ultrawide)
Selfie camera:10 MP, f/2.4 (wide)
Baterie:Li-Po 3.300 mAhFast charging 15WFast wireless charging
Procesor:Snapdragon 855+
SIM:nano-SIM, eSIM
Sistem de operare:Android 11, One UI 3.1

Preț

De la 5.499 lei, samsung.com/ro