fbpx

Review: Moto G30

Moto G30 e un telefon care bifează toate cerințele principale pentru un telefon care să-și facă treaba bine, dar vine cu puține surprize suplimentare.

Am testat Moto G30 timp de 5 zile.

Pe scurt

Cu o baterie generoasă, destul spațiu de stocare, ecran și camere decente și un preț mai mult decât accesibil, Moto G30 e un telefon pentru cei care au nevoie de un mobil durabil și de încredere.

Pe larg

Nu e aproape nimic care să atragă atenția la designul lui Moto G30, are un aspect utilitarist, în care doar felul în care e colorată carcasa, ce-și schimbă culoare în funcție de unghi și de lumină, de la nuanțe de violet la verde e singura concesiune făcută „fashion-ului”. Moto G30 e un telefon pentru cei care vor un telefon și atât, e o Dacia, nu un Mercedes.

Bifează toate cerințele: baterie de 5.000 mAh, să te țină și două zile, ecran LCD de 6,5 inch, cu o rezoluție medie (720 x 1600 resolution) și aspect ratio de 20.5:9, procesor mediu, un Qualcomm Snapdragon 662, și un sistem de camere care să facă fotografii bune, cu superwide și macro, dar fără zoom (pentru care ai 128 de GB de spațiu, mai mult decât suficient), scanner de amprentă amplasat pe spate (pe logo-ul Motorola, ca la mai toate modelele companiei) și Android fără brizbrizuri.

Sunt câteva lucruri neașteptate, totuși: refresh rate-ul de 90 Hz, care face ca ecranul să se miște mai fin, nu e ceva obișnuit la categoria asta de preț (și explică rezoluția).

Există și un buton dedicat pentru Google Assistant, amplasat deasupra celor pentru power și volum, care poate fi util dacă folosești asistentul vocal, dar și un pic enervant dacă îl apeși din greșeală, mai ales când întorci telefonul pe lateral pentru a face o fotografie.

Evident, fiind făcut de Motorola, ai Moto Actions, ceea ce face utilizarea mai ușoară. De exemplu scuturat pe lateral de două ori, ca o lovitură de karate, telefonul pornește lanterna, rotit de două ori, pornește camera (la a următoarele rotiri, schimbă camera din spate cu cea frontală și invers). G30 e relativ mare, dar e ușor de mânuit cu o mână, iar gesturile astea fac lucrurile și mai simple.

Alte lucruri notabile

  • Camera frontală e de tip “teardorp”, ceea ce îi dă un look mai retro, dar nu deranjează. 
  • Carcasa este, evident, din plastic. Telefonul vine și cu o husă de protecție.
  • Memoria este de 6 GB, dar n-am simțit că asta ar afecta utilizarea telefonului cu aplicațiile pe care le folosesc cel mai des deschise.
  • Încărcătorul are 20 W, ceea ce înseamnă că îți va lua ceva să umpli bateria aia generoasă (ajunge la circa 65% într-o oră).
  • Nu lipsește mufa jack.

Camerele

Telefonul are o cameră principală de 64MP (f/1.7). Sistemul de camere de pe spate mai conține un ultrawide de 8MP (f/2.2) și un macro de 2MP (f/2.4), completat cu o cameră pentru adâncimea de imagine de 2MP (f/2.4).

Camera frontală are 13MP (f/2.2).

Iată câteva sample-uri:

Ce e în cutie

Telefonul, husă, camera, încărcător, cablu USB-to-USB-C.

Specificații

Dimensiuni165.2 x 75.7 x 9.1 mm
Greutate200 g
Display6.5 inch IPS LCD, 90 Hz
rezoluție: 720 x 1600 pixels, 20:9 ratio
ProcesorQualcomm Snapdragon 662
Memorie6 GB RAM
Spațiu de stocare128 GB
microSDXC (folosește slotul SIM)
Cameră64 MP, f/1.7 (wide)
8 MP, f 2.2 (ultrawide)
2 MP, f/2.4 (macro)
2 MP, f/2.4 (depth)
Cameră frontală13 MP, f/2.2
Baterie5.000 mAh

Preț

999 lei, motorola.com/ro