fbpx

SFWD >>> Telefon Leica, Huawei Watch 3

Pentru cei care vor bulina roșie în buzunar.

Telefon Leica cu cameră de 1 inch

După surprinzătorul anunț al celor de la Sharp, care au pus pe piața din Japonia un telefon cu un senzor de 1 inch și 20 MP, umit Aquos R6, cu o cameră făcută în colaborare cu Leica, e vremea celor de la Leica să-și lanseze propriul telefon. Numit Leitz Phone 1, dar tot doar în Japonia, prin Softbank. 

Pentru cine știe cum au funcționat colaborările dintre Leica și Panasonic, nu va fi o mirare să afle că, telefonul, e în esență un Sharp Aquos R6 cu touch Leica în ceea ce privește designul și software-ul. De exemplu, camera (rotundă, ca la Mate 40, nu pătrată ca la Sharp) va avea un capac de protecție, iar sistemul de operare va avea un look monocrom, iar ecranul va funcționa la 240 Hz. Lentila va fi ultrawide, 19mm, f/1.9, ASPH Summicron. Camera va costa circa 1.700 de dolari.

De ce e important că au ajuns senzorii de 1 inch pe telefoane? Sunt aceeași pe care îi găsești pe camere de travel, precum Panasonic TZ-200 sau seria Sony RX100 (ajunsă la Mark 6), ceea ce înseamnă că deja piața camerelor standalone cu senzor mic se micșorează și mai mult. Desigur, e mai greu cu zoom-ul pe telefon, deci încă nu se canibalizează, plus că telefonul Leica e cam scumpicel, dar anunțul arată o tendință interesantă pentru viitorii ani. 

Ce s-a mai întâmplat în ultima vreme?

Se mișcă lucrurile în zona 5G. Din tot ping-pong-ul politic din domeniul rețelelor 5G par a profita companiile europene. De exemplu, Vodafone a anunțat recent că va folosi tehnologia dual-mode 5G Core cloud-native dezvoltată de Ericsson, pentru rețelele 5G din Germania și Marea Britanie. 

Windows 11 nu a fost anunțat încă oficial, dar a ajuns deja pe Internet. Posibilul viitor de sistem de operare al celor de Microsoft va semăna și mai mult cu MacOS.

Satya Nadella, CEO-ul Microsoft, a devenit și președintele consiliului de administrație. E prima persoană, de la Bill Gates, care deține ambele funcții.

Pentru cine nu știa că Oppo și OnePlus sunt deținute de aceeași entitate, lucrurile devin mai clare. Cele două branduri vor fuziona, dar își vor păstra identitățile comerciale.

Ce gadgeturi noi s-au lansat?

Huawei a lansat Huawei Watch 3 și Huawei Watch 3 Pro, cele mai noi și eleganti produse ale seriei lor de ceasuri. Varianta Pro are cadran din safir, spate ceramic, carcasă/ și curea din titan, dar există și o variantă clasică, cu curea din piele. Watch 3 (fără pro) vine cu o versiune sport, cu curea de silicon. Ceasul e primul cu sistemul de operare HarmonyOS 2. Watch 3 va funcționa cu eSIM, ceea ce îl transformă practic în un al doilea telefon, și are o autonomie maximă de 21 de zile. Printre noutăți este și măsurarea temperaturii pielii și există chiar promisiunea că în curând va putea fi folosit și pentru plăți. 

Până pe 6 iulie, cei care cumpără Huawei Watch 3 Pro (1.999 lei, cu piele, sau 2.499 lei, cu titan) primesc o pereche de căști FreeBuds Pro, iar cei care cumpără Watch 3 (1.699 lei), FreeBuds 4i.

Tot cu această ocazie, Huawei a anunțat că, din iulie, vor ajunge în România căștile FreeBuds 4i, tabletele MatePad 11 și MatePad Pro (cu stylus) și monitoarele MateView (format 3:2, gândit pentru editare foto și office) și MateView GT (pentru gaming).

IKEA și Sonos au anunțat, săptămâna trecută, o nouă ramă/boxă WiFi din gama SYMFONISK. Boxa va fi disponibilă din 15 iulie, în două versiuni de culoare (alb și negru) și vine, de fapt, cu o serie de fețe artsy, interschimbabile (nu e gândită să-ți pui pozele de familie). Este compatibilă cu toate produsele Sonos, iar utilizatorii se pot conecta la mai mult de 100 de servicii de streaming.

Primul telefon din gama rugged a celor de la Motorola, intitulat motorola defy, este realizat în colaborare cu Bullitt Group. Ideea de bază e de a crea un telefon ultrarezistent, pentru cei care-l folosesc în condiții extreme (sau care își scapă des telefonul în WC). E un telefon rezistent la apă, cu certificare IP68. Producătorul spune că poate fi scufundat la o adâncime de 1,5 metri timp de 35 de minute, datorită unei carcasei cu dublă etanșare. Defy rezistă căderilor de la înălțimi de până la 1,8 metri.

Ricoh a anunțat WG-7, o cameră rugged și waterproof de 20 MP, cu un senzor de 1/2.3-inch, pentru imagini subacvatice și pentru a fi folosită în condiții complicate.