fbpx

Review: Huawei Freebuds 4

Huawei a lansat o nouă iterație a căștilor lor de tip buds, fără manșoane, dar cu anulare activă a zgomotului. E un upgrade al Freebuds 3, căștile pe care le-am folosit (aproape) zilnic în ultimii doi ani, care aduce niște îmbunătățiri binevenite.

Am testat Huawei Freebuds 4 timp de o săptămână.

Pe scurt

Cu un sunet bun, anulare activă a zgomotului și bine potrivite pentru ureche (stabile, pentru că sunt bine echilibrate, și fără disconfortul dat de folosirea îndelungată unor căști cu manșoane de silicon), Huawei Freebuds 4 sunt perfecte pentru persoanele care sunt mereu în mișcare.

Pe larg

La prima vedere, diferențele dintre Freebuds 4 și Freebuds 3 par destul de mici, oricum greu vizibile cu ochiul liber, dincolo de culoare. Căștile testate au fost argintii, în timp ce varianta anterioară e neagră. Freebuds 4 vin, de fap, în două culori, numite Ceramic White și Silver Frost.

Am testat, în ultimii ani, toate căștile Huawei, însă am rămas fidel, pentru ieșiri, modelului Frebuds 3, tocmai datorită designului open-ear, care le face extrem de ușor de utilizat și manevrat. Curios, e fix designul care m-a făcut inițial să mă gândesc „o să cadă pe stradă și o să le pierd într-o săptămână”, însă, cumva, n-am reușit să fac asta nici după aproape doi ani (doar masca eun pericol, le agățam când o scoteam). Freebuds 4 păstrează acest design open-ear și deja e un plus, dar sunt ușor schimbate, ceea ce le face chiar mai echilibrate decât iterația precedentă. 

Un plus al acestor căști este și faptul că anularea activă a zgomotului este în zona cea mai potrivită: nu taie prea mult din zgomotele străzii (esențial, mai ales într-un oraș ca Bucureștii), dar taie suficient ca să-ți facă plimbările mai calme. Căștile folosesc anulare activă a zgomotului, ceea ce înseamnă că microfoanele interne emit vibrații care să contracareze zgomotele din exterior. Huawei spune și că noul model adaptează anularea la forma urechii utilizatorului. Am testat-o lucru lângă un șantier (am destule în zonă), pornind și oprind anularea, și am simțit imediat diferența.

Sunetul e bun, ajutat de câte un driver dinamic de 14,3 mm care are o frecvență maximă de 40 kHz, dar nu te aștepta să sune ca niște căști over the ear. Cu toate acestea, este un compromis cât se poate de acceptabil, având în vedere ușurința utilizării.

Huawei Freebuds 4 vs. Huawei Freebuds 3

Carcasa pare ușor mai solidă și cu un aspect mai premium, poate și datorită culorii, față de varianta precedentă. Râmâne ușor de pus în buzunarul pantalonilor și de uitat de ea acolo.  

Sunt ușor de conectat cu telefonul. Odată deschisă cutia, telefonul le-a recunoscut imediat și a trebuit să apăs doar pe OK pentru a face pairing-ul. 

Există câteva îmbunătățiri vizibile față de varianta anterioară. Căștile au și avantajul că pot fi conectate în același timp la două dispozitive, motiv pentru care, atunci când urmăream, să zicem, un clip pe YouTube, pe laptop, am putut răspunde la telefon imediat. E drept, a trebuit să reconectez căștile cu laptopul după încheierea convorbirii, probabil pentru că nu e din ecosistemul Huawei (un alt plus: clip-ul s-a oprit odată cu începerea convorbirii). Există, un mod evident, un avantaj să ai mai multe dispozitive din același ecosistem, mai ales după apariția Harmony OS 2. Poți activa sau dezactiva această funcție din aplicația Huawei AI Life.

Ca și la modelul anterior, aplicația pe care o folosești se oprește atunci când îți scoți căștile și pornește din nou atunci când le pui la loc, ceea ce e util atunci când încerci să vorbești cu cineva (la un magazin) și nu-ți iese apăsarea dublă care pornește și oprește aplicația folosită. 

Sunt câteva schimbări la modul în care controlezi căștile: de exemplu, volumul poate fi crescut acum cu un slide o oricare cască, o noutate binevenită, activarea zgomotului poate fi pornită/oprită cu o apăsare lungă (care e folosită și pentru a închide telefonul). Apăsarea dublă e pentru play/pause, pe o parte, și asistentul vocal, pe cealaltă, dar și pentru pornit convorbiri. Când asculți muzică, cu un dublu tap treci la piesa următoare/anterioară.

Un alt lucru util (disponibil și la alte căști) este că, atunci când deschizi cutia, telefonul îți va afișa o fereastră în care îți spune câtă baterie mai are fiecare cască, dar și cutia.

Am remarcat și faptul că, după o plimbare ceva mai lungă, căștile m-au avertizat să fac o pauză, pentru a-mi proteja urechile.

Bateriile sunt decente. Un fast charge de 15 minute îți asigură 2,5 ore de utilizare, iar încărcate complet, poți folosi căștile circa 4 ore (cu anularea zgomotului activă, durata scade ușor). Cu carcasa încărcată complet, ai 22 de ore de ascultare.

Un bonus: Huawei a lansat și o serie de carcase colorate, din silicon, în care poți pune cutia căștilor și care pot fi prinse la breloc sau pantaloni, o chestie care ar putea fi utilă mai ales în această perioadă.

Apropo de protecție, căștile (dar nu și carcasa) sunt rezistente la apă, deci poți să le porți când plouă (sau când e cald și transpiri – been there, done that).

Ce e în cutie

Căștile, cutia de încărcare, cablu USB-to-USB-C.

Specificații

DimensiuniCarcasă:
Diametru: 38 mm; grosime: 21,2 mm
Cască:
41,4 x 16,8 x 18,5 mm
Greutate4,1 g – o cască38 g – cutia
Baterie30 mAh – o cască410 mAh – cutia
Autonomie 4 ore (în medie); 2,5 ore (cu anularea activă a zgomotului activată)
Driver14,3 mm 
Funcțiianulare activă a zgomotului
SenzorWear detection
ConectivitateBluetooth v5.2
Rezistență la apăIPX4

Preț

599 lei, consumer.huawei.com