fbpx

Review: Samsung Smart Monitor M5 (24″)

Samsung a lansat o serie de monitoare smart (sau, cum le numește compania, monitoare inteligente cu conectivitate mobilă), pe care poți să urmărești serviciile de streaming preferate, chiar și fără a le conecta la un computer, și pe care le poți folosi ca o extensie a laptopului sau telefonului mobil (dacă ai Samsung DeX) și, desigur, ca un monitor clasic.

Am testat Samsung Smart Monitor M5 timp de două săptămâni.

Pe scurt

Practic, Samsung Smart Monitor M5 se transformă, la o simplă apăsare de buton, într-un TV pentru toate serviciile tale de streaming preferate.

Pe larg

Să încep cu esențialul. Samsung Smart Monitor M5 are un ecran de 24, 27 sau 32 inch. Formatul e unul 16:9, refresh rate-ul e de 60 Hz. Monitorul e Full HD și, esențial pentru Netflix, are HDR 10.

Cel testat de mine, Samsung Smart Monitor M5 de 24 inchi, este cel mai accesibil dintre monitoarele Smart lansate de Samsung.

Primul lucru care mi s-a părut aparte la Samsung Smart Monitor M5 este că nu-l poți porni sau opri decât din telecomandă. Computerul meu de acasă rămâne adesea pornit când ies o oră sau două, doar închid monitorul, deci a fost o funcție pe care am folosit-o intens. 

Telecomanda este asemănătoare cu cea a televizoarelor Samsung, relativ minimalistă, cu doar câteva butoane. Există trei butoane dedicate unor servicii de streaming (Netflix, Prime Video și Rakuten), care, la apăsare, pornesc automat, indiferent ce faci în acel moment.

Din meniu, poți să accesezi cam toate aplicațiile pe care le ai și pe un televizor Samsung. Eu am folosit destul de des YouTube și Eurosport Player (poate și pentru că testul s-a suprapus parțial cu Olimpiada). 

Monitorul folosește sistemul de operare Tizen al lui Samsung. Informațiile se suprapun, cel mai adesea, peste ecranul curent.

Desigur, pentru a beneficia de streaming, trebuie să conectezi monitorul la internet, dar asta se face wireless, ceea ce te scapă de încă un cablu tras aiurea prin casă.

Poți să-ți conectezi, în același timp, monitorul la un computer, printr-un port HDMI, la un laptop, wireless (de exemplu, prin AirDrop), și să accesezi și Netflix. Ca să treci de la un computer/serviciu la altul, trebuie doar să selectezi sursa, la fel cum faci și la TV când treci de la mediabox la, să zicem, un DVD player.

Interesant este și că poți folosi Microsoft Office 365 direct din aplicație, fără să trebuiască să conectezi monitorul la un computer. Asta înseamnă că persoanele care folosesc aplicația asta la birou pot să se logheze la computerul lor de birou prin Easy Connection și să continue munca de acasă.

Practic, singurul lucru care îi lipsește monitorului pentru a deveni un televizor este lipsa unui tuner TV în care să poți introduce un cablu coaxial. Dar, în condițiile în care există persoane care folosesc rar, spre deloc, televiziunea clasică, pare un produs perfect pentru cei care vor să își limiteze numărul de ecrane din casă.

Desigur, trebuie ținut cont de faptul că dimensiunea este de doar 24 inchi, iar rezoluția e una Full HD, nu vei putea vedea filme 4K, ca pe un ecran imens, deci folosirea ca un TV alternativ e limitată de acest lucru.

Există și monitoare cu rezoluție 4K, în gama M7 (de 32 și 43 inchi), dar sunt, evident, mai scumpe. 

Pentru conectivitate, ai două porturi HDMI, dar și un port USB, amplasat în partea superioară a monitorului, pentru un acces mai ușor. Monitoarele cu ecrane mai mari au mai multe porturi USB.

Monitorul are și o serie de funcții speciale pentru gaming. De exemplu, cu funcția Ultrawide Game View, poți trece în format 21:9. 

Reglarea culorilor e simplă, există o serie de setări predefinite din care poți alege. De asemenea, luminozitatea se adaptează condițiilor din cameră dacă este activată funcția Adaptive Picture.

Monitorul are boxe integrate iar sunetul este unul cât se poate de decent pentru a nu mai avea nevoie de niște boxe suplimentare care să-ți aglomereze biroul.

Ce e în cutie

Monitorul, suportul (și șuruburi), transformatorul, cablu de alimentare.

Specificații

Dimensiuni:53,8 x 41,7 x 23,1 cm (cu stand)
Rezoluție:1,920 x 1,080
Raport aspect:16:9
Luminozitate:250 cd/m2
Timp de răspuns:8(GTG) ms
Rată de refresh:Max 60Hz
Raport de contrast static:3,000:1(Typ.)
Unghi de vizualizare:178°(H)/178°(V)
Funcții:Eye Saver Mode
Flicker Free
Mod Joc
Adaptive Picture
Auto Source Switch
Ultrawide Game View
Conectivitate:WiFi 5, Bluetooth 4.5
2 porturi HDMI 2.0
USB

Preț

739,99 lei, flanco.ro