fbpx

Review: Motorola Defy

Motorola s-a aliat cu Bullitt Group pentru a pune pe piață un telefon ultrarezistent, care face față la șocuri, apă, praf și care chiar nu s-ar rușina cu porecla de „cărămidă”. 

Am testat Motorola Defy timp de două săptămâni

Pe scurt

Motorola Defy este primul telefon pe care l-am testat la care n-am simțit nevoia unei huse. Arată fix cum ți-a închipui că arată un telefon gândit pentru a rezista la abuzuri: solid și masiv. Dincolo de asata, este un telefon cât se poate de OK și pentru utilizări mai puțin extreme, dar nu te aștepta la specificații peste zona de entry-level.

Pe larg

De fapt, pentru un telefon ultrarezistent, Motorola Defy e chiar subțirel. Dacă iei în considerare faptul că necesitatea utilizării unei huse, ai putea să îl privești ca un telefon obișnuit, căruia i-a fost adăugată o carcasă dintr-un plastic rezistent. 

Defy e un nume pe care Motorola l-a mai folosit în 2010, când a lansat unul dintre puținele telefoane rezistente la apă de atunci (avea certificare IP67) și, practic, unul dintre primele care ținteau nișa telefoanelor ultrarezistente. Acest revival din 2021 vine într-un moment în care a crescut nevoia de astfel de telefoane – mă gândesc la piața tot mai largă a curierilor pe biciclete și scutere.

Aspectul telefonului e unul solid. Carcasa e din plastic, cu striații, pentru a nu aluneca, însă telefonul are doar 232 de grame, ceea ce-l face mai ușor decât ar părea. Cu un ecran cu aspect ratio de 20:9, Defy e suficient de îngust pentru a fi mânuit relativ ușor cu o mână.

Dacă adaugi la asta Moto Actions (deschizi camera cu o răsucire dublă a încheieturii, pornești lanterna cu o scuuturare dublă, ca o lovitură de karate), e de înțeles de ce-l recomand bicicliștilor.

Există două variante de culoare, cu negru și verde deschis, dar schimbările apar doar în colțul inferior al al carcasei, pe un buton lateral și la curea.

Rezistența la apă e implicită – de data asta e IP68 (35 de minute, până la 1,5 metri), dar compania spune că e rezistent și la căderile obișnuite (n-am testat totuși asta pe sample-ul primit, deși l-am scăpat o dată din buzunar de la nivelul scaunului). 

Compania spune că este compatibil cu standardele militare MIL SPEC 810H, dar asta în testele interne (nu există o companie independentă care să certifice aceste standarde). Cert e că telefonul ar trebui să reziste la trecerea de la o temperatură extremă la alta (de la -30 °C la 75 °C), timp de 30 de minute, să fie rezistent la vibrații puternice (categoria 4, care ar fi cea mai înaltă), la umiditate și stropi fini de apă sărată.

Ecranul de 6,5 inchi, probabil cel mai sensibil punct al oricărui telefon, e din cea mai bună sticlă rezistentă actuală, Gorilla Glass Victus. Carcasa e ușor ieșită în față (0,5 mm), pentru a adăuga un grad suplimentar de protecție. Poate fi utilizat chiar și cu degetele ude. Rezoluția e una relativă redusă, de 1600×720 px.

Telefonul are chiar și mufă jack, iar în lateral stânga are butoane de volum, on/off și un buton customizabil. 

Oarecum ciudat, mufa de încărcare USB-C nu e protejată cu vreun capac de plastic, deci nu pot presupune decât că e izolată intern. Încărcarea se face la 20W, iar bateria are 5000mAh.

Motorola Defy vine cu o foarte utilă curea de mână, dintr-un material textil și cu o agățătoare pentru aceasta în colțul din stânga jos, singurul care nu este rotunjit.

Specificațiile sunt unele din zona entry level: spațiu de stocare de 64 GB (extensibilă cu un card microSDXC), 4 GB de memorie, un procesor Qualcomm SD662 de 2GHz și procesor grafic Adreno 610.

Senzorul de amprentă e amplasat, ca la multe alte modele ale brandului, pe spate, servind și ca suport pentru logoul Motorola.

Mai ciudat e că telefonul vine cu Android 10. Compania spune că a făcut acest lucru pentru că acea versiune este mai stabilă și promite trecerea la 11, cu updateuri garantate până în 2023.

Camera

Probabil nu-ți veni cumpăra un telefon rugged pentru cameră, însă senzorul de 48 MP care vine cu Defy e unul decent. Sistemul de camere este, însă, unul limitat. Mai ai o cameră de 2 MP, pentru macro, și, deși pare un ansamblu de 4 camere, celelalte două sunt camera pentru adâncime de imagine (tot de 2 MP) și flash-ul. Aș spune că nu e punctul forte al telefonului.

Camera de selfie are 8 MP și e amplasată central, în partea superioară a ecranului, sub un teardrop.

Ce e în cutie

Telefon, încărcător rapid (20W), cablu, curea din material textil.

Specificații

Dimensiuni:69,8 x 78,2 x 10,9 mm
Greutate:232 g
Ecran:IPS LCD, 6,5 inchi
720 x 1600 pixels, 20:9 ratio
Corning Gorilla Glass Victus
Memorie și spațiu de stocare:4 GB RAM
64 GB
card microSDXC
Procesor:Qualcomm SM6115 Snapdragon 662
Cameră:48 MP, f/1.8, (wide)
2 MP, f/2.4, (macro)
2 MP, f/2.4, (depth)
Cameră frontală:8 MP, f/2.2
Conectivitate:NFC, Wi-Fi 5, Bluetooth 5.0
Senzori:amprentă (pe spate), accelerometru, giroscop, proximitate, compas
Baterie:Li-Po 5000 mAh

Preț

1.599 lei, motorolarugged.com