fbpx

Review: Huawei MatePad 11

MatePad 11 este prima tabletă de la Huawei care folosește sistemul de operare Harmony OS 2.0 și primul produs cu acest sistem pe care l-am testat.

Am testat Huawei MatePad 11 timp de o săptămână

Pe scurt

Huawei MatePad 11 este o tabletă rapidă și plăcut de folosit, mai ales dacă apelezi la accesorii (tastatură și M-Pencil), dar căreia îi lipsește – spre surpriza nimănui – serviciile Google. 

Pe larg

Există câteva lucruri care fac din MatePad 11 o tabletă fun de folosit. Și spun asta în condițiile în care, în mod normal, tableta este printre gadgeturile pe care le folosesc mai rar (pe cea personală o țin, mai mult, pentru a lucra în Lightroom). Este o tabletă mai mică decât MatePad 12.6, dar una suficient de puternică.

În primul rând, e rapidă. Varianta testată de mine avea 6 GB de memorie și 128 GB spațiu de stocare (aparent, există și opțiuni cu 64 sau 256 GB, dar nu la noi). Cel din urmă poate fi upgradat cu încă 256 GB, cu un MicroSD (interesant e că nu folosește chip-ul de memorie NM de la Huawei). 

Chipset-ul e un Snapdragon 865 (dar fără conectivitate 5G), adică procesorul de top de la Qualcomm din generația anterioară lui 888, și nu un Kirin, cum te-ai aștepta de la Huawei. Are 8 core-uri, patru de 2,42 GHZ și patru de 1,8 GHz.

Ecranul este LCD, cu o rezoluție de 2560×1600 px și, oarecum surprinzător, cu un refresh rate de 120 Hz.

Carcasa e neagră sau, cum îi spune producătorul, Matte Grey.

Tableta are două camere, una frontală de 8 MP și una pe spate, de 13 MP. Nu te aștepta la chestii spectaculoase. Cea frontală e OK pentru Zoom sau Skype, cu cea din spate ai putea face poze, dacă n-ar fi total uncool să faci poze cu tableta.

Bateria e suficient de mare ca să nu te stresezi cu încărcatul: 7250 mAh. Încărcătorul e de 22,5 W, nu chiar cel mai rapid, și ai chiar și funcție de reverse charging.

Cum m-am descurcat cu Harmony OS?

Experiența de instalare este ceva mai ciudată. Noul sistem de operare Harmony OS 2.0 seamănă destul de mult cu un Android, peste care a fost pus skin-ul EMUI, deci e simplu de utilizat (mai ales dacă folosești un telefon Huawei). Însă îți dai seama imediat cât de mult te-ai obișnuit, ca utilizator de Android, să te bazezi pe Google. 

Dispare posibilitatea de a își aduce aplicațiile preferate doar prin logarea în cloudul Google (dar te poți loga în cloudul Huawei). Huawei AppGallery încearcă să ofere multe dintre aplicațiile de care ai nevoie – și e plăcut să vezi că mai toate aplicațiile românești folosite, în special cele de internet banking sunt acolo –, dar nu pe toate. 

Va trebui, adeea, să folosești un proces de sideloading, care e ușurat de Petal Search – are chiar un tab special pentru aplicații, pe care le descarcă din alte galerii de aplicații sau direct de pe siteul producătorului și care are și un process de verificare a aplicațiilor, care să te ferească (cât de cât) de malware. Pare că e mai riscant decât de obicei, dar cum malware-ul ajunge constant și în Google Store, tot de utilizator ține, mai degrabă, să nu încarce dubioșenii. Dispare însă posibilitatea upgrade-ului automat.

Desigur, nu vor merge aplicațiile care au nevoie de serviciile Google (dar, merge, spre ușurarea mea, tastatura GBoard, cu care m-am obișnuit cam prea mult). Cert e că majoritatea APK-urilor Android merg și pe Harmony OS, pentru că cel din urmă e bazat pe varianta open source a sistemului de operare de la Google. Se pare că și noul format de aplicații pentru Android, AAB, va funcționa și pe Harmony O.

Anumite aplicații sunt sugerate chiar de tastatură, în foldere tematice, pe desktop. Nu sunt însă preinstalate, ci doar shortcut-uri către locul din care pot fi descărcate.

Există câteva lucruri interesante în Harmony OS 2.0. De exemplu, notificările pot fi accesate printr-un slide în partea din stânga a ecranului, în timp ce unul în partea dreaptă îți dă acces la setări. 

Pe lângă varianta de splitscreen pe care ți-o oferă cam orice tabletă, ai și ferestre care pot fi mutate oriunde pe ecran, dacă aplicația suportă așa ceva. Poți accesa aplicațiile de acest tip cu un slide+hold din stânga sau din dreapta ecranului.

Mai mult, poți conecta telefonul la tabletă cu ajutorul funcției Multi-Screen Collaboration. Vei avea acces la ecranul telefonului și vei putea face tot ce făceai pe el de aici (ceea ce, în esență, îți dă acces chiar și la serviciile Google dacă au un telefon Huawei mai vechi). 

De fapt, tableta, dacă ai mai multe produse Huawei, funcționează ca un Super Device, adică te lasă să le controlezi pe toate dintr-un loc. 

Acessoriile

Tastura magnetică creată special pentru acest model, care funcționează și ca o husă, și M-Pencil, cu siguranță au ajutat să facă experiența de utilizare a Huawei MatePad 11 mai plăcută. 

Cu tastatura, scrisul devine mai rapid, deși aș recomanda-o pentru utilizări nu foarte de durată, fiindcă n-ai viteza de pe un desktop sau laptop. În esență, e excelentă pentru e-mail-uri sau pentru a scrie un text scurt, dar n-aș lucra un articol complex pe tabletă. E simpatic și că există anumite shortcut-uri (gen Ctrl-C Ctrl-V) care funcționează.

 

M-Pencil ușurează navigarea și are marele avantaj că recunoaște scrisul de mână, chiar și în română (cel puțin în aplicația de luat notițe a tabletei). L-am folosit chiar și pe Messenger-ul de la Facebook, în conversații, e drept că purtate în engleză. Stylus-ul se încarcă de la tabletă, de care se prinde cu ajutorul unui magnet (va trebui să te obișnuiești cu locul său, pentru că stă și un pic mai în lateral, deși se simte că magnetul nu e la fel de puternic acolo). 

Ai trei aplicații gândite special pentru M-Pencil: Notepad (pentru notițe), Nebo (pentru schițe) and My Script Calculator 2 (pentru calcule făcute ca pe vremuri).

Ce e în cutie

Tableta, încărcătorul, cablu USB-A to USB-C, adaptor pentru mufă jack. 

Specificații

Dimensiuni:253,8 x 165,3 x 7,3 mm
Greutate:485 g
Ecran:IPS LCD, 120Hz
10,95 inchi
2560 x 1600 pixels, 16:10 ratio
Chipset:Qualcomm SM8250 Snapdragon 865
Sistem de operare:Harmony OS 2.0
Memorie:128GB, 6GB RAMCard microSDXC
Camere:Selfie: 8 MP, f/2.2
Spate: 13 MP, f/1.8
Baterie:7250 mAh
Încărcare: 22.5WReverse charging: 5W
Sunet:4 spekere, stereo
Tunate de Harman Kardon
SIM Card:Nu

Preț

1.999,99 lei (cu tastatură și M-Pencil), huawei.com/ro