fbpx

Review: Samsung Galaxy Z Fold3 5G. Phone or tablet?

Dacă tot a decis Samsung că telefoanele pliabile s-au maturizat suficient pentru a înlocui Note în postura de flagship de toamnă, am testat Z Fold3, cel mai mare și puternic telefon pliabil al companiei coreene.

Am testat Samsung Galaxy Z Fold3 5G timp de o săptămână, ca telefon principal.

Pe scurt

În Samsung Galaxy Z Fold3 sunt, practic, două telefoane. Sau un telefon și o tabletă, dacă vrei. E un telefon puternic, care pare să fi rezolvat orice probleme ar avea ecranul interior pliabil, și care încă îi face curioși pe cei din jur.

Pe larg

Aspectul

La a treia generație, Samsung nu a schimbat radical designul telefonului pliabil „mare”. Ai trei variante de culori: negru, argintiu și verde. Cel testat de mine a fost negru.

Trebuie să recunosc, felul în care folosesc eu telefoanele mă face să prefer Z Flip. Sunt un utilizator care se deplasează mult pe jos și care preferă confortul unui telefon pe care nu-l simți în buzunare. Asta nu înseamnă că nu mi-a plăcut Z Fold3, după ce m-am obișnuit cu el, dar la partea cu „nu-l simți” e mai complicat: e destul de gros, atunci când e pliat.

Durabilitatea e crescută, telefonul fiind făcut din aluminiu. Ecranul exterior, cel mai expus, e din Gorilla Glass Victus, cel interior a fost întărit de un nou strat protector din plastic cu 80%, spune Samsung. Telefonul are certificare IPX8 pentru rezistența la apă, ceea ce înseamnă că ar putea sta jumătate de oră la 1,5 metri adâncime. 

Un lucru care e un pic enervant e faptul că, atunci când îl închizi, rămâne acea mică deschizătură prin care poate intra praful sau alte lucruri pe care le ai prin buzunar, deci va trebui să ai grijă să nu ții lucruri dure și subțiri în același loc cu telefonul.

Experiența

Z Fold3 că-ți oferă din start o experiență diferită de telefoanele cu care ești obișnuit. Poți, de exemplu, să-ți faci treaba exclusiv de pe ecranul exterior, dar trebuie să te împaci cu ideea că e mai îngust decât orice telefon ai avut până acum și cu un aspect ratio foarte alungit: 24.5:9 (ecranul are o diagonală de 6,2 inchi).

Cu telefonul deschis, vei avea experiența unei tablete (obții un ecran de 7,6 inci), dar nu chiar, pentru că aspect ratio-ul e mai degrabă aproape de un pătrat: 11,2:9. Ceea ce face ca vizionarea unor clipuri 16:9 să lase destul de mult spațiu nefolosit. 

 Bonus: ecranele au un refresh rate de 120 Hz, ceea ce le face să se miște mai smooth.

Deschis, telefonul e mult mai potrivit pentru afișarea unor fotografii în formatele standard (3:2 sau 4:3). Trebuie spus însă că Instagram, aplicația care ar putea beneficia cel mai mult de acest lucru, nu este optimizată pentru noul ecran și apare centrată, în loc să profite de tot spațiul suplimentar. 

Ceea ce e păcat, pentru că, de exemplu, aplicația de cameră profită la maximum. Împarte ecranul în două când ai telefonul deschis ca un laptop și pune comenzile în partea inferioară, ceea ce face controlul imaginilor mult mai simplu. Samsung numește funcția asta „Flex mode”.  Bonus: ai beneficiul stabilității pentru pozele făcute în condiții de lumină scăzută, eventual cu night mode (care e, desigur, excelent). 

Și GMail a fost optimizat pentru telefon, deci vei avea lista mailurilor în stânga și conținutul lor în dreapta.

Ecranul mare oferă și opțiunea de a face multitasking, deschizând două aplicații în același timp. Nu e o funcție pe care am folosit-o des (și, din nou, nu toate aplicațiile o oferă, deși poți forța acest lucru cu Samsung Labs, din setări), dar ajută, atunci când nu vrei să navighezi înainte și înapoi de la o aplicație la alta.

Apropo de Labs, o funcție de care n-am aflat din prima, pentru că este încă experimentală, este Taskbar. Vei avea un taskbar permanent pe partea dreaptă a ecranului interior, de pe care poți deschide rapid cele mai folosite aplicații. 

Un bonus este Samsung DeX, disponibil pe mai toate flagship-urile, care te lasă să folosești (wireless) telefonul pe ecranul laptopului sau al computerului, deși încă mai are de lucru la partea de transfer al imaginilor prin drag and drop, cel puțin pe Mac (limitarea la 100 de imagini și faptul că e neclar de unde trebuie să le apuci ca să le tragi pe desktop face experiența un pic frustrantă). Înțeleg că integrarea cu Windows e ceva mai bună, dar n-am apucat s-o testez.

Alte lucruri notabile

O noutate a Z Fold3 e camera de selfie, ascunsă sub ecran, care „dispare” și îți lasă ecranul fără nicio întrerupere, dar care are doar 4 MP, ceea ce n-o face chiar ideală pentru fotografii de calitate. 

Bateria nu este la fel de mare ca telefonul, dar are totuși 4.400 mAh, ceea ce înseamnă că te ține o zi de utilizare normală. 

Telefonul are suport pentru S-Pen, pe care trebuie însă să-l achiziționezi separat – nu am testat această funcționalitate, dar poate fi un avantaj pentru cei care regretă renunțarea la gama Note.

Din punct de vedere al performanței, specificațiile sunt de top. Cel mai bun procesor disponibil, Snapdragon 888, 12 sau 16GB de RAM și 256 sau 512 GB de spațiu de stocare (specificații asemănătoare cu Galaxy S21 Ultra).

Camera

Sistemul de camere principale e format din trei, de 12 MP fiecare (wide, ultrawide și zoom 2x). Sunt niște diferențe față de S21, în special față de ultra (n-ai cameră de 108 MP), dar poți să te aștepți la ce are mai bun Samsung pe partea de cameră.

Ce e în cutie

Telefonul.

Specificații

Dimensiuni:Închis: 158,2 x 67,1 x 16 mm (balama) – 14,4mm (partea opusă)
Deschis: 158,2 x 128,1 x 6,4 mm
Greutate:271 g
Ecran principal:7,6” QXGA+ Dynamic AMOLED
Rezoluție: 2208×1768
120 Hz
Ecran exterior: 6.2” HD+ Dynamic AMOLED
Rezoluție: 2268×832
120 Hz
S-Pen:vândut separat
Camera principală:12 MP, f 1,8 (wide)
12 MP, f 2,2 (ultrawide)
12 MP, f 2,4 (2x telephoto)
Selfie camera exterioară:10 MP, f/2,2
Selfie camera interioară:sub ecran, 4 MP, f/1,7
Baterie:4400mAh
Fast Charging: 25W
Fast wireless charging: 10W
Reverse wireless charging: 4.5W
Memorie:12 GB RAM, 256 sau 512 GB

Preț

8,499 lei, samsung.com/ro