fbpx

SFWD >>> Noi MacBook-uri, Pixel 6, Huawei Nova 9

Apple se laudă cu cele mai puternice procesoare, Google a preluat trendul procesoarelor in house, iar Huawei revine pe piața mobilelor.

New and hot

Apple complică gama MacBook cu două procesoare noi

Cea mai recentă prezentare Apple a apărut ca o scuză pentru utilizatorii de laptopuri Mac. S-a întors magsafe-ul pentru încărcare, a dispărut tastatura butterfly și touchbar-ul, a rămas mufa jack și Touch ID-ul de pe butonul de start la noile MacBook Pro-uri de 14” și 16”

Altfel, mult prea lunga și complicata discuție despre cele două procesoare, M1 Pro și M1 Max, în care Max > Pro și core-urile se înmulțesc exponențial, mă face să cred că Apple o ia în direcția producătorilor cu prea multe configurații și variante și e doar la un câțiva ani distanță să le numească Mac 1435 și Mac 1635 sau ceva de genul. 

Nici notch-ul apărut în ecran, chit că micșorează și mai mult spațiul „pierdut” nu e neapărat un plus – amintește mai degrabă de chinul producătorilor de telefoane să facă cât mai invizibilă camera frontală, dar nu-i nici un minus. Dacă programele vor folosi spațiul pentru meniu, nu va deranja prea mult.

Altfel, a treia variantă a AirPods-urilor e bine venită, dar nu e nimic neașteptat, încercarea de a face HomePod mini un lucru real, cu mai multe variante de culoare, e adorabilă, cârpa de șters ecranul de 19 dolari e din categoria cărămida Supreme, iar faptul că a apărut un abonament la Apple Music în care poți folosi exclusiv Siri e distopic.

Google a lansat Pixel 6

Google a lansat Pixel 6 și Pixel 6 Pro, seria de telefoane care a căpătat un pic de statul cult printre fanii Android. Sunt primele cu procesorul pentru machine learning ​​Tensor produs de Google – un nou trend în lumea tech – și sunt relativ ieftine (cel puțin în SUA: 600 $, respectiv 900 $ – da, știu că prețul oficial se termină în 99, but come on). Telefoanele au ecrane OLED, 5G, rezistență la apă IP 68, Wi-Fi 6, ​​iar Google urmează trendul și nu include încărcătoare, în schimb vinde unul special pentru încărcare wireless (alt trend împrumutat de un subcapitol mai sus). Telefoanele vin cu Android 12. În schimb, Google promite doar trei ani de actualizare a sistemului de operare – într-o perioadă în care telefoanele rezistă tot mai mult. Ca de obicei, telefoanele nu sunt în România.

Google Docs a împlinit 15 ani

Mi-a luat ceva vreme să-l adopt, dar mi-a schimbat radical modul în care lucrez. Practic, 75% din jobul meu de la Mindcraft Stories se petrece în Docs sau Sheets, iar în pandemie (la pachet cu ce mai ofere Workspace) a fost instrumentul care m-a ajutat să coordonez o redacție și colaboratori cu care nu m-am văzut față în față vreme de un an și mai bine. Deci e un moment bun să celebrez cei 15 ani împliniți de Google Docs pe 12 octombrie.

Facebook își va schimba numele. Poate.

Facebook insistă că Metaversul e ceva de dorit, ba chiar promite să-l dezvolte în Europa – promisiune pe care o vor regreta destul de repede când îi va lovi Comisia Europeană cu discuțiile despre privacy. Cu această ocazie a apărut și știrea că firma își va schimba numele în ceva ce să nu mai sune a „ăia care ne-a adus Brexit, Trump și amplifică discursul nebunilor”. Cum se pare că Mark nu s-a decis, ar merge, să zicem, Skynet – simt nevoia să fac această modestă propunere.

See some nudes

Biroul de turism al Austriei are cont pe OnlyFans pentru că s-a plictisit să i se șteargă picturile cu nuduri de pe Instagram, iar asta mi se pare absolut simpatic. E doar trei dolari pe prima lună. Enjoy some art!

Gadgets news

Huawei revine cu Nova 9

După o pauză mult prea lungă fără telefoane noi, Huawei a lansat în Europa noul telefon Nova 9, la pachet cu Hova 8i. Nova 9 e un midrange de 2.499 lei cu specificații care sună bine, cameră foto de 50 MP și care rulează Harmony 2.0 (deci n-are servicii Google). 

Am luat unul în teste. Expect review.

Alienware Aurora R13

La 25 de ani de la lansare Alienware, DELL lansează un nog desktop flagship Alienware Aurora R13. Un redesign permite un airflow mai bun, pentru răcirea mai ușoară a componentelor. Aparent, deși computerul folosește aceeași placă grafică ca R12, GeForce RTX 3090, asta aduce un plus de 5% în performanță. 

Asus.ro

Asus și-a lansat site și magazin online în limba română, așa că fanii produselor Republic of Gaming vor trebui acum să înțeleagă ce naiba sunt toate specificațiile alea și cine le-a tradus așa.

Panasonic LUMIX DC-BS1H

Panasonic a lansat o nouă cameră de tip box, care țintește piața video. LUMIX DC-BS1H are un senzor full-frame de 24 MP, permite înregistrarea la rezoluție de 6 K și gamă dinamică largă de mai mult de 14 stopuri V-Log. Precedenta cameră box din gamă era un MFT. 

DJI Ronin 4D-6K

Această cameră de filmare de la DJI are un gimbal încorporat ce permite stabilizare de imagine pe patru axe, focus cu Lidar, senzor full frame care filmează 6K și costă peste 7.000 de dolari, deci țintește profesioniștii.