fbpx

Review: Huawei nova 9. Back in business

După aproape un an de la ultima lansare, Huawei a revenit pe piață cu noi telefoane – și o nouă abordare. În locul gamelor P și Mate, Huawei aduce două telefoane din gama nova: 9 și 8i.

Pe scurt

Huawei nova 9 este un midrange-uri care oferă calitate fix acolo unde e nevoie: la ecran, cameră foto și încărcarea rapidă. Bonus: e unul dintre cele mai subțiri telefoane de pe piață.

Pe larg

Telefoanele din seria P (și Mate, dar alea sunt pentru băieții pasionați de ce e sub capotă) de la Huawei au fost și încă sunt – cel puțin P30 – unele dintre cele mai bune lansate vreodată. Nu-i mare secret însă că Huawei a pierdut primul loc în lume și a ieșit din Top 5, unde ajunse fix după lansarea ultimului P, din cauza sancțiunilor americane. Reorientarea spre zona midrange e oarecum normală în acest context.

Totuși, deși Huawei nova 9 vine, cum era de așteptat, fără serviciile Google, puține alte lucruri sunt afectate de sancțiuni. Unul ar fi lipsa 5G-ului de pe chipset-ul Snapdragon 778G cu care este dotat, dar cum în România încă nu s-au făcut licitațiile pentru 5G, e greu de spus că asta ar fi o problemă. 

Să trec deci la plusuri. Primul ar fi ecranul, care este un OLED de 6,57 inci, suportă HDR 10 și are o rată de refresh adaptivă de 120 Hz și o rată de răspuns la atingere de 300 Hz, ceea ce-l face rapid, luminos și cu culori vibrante. Rezoluția e de 2340×1080, adică un Full HD.

Un alt plus e încărcarea rapidă (numită SuperCharge), de 66 de W – cu încărcătorul care vine cu telefonul (o deviere de la noul standard impus de Apple). Încărcătorul telefonului pe care l-am testat era unul de US, dar a mers fără probleme cu adaptor. N-am testat dacă se încarcă complet în 38 de minute, cum susține Huawei, pentru că nu l-am lăsat niciodată să se descarce de tot. Cer e că s-a încărcat sub 30 de minute de pe la 20-30%. Bateria are 4.300 de MAh, chiar mare pentru cât de ușor e telefonul.

Cel de-al treilea avantaj clar e subțirimea. Telefonul are doar 7,7 mm, care par și mai puțini din cauză că are ecranul și spatele curbat, și 175 de grame. Practic, este primul telefon pe care am putut să-l folosesc ținându-l orizontal, cu o singură mână, ca să fac poze și să n-am senzația că o să-l scap în orice clipă.

Memoria și spațiu de stocare sunt standard, pentru 2021 (8 GB de RAM, respectiv 128 GB). 

Designul e interesant, cu un spate de sticlă pe care se vede un sistem de camere extrem de specific, în care camera principală de 50 MB iese puternic în evidență. Colaborarea cu Leica s-a încheiat, dar asta nu schimbă mare lucru (despre poze, mai jos). 

Un efect secundar al subțirimii telefonului și al ecranului curbat (nu foarte specific pe midrange-uri) este că butoanele de volum și power, situate în dreapta, sunt foarte subțiri, dar nu e ceva deranjant. Un efect secundar al butoanelor subțiri e că senzorul de amprentă e sub ecran (și e rapid și precis).

Spatele e din sticlă, iar telefonul vine (cel puțin la noi) în două culori: Starry Blue, Black. Pe spate, e vizibil logo-ul Huawei și cel al seriei nova.

Lipsește însă mufa jack, cardul de memorie expandabilă, iar în partea de jos a telefonului există un singur speaker. Huawei are însă adesea oferte în care telefonul vine și cu o pereche de căști cu Bluetooth, și evident că a avut una și pentru nova 9 (cu Frebuds 4).

De asemnea, telefonul nu are un IP rating, deci nu l-aș scăpa în apă.

Ca o paranteză, cheița pentru SIM e cea mai simpatică pe care am văzut-o în ultimii ani.

Software

Sistemul de operare este EMUI 12. Un pic confuzant, pentru că până acum EMUI era un skin pentru Android, iar Huawei nu spune nimic de Android și, în același timp, a lansat recent Harmony OS 2.0. Cum însă Android are varianta open source, pot presupune doar că e construit pe bazele lui Android 11.

Feelingul este însă asemănător cu Android-ul și, în același timp, cu noul Harmony OS. Îm special accentul pus pe integrarea cu alte dispozitive Huawei, dar și felul în care poți accesa, din partea superioară a ecranului, fie notificările (din stânga), fie setările (din dreapta) sunt specifice ambelor sisteme de operare.

Ca o paranteză, și alte telefoane Huawei din ultimii 2-3 ani vor primi EMUI 12.

Un alt semn că EMUI 12 e bazat pe Android este și faptul că funcționează aplicațiile de android, inclusiv unele de la Google (cele care n-au nevoie de acces la servere). De exemplu, mi-am instalat fără probleme tastatura Gboard, cu care m-am obișnuit atât de tare că e primul lucru pe care-l modific când puna mâna pe un telefon nou.

Altfel, majoritatea aplicațiilor (și în special foarte multe aplicații românești) pot fi găsite fie în AppGallery, fie – cu ajutorul Petal Search, care le face și o verificare de securitate – pe siteurile oficiale sau în alte galerii. 

Există shortcuturi și pentru Google. De exemplu, poți accesa Gmail din browser (și să-i faci un shoortcut pe ecran) sau poți să-ți setezi mail-ul de Gmail în aplicația Email. O problemă este însă utilizarea Docs și Sheets – eu n-am reușit –, dar Huawei oferă la schimb Word și Excel de la Microsoft (nu mă întrebați cum funcționează sancțiunile alea).

Sistemul de camere

Camera principală, Ultra Vision, are o rezoluție de 50 MP (care face poze de 12,5 MP, prin combinarea pixelilor alăturați) și are o diafragmă luminoasă (f 1/9), lucru extrem de important când vine vorba de fotografii făcute noaptea. Poți însă să faci și poze HiRes, de 50 MP.

Pentru video, telefonul înregistrează 4K@30fps și are stabilizare de imagine. 

Telefonul mai are o cameră ultrawide de 8 MP (f/2.2) și un macro de 2 MP (f2/4). O a patra cameră, tot de 2 MP (f2/4) este folosită pentru depth of field (adică efectul de bokeh).

Camera frontală, aflată sub un punch hole centrat, are 32 MP (f 2/0).

Ce am remarcat este că Huawei a optat de data aceasta pentru culori naturale, lipsește (sau e mai puțin vizibilă) procesarea imaginilor de pe alte modele.

Iată câteva sampleuri:

Ce e în cutie

Telefonul, încărcătorul, cablu USB-to-USB-C, husă de protecție (deși nu sunt sigur dacă husa nu e doar pentru modelele de test).

Specificații

Dimensiuni160 x 73,7 x 7,77 mm
Greutate175 g
EcranOLED, 6,57 inci, FHD + 2340 x 1080 pixeli
refresh rate: 120 Hz
ChipsetQualcomm Snapdragon 778G 4G
Memorie8 GB
Spațiu de stocare128 GB
Sistem de operareEMUI 12
Camera principalăWide, 50 MP, f/1.9
Ultrawide, 8 MP, f/2.2
Macro, 2 MP, f/2.4
Depth of field, 2 MP, f/2.4
Camera de selfie32 MP, f2.2
Baterie4300 mAH
Încărcare rapidă: 66 W

Preț

2.499 lei, huawei.com/ro