fbpx

SFWD >>> Meta, Truth, Select subject

Zuckerberg a lansat Facebook pentru ca studenții din Ivy League să agațe mai ușor. Acum face Meta ca să-și vadă angajații la un birou virtual? 

Meta Platforms, Inc.

Anunțata schimbare a numelui companiei Facebook a venit și, nicio surpriză, nu e Skynet. Zuckerberg a ales varianta Meta Platforms, Inc., pentru că e vorba, desigur, de compania care va crea Metaversul.

Care Metavers nu e foarte clar definit, pare un fel de Second Life pentru corporatiști combinat cu ceea ce înțelege Zuckerberg că și-ar dori gamerii de la internet și un instrument prin care să-și vândă ochelarii VR, ochelarii cu cameră creați cu Ray-Ban și viitorul ceas Facebook. 

Mark mai susține că nu vrea să dețină Metaversul, ci să fie cel care-i dă drumul în lume, urmând ca și alte companii să construiască pe aceeași structură. Desigur, faptul că și-a numit compania Meta îl va ajuta mult în îndeplinirea acestei ținte. 

Până acum, pare că singurul rezultat concret al schimbării de nume e distanțarea companiei mamă de fiul ei toxic, Facebook, ceea ce ar fi o veste bună pentru Instagram și/sau Whatsapp.

Ca o consecință a acestei denumiri, Zuckerberk a anunțat închiderea primului proiect al fundației Chan Zuckerberg, tentativa lui de a da înapoi lumii măcar o parte din banii făcuți din livrat reclame pe social media. Compania se numea (coincidență) Meta Inc. și își propusese să scaneze milioane de lucrări din domeniul biomedical, pentru a-i ajuta pe cercetători să le studieze. 

Și numele Oculus va dispărea. Oculus Quest se va numit Meta Quest, iar Oculus App wva fi numită Meta Quest App.

Cât despre viitorul ceas Facebook, acesta va avea, desigur o cameră video, pentru că aparent totul va avea în viitor o cameră video. Cel puțin în viitorul distopic imaginat de Mark Zuckerberg.

Și da, logoul Meta e oribil.

Trump lansează Truth

După ce toate rețelele de socializare majore l-au banat, Trump se întoarce cu o aplicație proprie. Truth Social e direct o aplicație deținută de fostul președinte, poate și pentru că încercările similare de a creea o rețea socială conservatoare, prin proxies – cum ar fi Gab, Parler sau MeWe –, au fost niște eșecuri.

Aplicația ar trebui să fie lansată în App Store-ul Apple, în noiembrie, e modelată după Twitter și este bazată pe codul open source Mastodon. Ceea ce creează probleme deja, pentru că licența cere să fie făcut public codul sursă al oricărei platforme bazate pe acest software.
Serverele care o găzduiesc sunt deținute de o firmă cu legături cu lumea conservatoare, numită destul de transparent RightForce.

Compania lui Trump a fuzionat pe 20 octombrie cu  Digital World Acquisition Corp., o firmă special creată pentru a fi listată la bursă (de un tip cu legături cu Wuhan, China, dar cine să se îngrijoreze de asta). Acțiunile și-au mărit valoarea de patru ori, dar au fost oprite de mai multe ori de la tranzacționare, datorită volatilității.

Pare mai degrabă o formă de a face niște bani de pe urma urmăritorilor președintelui, deși cu siguranță ar putea fi folosită ca platformă electorală. Deși e destul de greu să aduni voturi dacă predici doar celor convinși.

Truth folosește trei săgeți pe landing page, chestie pe care nu pot decât să o urăsc.

Și Musk face bani

O știre interesantă vine de la Hertz, care a anunțat că va comanda 100.000 de mii de Tesla pentru flota sa din SUA și Europa. Faptul că trece pe mașini electrice e o veste bună pentru planetă, iar faptul că sunt 100.000 una veselă pentru buzunarul lui Musk.

Rămâne de văzut ce se va întâmpla în circa doi ani, când acele mașini vor fi vândute (durata de utilizare a unei mașini închiriate e de circa 1,6 ani, pentru că  

Local News

Black Friday

Urmează Black Friday, dacă n-a început deja.

La eMag e pe 12 noiembrie, dar alții s-au grăbit: Flanco o ține o lună și mai bine (22 octombrie-30 noiembrie), evomag (29 octombrie-26 noiembrie), PC Garage (29 octombrie-11 noiembrie) și Altex (28 octombrie-24 noiembrie).

Freshful by eMag

eMag a lansat un hypermarket online pentru produse proaspete, de la legume și fructe la carne, lactate, mezeluri, produse congelate, băuturi și chiar articole de uz casnic care se numește Freshful. 

Disponibil momentan în București și mare parte din județul Ilfov, magazinul poate fi accesat pe Freshful.ro sau din aplicația de iOS. Cea de Android va fi disponibilă în curând. 

Investiția a fost de 5 milioane de dolari, incluzând un depozit frigorific propriu – o premieră pe piață. Compania își propună să aducă cât mai multe produse de pe piața locală, de las producători și fermieri, dar și din zona bio și eco.

Gadgets & Hardware News

CD de 500 TB?

CD doar ca formă, pentru că ceea ce propun cercetătorii care au anunțat tehnologia, e un disk pe care pot fi înregistrate o cantitate imensă de date, folosind lasere de mare precizie și stocarea 5D. Nu te bucura prea tare însă: viteza de scriere e de 230 KB/secundă, adică ai avea nevoie de circa 25 de zile pentru a umple un disc.

Ținta ar fi stocarea pe termen lung. Discurile rezistă la temperaturi până la 1.000 de grade Celsius, iar la temperatura camerei ar putea rezista 13,8 miliarde de ani, cu siguranță mult mai mult timp decât ai avea nevoie să stochezi pozele de familie.

Sony Alpha A7 IV, Xperia Pro-I și Xperia 1 III

Sony a lansat o nouă cameră foto full frame din zona „basic”, Alpha A7 IV (dar care costă totuși 2.800 de euro). Camera are un senzor de 33 MP și poate înregistra video 4K, 10-bit la 60 fps.

La pachet vine și telefonul Sony Xperia Pro-I care continuă reorientarea companiei spre smartphone-uri pentru fotografi în care își folosesc la maximum experiența din zona camerelor. Telefonul vine cu un senzor de 1 inch (aceeași folosită pe camerele de travel din gama RX-100, dar și de noul flagship Sharp și varianta sa de la Laica), care capturează RAW-uri și e capabil de înregistrare video 4K la 120 fps. Camera are apertură dublă: 2.0 și 4.0 și tot felul de accesorii, inclusiv un grip și un display suplimentar, pentru cei care fac vlogging.

Constă însă 1.600 de lire (n-am găsit prețul în euro). Sony pare a vrea să se poziționeze drept un brand scump, pentru că și flagship-ul Sony Xperia 1 III are un preț semnificativ mai ridicat decât alte telefoane de pe piață: 1.300 de euro.

Razer Zephir

La un an de la anunțare, masca scifi de la Razer a fost pusă la vânzare, la un preț de 100 de dolari, cu un kit de trei filtre care costă o dată și jumătate mai mult. S-a epuizat instantaneu. 

Intel Alder Lake

A douăsprezecea generație de procesoare Intel va fi, în sfârșit, una hibridă. Ce înseamnă asta? Core-uri ușoare și eficiente energetic, pentru sarcini ușoare, și core-uri care oferă putere multă, pentru task-uri complicate, dar care și consumă mult în același procesor. Intel spune că noua generație de procesoare e cu 19% mai rapidă decât cea precedentă, în unele teste specifice viteza dublându-se. Lansarea oficială va fi pe 4 noiembrie.

Software News

Select Subject și alte noutăți de la Adobe

Cel mai recent update al produselor Adobe vine cu două funcții foarte interesante pentru cei care lucrează cu fotografii. În primul rând, întregul proces de a crea măști a fost schimbat radical. Cu ajutorul AI-ului, acum poate fi selectat subiectul fotografiei (care poate fi o persoană, un animal sau un obiect) cu un singur click. Există o funcție și pentru background, numită „Select Sky”. 

Le-am testat și sunt spectaculoase, cresc semnificativ viteza de prelucrare a unei imagini.

Cea de-a doua funcție e una de colaborare, pentru Photoshop și Illustrator. Acum aceste programe au și o variantă pentru browsere. Nu foarte complexă, rolul ei e să ofere colaboratorilor posibilitatea de a deschide o lucrare și a da feedback pe ea.

Android 12L

Google a anunțat un spin-off al Androidului dedicat tabletelor și, în general, ecranelor mari (și pliabilelor). Android 12L e gândit să folosească mai bine spațiul avut la dispoziție, oferind, de exemplu, un layout pe două coloane pentru notificări și un taskbar.