fbpx

Review: Motorola Edge 20. Midrange cu ecran de top

Motorola Edge 20 este telefonul din mijlocul unei serii care mai cuprinde Edge 20 Lite și Edge 20 Pro. Un midrange care suprinde cu un ecran ce refresh rate de 144 Hz.

An testat Motorola Edge 20 în paralel cu Edge 20 Pro, timp de zece zile. Review-ul acesta se referă la primul telefon, pentru Edge 20 Pro citește acest articol.

Pe scurt

Motorola Edge 20 bifează cam toate lucrurile pe care ți le-ai dori de la un telefon pentru utilizare intensivă, ba chiar are câteva atuuri interesante. Unul ar fi designul plat, diferit de al colegului său mai mare, dar care-l face, cumva, mai interesant și mai plăcut de mânuit.

Pe larg

Ce bănuiesc că și-a dorit Motorola de la telefonul din mijlocul gamei este să obțină cel mai bun raport calitate-preț. Edge 20 Light e o vairantă striped down, Edge 20 Pro vine cu tot felul de adăugiri pentru power useri sau cei care-și doresc anumite extra-facilități. Aș spune că le-a reușit.

Clar vei remarca din prima aspectul plat. Telefonul are doar 7 mm (fără husă), ceea ce-l face ușor de utilizat chiar și cu o mână, deși butoanele de volum și de power sunt un pic cam sus amplasate. Din fericire, există gesturile specifice Motorola, care limitează din nevoia utilizării butoanelor (o dublă răsucire din încheietură deschide camera). 

În stânga, există un buton special dedicat asistentului Google, o metodă mai rapidă de al accesa decât incomodul swipe up dintr-un colț, de pe alte telefoane. Asta, desigur, dacă-l folosești.

Telefonul vine în mai multe culori, varianta testată de mine se numește Frosted Grey – și arată cool.

Ecranul OLED de 6,77”, cu o rezoluție de 1080p, e al doilea lucru care-ți atrage atenția. Refresh rate-ul de 144 Hz e static, dar poate fi modificat din setări. Ai opțiunea de 60 Hz, standardul de acum câțiva ani, sau varianta dinamică de până la 120 Hz. Ecranul se laudă că suportă un miliard de culori (față de standardul de 16 milioane), HDR10 și HDR10+.

Marginile sunt discrete, iar punch hole-ul pentru camera frontală se pierde în fundal, mai ales dacă păstrezi wallpaperul original, cu extrem de mult negru (și știm cât de negru e negrul de OLED). Cert e că e, probabil, cel mai neașteptat lucru de pe telefon și un bonus plăcut pentru cine folosește telefonul pentru filme, seriale sau chiar jocuri.

Chipsetul e unul puternic, dar nu de top: Snapdragon 778G, unde G arată că telefonul suportă 5G. Combinat cu 128 GB de spațiu de stocare și o memorie de 8 GB, telefonul se încadrează perfect în gama lui de preț. Aparent există și o variantă de 256 GB (deși n-am văzut-o la noi). În schimb, nu există slot de memorie.

Bateria e una de 4,000 mAh – cum Motorola a obișnuit utilizatorii cu baterii de 5.000 sau chiar 6.000 mAh, pare puțin – și probabil că ar putea deveni frustrant pentru cei care folosesc telefonul intensiv. Un avantaj e încărcarea rapidă de 30 W (precum și faptul că telefonul vine cu încărcător, moda lansată de Apple și preluată de Samsung n-a ajuns și aici).

Mai există o serie de lucruri care trădează că Edge 20 e un midrange. Senzorul de amprentă e amplasat pe lateral, ecranul e acoperit cu Gorilla Glass 3, sistemul de sunet folosește o singură boxă, telefonul are un rating IP52 („splah resistant”, ceea ce înseamnă că ploaia nu ar fi o problemă, vasul de toaletă da), spatele e din plastic.

Telefonul e echipat cu Android 11, peste care vin câteva feature-suri specifice Motorola. Pe lângă gesturile deja cunoscute, există o serie întreagă de posibilități de personalizare a aspectului ecranului, de la forma iconițelor aplicațiilor la wallpapere. 

Există câteva funcții care țin de prezența în preajma telefonului. De exemplu, Peek Display îți arată câteva informații de bază, ca un soi de Always On, dar poți chiar să citești notificările fără să treci de lock screen. De asemenea, dacă ți-ai înregistrat fața, telefonul se deschide imediat ce-l ridici, un alt beneficiul al gesturilor Motorola. În acest context, și Attentive Display e o funcție utilă: ecranul nu se închide atât timp cât telefonul sesizează că te uiți la el. 

De asemenea, platforma Ready For permite conectarea mai ușoară al telefonului cu un televizor sa cu un PC cu sistem de operare Windows (pe Mac, din păcate pentru mine, nu funcționează).   

Sistemul de camere

Sistemul de camere e unul dintre celelalte atuuri clare ale lui Motorola Edge 20, mai ales datorită camerei principală de 108 MP,  f/1.9, care folosește senzorul Samsung ISOCELL HM2 1/1.52″. E drept că fotografiile obținute au 12 MP, dar combinarea pixelilor înseamnă și că Night Mode-ul va fi unul de calitate. 

Dacă vreo fotografii la rezoluție maximă, ai funcția Ultra-Res în meniul aplicației de cameră.

Celelalte două camere sunt un ultrawide de 16 MP, f/2.2 – care are și AutoFocus, ceea ce înseamnă că e folosit și pentru imagini macro – și un telephoto de 8MP, f/2.4, cu zoom 3X.

Aplicația are două setări de rezoluție care se aplică la toate camerele: 12 MP și 8 MP, ceea ce înseamnă că nu vei obține rezoluția nativă a niciuneia dintre camere direct. O variantă ocolitoare ar fi folosirea funcției Pro, dar să fim serioși, nimeni nu face asta.

Pentru video, telefonul înregistează în format 4K UHD (30 fps) sau FHD (60/30 fps) cu camera principală, FHD (30 fps) cu ultrawide și FHD (60/30 fps) cu cea cu teleobiectiv.

Camera de selfie are 32 MP cu diafragma f/2.25.

Ce e în cutie

Telefonul, husă, încărcător, cablu USB-to-USB-C

Specificații

Dimensiuni:163 x 76 x 6,99 mm
Greutate:163 g
Procesor: Procesor Qualcomm Snapdragon 778GGPU Adreno 642L
Memorie:128 GB8 GB RAM
Ecran:OLED 6,7″Rezoluție: FHD+ (2400 x 1080)
Aspect ratio: 20:9Refresh rate: 144 Hz
Baterie:4000 mAh
Încărcare rapidă 30 W
Sistem de camere:Wide, 108 MP, f/1.9
Ultrawide, 16 MP, f/2.2
Teleobiectiv, 3x, 8 MP, f/2.4
Camera de selfie:32 MP, f/2.25
Conectivitate:5G, Wi-Fi 6, Bluetooth, NFC

Preț

1.549 de lei , motorola.com

Leave a Comment