fbpx

Review: HUAWEI Matebook 14s. Rapid și eficient.

Noua iterație a laptopurilor din gama Matebook, HUAWEI Matebook 14s, arată bine (cu o variantă de culoare surprinzătoare), se mișcă la fel de bine și oferă chiar și câteva surprize interesante.  

Am folosit HUAWEI Matebook 14s timp de trei zile ca laptop principal.

Pe scurt

HUAWEI Matebook 14s e un ultrabook relativ ușor (1,43 kg) care răspunde la toate cerințele moderne pentru un laptop de birou și care plusează cu un touchscreen cu refresh rate de 90 Hz, încărcare rapidă și conectivitate simplificată cu telefonul. 

Pe larg

În general, nu mă apuc de testat produse când am alte câteva zeci de lucruri de făcut. Excepție fac momentele în care poți face mare parte dintre acele lucruri pe produsul pe care-l testezi. A durat cel mult zece minute să setez HUAWEI Matebook 14s pentru lucru (ajută faptul că îmi păstrez marea majoritate a lucrurilor de care am nevoie în cloud) și, în afara micilor sincope date de trecerea de la un sistem de operare la altul (dar asta e o discuție despre layout-ul tastaturilor pe care trebuie să o am cu Apple și Microsoft), a fost perfect pentru ce am avut nevoie. Am editat texte și fotografii, am montat un video, am pierdut vremea pe internet și l-am simțit ca pe un ultrabook cu care pot să-mi fac treaba – și ăsta e principalul lucru pe care-l aștepți de la un laptop.

Matebook 14s are dimensiuni potrivite pentru un laptop de birou. Are un ecran de 14,2 inci, cu aspect ratio de 3:2 (mai mult spațiu pe verticală pentru documente), cu rezoluție de 2.520 x1.680 pixeli și cu margini surprinzător de subțiri (suprafața utilă a ecranului e de 90%, cea mai mare la orice laptop cu care am lucrat până acum).

Varianta testată de mine are un procesor Intel i5-11300H de generație a 11-a, de 3,1 GHz, care este singura disponibilă până acum la noi (există și o variantă cu Intel i7-11370H). Memoria e generoasă, 16 GB, iar hard disk-ul este un SSD de 512 GB (și aici, există și o variantă de 1 GB).

Dincolo de specificațiile de bază, laptopul arată și bine. Carcasa de aluminiu vine în mai multe variante de culoare, inclusiv un foarte original Spruce Green – care este și culoarea celui testat. Există și mai clasica variantă Space Gray. Sursa de inspirație e destul de evidentă, iar Huawei reușește să propună un laptop elegant, cum e de fapt întreaga gamă Matebook. 

Tastatura e ușor de folosit, cu taste responsive. Un avantaj clar e iluminarea tastaturii, care are două niveluri de luminozitate (dar care nu rămâne activă mereu, se pornește doar când o folosești). În partea din dreapta sus, în afara tastaturii, există un buton de power care are și cititor de amprentă, folosit în loc de parolă. 

Există și posibilitatea accesării laptopului prin recunoașterea feței, cu ajutorul camerei. Aceasta, spre deosebire de modele anterioare, a fost mutată în partea de sus a ecranului, în loc să fie ascunsă în tastatură, sub o tastă. Totuși, locul din tastatură, dintre F6 și F7 a rămas disponibil, iar acum acolo e o tastă care pornește dictarea, în cazul în care folosești recunoașterea vocală pentru navigare.

Un alt lucru interesant este că ecranul, deși în esență e un ultrabook pentru birou, deci pentru productivitate, împrumută din zona laptopurilor de gaming un refresh rate mai ridicat pentru ecran: acesta are opțiunea de a funcționa la 90 Hz (varianta default e de 60 Hz, dar poți alterna rata de refresh apăsând Fn+R). Ecranul este un touchscreen, ceea ce e adesea folositor, dacă reușești să te obișnuiești să îndrepți degetele spre ecran, ca pe o tabletă. Un dezavantaj ar fi faptul că vei lăsa urme pe ecran. 

De asemenea, ecranul e relativ subțire, deci se mișcă puțin când îl atingi, ceea ce poate fi ușor ciudat – fără a exista însă cea mai mică problemă de integritate. Un avantaj al subțirimii este că poți să deschizi cu ușurință laptopul cu o mână. 

Un alt lucru foarte util pentru productivitatea este posibilitatea de a conecta cu ușurință telefonul cu laptopul și de a pune ecranul telefonului pe desktop, cu ajutorul funcției Multi-Screen Collaboration, de unde îl și poți controla (aici se vede și avantajul touchscreenul). Ceea ce, în momentul în care ești prins într-o activitate ce necesită concentrare e destul de util, pentru că nu va trebui să tot schimbi punctul de interes de la laptop la telefon la orice notificare.

Bateria e generoasă, n-am fost nevoit să-l reîncarc peste zi (dar nici nu l-am folosit nonstop), iar încărcătorul rapid de 90W ajută să se încarce rapid. Am remarcat totuși că încărcătorul are tendința să se încălzească. 

Din punctul de vedere al conectivității, laptopul are, în partea stângă, două mufe USB-C (care sunt folosite și pentru încărcare), una HDMI și un jack. În dreapta, există o singură mufă, un USB clasic, tip A. Nu există mufe în partea din spate a laptopului.

Boxele, stereo, sunt amplasate în partea din spate a laptopului, dar asta nu afectează felul în care se aude. Tot pe spate există o destul de generoasă grilă folosită pentru răcirea componentelor. Nu am sesizat vreo problemă de încălzire și nici nu am auzit să se pornească ventilatoarele cât l-am folosit.

Laptopul vine cu Windows 10 Home preinstalat și poate fi upgradat la Windows 11.

Ce e în cutie

Laptopul, încărcătorul, cablu USB-C-to-USB-C

Specificații

Dimensiuni:313,82 x 226,76 x 16,7 mm
Greutate:1,43 kg
Ecran:14,2 inci, 3:2, 2520 x 1680, 213 ppi
refresh rate: 60/90 Hz
luminozitate maximă: 400 nits
touchscreen: 10-points-multi-touch
unghi de vizualizare: 178°
Procesor:Intel Cote i7-11370H Processor
sau
Intel Core i5-11300H Processor
Placă grafică:Intel Iris Xe
Memorie:8 sau 16 GB LPDDR4x Dual Channel
Hard disk:512 GB sau 1 TB NVMe PCIe SSD
Baterie:60 Wh
Porturi:2 x USB-C (pentru date, încărcare, ecrane externe)
1 x USB3.2
1 x HDMI
1 x 3.5 mm jack
Sistem de operare: Windows 10

Preț

6.699 lei, Spuce Green, 16 GB + 512 GB; 6.499 lei, Space Gray, 16 GB + 512 GB; 6.299 lei, Space Gray, 8 GB + 512 GB, consumer.huawei.com