fbpx

SFWD >>> Spotify, Wordle, Google Topics, Disney + & HBO Max

Luna ianuarie a fost marcată de lansările de la CES, despre care am scris deja, de scandalul pornit de susținerea pe care Spotify i-o dă lui Joe Rogan, dar și de una dintre cele mai mari achiziții din istoria gamingului. Un joculeț online a fost o vedetă neașteptată. Mai toți producătorii de televizoare și-au lansat noile game, Huawei revine pe piața flagship-urilor, dar tot fără serviciile Google, iar Uniunea Europeană a adoptat directiva care ar putea schimba felul în care funcționează rețelele sociale.

Citește despre noutățile ultimei luni, pe larg, pe Mindcraft Stories. Mai jos, un rezumat al articolului.

Spotify, sub presiune din cauza lui Joe Rogan

Controversatul podcast The Joe Rogan Experience l-a avut ca invitat pe la fel de controversatul doctor Robert Malone. O scrisoare deschisă semnată de 270 de medici și cercetători a criticat Spotify pentru că a permis răspândirea dezinformărilor despre COVID-19. Lucrurile s-au complicat pentru Spotify, care i-a plătit 100 de milioane de dolari lui Rogan pentru exclusivitate, atunci când cântăreții canadieni Neil Young și Joni Mitchell au cerut firmei să aleagă între catalogul lor și susținerea lui Rogan.

Spotify a ales Rogan, dar valoarea companiei a scăzut cu două miliarde de dolari.Într-un final, Spotify a introdus noi reguli ale platformei, iar Rogan și-a cerut un fel de scuze.

Microsoft cumpără Activision Blizzard

Microsoft a anunțat că va plăti 68,7 miliarde de dolari pentru pachetul majoritar de acțiuni, devenind astfel cea de-a treia firmă de gaming din lume, după Sony și Tencent, asigurându-și astfel accesul la o serie de francize de succes – Call of Duty, Wordcraft, Starcraft.

Cum a cucerit Wordle lumea?

Wordle, un fel de Spânzurătoarea online, a fost hitul neașteptat al lunii.Creat de inginerul newyorkez Josh Wardle, jocul a fost cumpărat de The New York Times. Există și o variantă în limba română, creată de IT-istul timișorean Ovidiu Sîrb.

Google are o nouă propunere pentru a înlocui cookie-urile

Google a renunțat la  FLoC (Federated Learning of Cohorts), prima lor încercare de a înlocui cookies-urile, și propune acum Topics, o variantă de a livra reclame cu ajutorul unei aplicații care funcționează exclusiv pe calculatorul utilizatorului, fără a implica serverele Google.

5G vs. aviație

Administrația Federală a Aviației (FAA) din SUA a cerut amânarea lansării 5G în preajma aeroporturilor,de teamă că ar putea interfera cu aparatele care informează piloții care este distanța până la sol. Într-un final, FAA a ajuns la un acord cu firmele de telefonie pentru a implementa împreună introducerea 5G-ului în preajma aeroporturilor.

Marii producători și-au anunțat noile televizoare

Două nouă tipuri de panouri OLED (QD-OLED de la Samsung și OLED EX de la LG) au fost anunțate la CES 2022. Ca lucrurile să fie și mai confuze, ele au fost folosite pentru prima oară într-un televizor comercial de către Sony, respectiv Philips.

Pe scurt

Disney va intra din vară în 42 de țări, inclusiv România. HBO Max va fi disponibil în România din 8 martie.

Uniunea Europeană a adoptat Digital Services Act, ceea ce va pune presiune pe platformele social media să-și schimbe comportamentul față de utilizatori. 

Huawei a lansat seria P50 (cu smartphone-uri clasice și cu unul pliabil, P50 pochet), în continuare fără acces la serviciile Google și, mai nou, fără colaborarea cu Leica. 

Elizabeth Holmes, fostă CEO a companiei Theranos, a fost găsită vinovată de fraudă de un juriu și ar putea fi condamnată la până la 20 de ani închisoare. 

Garmin a anunțat o nouă generație a ceasurilor lor pentru sport și aventură, Fēnix 7 și Epix (Gen 2).