Felul în care Uber a cucerit lumea nu s-a datorat exclusiv unei idee excepționale, ci ignorării cu bună știință a legilor și unui lobby agresiv. Este știrea ultimei luni și, probabil, semnul cel mai clar că epoca în care orice vine din Silicon Valley e îmbrățișat fără spirit critic s-a încheiat.
Citește despre noutățile tech al ultimei luni, pe larg, pe Mindcraft Stories. Mai jos, un rezumat al articolului.
Uber Files
O serie de documente publicate de The Guardian și de International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ), care include și Rise Project, arată felul în care Uber a intrat pe nenumărate piețe încălcând legea și apelând la un lobby extrem de agresiv pentru a-și impune produsul. Cele peste 124.000 de documente confidențiale (sau 182 GB), care includ memouri interne, e-mailuri și discuții pe SMS sau WhatsApp, au fost trimise ziarului britanic de către un fost lobbyist al companiei, Mark MacGann, și sunt acum cunoscute ca Dosarele Uber (Uber Files).
Pe scurt: încălcarea legilor se făcea cu bună știință, în speranța forțării unor reglementări favorabile; în ajutorul companiei au venit inclusiv actuali șefi de stat, precum Joe Biden sau Emmanuel Macron; firma folosea un kill switch pentru a tăia accesul poliției la informații; Uber a plătit cercetători care să producă rapoarte utilizabile în campaniile de lobby și PR.
Elon Musk renunță, dar va plăti totuși pentru Twitter
Elon Musk a anunțat, pe 8 iulie, că retrage oferta de 44 de miliarde de dolari făcută pentru achiziționarea platformei. Compania de social media a anunțat la rândul ei că îl va da în judecată, cerându-i să finalizeze tranzacția.
Europa vs. Big Tech: UE forțează schimbări
Parlamentul European a adoptat Pachetul pentru servicii digitale, care va intra în vigoare în toamna acestui an, la 20 de zile de la publicarea în Jurnalul Oficial. Pachetul constă în două legi, Actul legislativ privind serviciile digitale și a Actul legislativ privind piețele digitale, și introduce noi obligații pentru platformele online și noi drepturi pentru utilizatori.
Fără Facebook în Europa?
Comisia Pentru Protecția Datelor din Irlanda a interzis transferul datelor utilizatorilor europeni către servere din SUA de către Facebook și Instagram. Dacă va fi confirmată de alte state, cele două produse ar putea fi blocate în Europa.
Datele a un miliard de chinezi, la licitație
23 de terabiți cu datele personale ale un miliard de chinezi și toate cazurile poliției din Shanghai au fost scoase la licitație, pe piața neagră digitală. China a interzis, prompt, discuțiile interne pe subiect.
Streaming News
HBO Max, fără producții românești
Ca urmare a fuziunii dintre Warner Bros și Discovery, au fost oprite toate producțiile originale din Europa Centrală, Țările Nordice, Turcia și Olanda, iar seriale relativ noi ca Ruxx, Umbre (sezonul 3) și Tuff Money au fost scoase de pe platformă.
Reclame pe un Netflix cu mai puțini angajați
La finalul anului 2022, Netflix va introduce un nou tip de abonament, cu reclame. Vestea vine în contextul în care Netflix e sub presiune după ce a pierdut abonați pentru prima dată, a concediat 450 de angajați și a pierdut conținutul Marvel.
Gadget news
Nothing Phone (1), Mid-range-ul noii companii a lui Carl Pei, co-fondatorul One Plus, a fost lansat pe 12 iulie. Telefonul va fi vândut în România de eMag.
Samsung a anunțat ISOCELL HP3, un senzor foto pentru telefoanele mobile de 200 MP, care are pixeli de 0,56 micrometri.
ASUS a lansat ROG Phone 6 și Phone 6 Pro, noile telefoane de gaming ale companiei.
S-a lansat Nikon Z30, o cameră cu senzor APS-C de 20 MP dedicată vloggerilor.
MacBook Air cu chipset M2, noul laptop Apple despre care am scris luna trecută, a devenit disponibil la precomandă și va ajunge în magazine după 15 iulie.
„Am fost surprins – și toată lumea, când povestesc, este surprinsă –, dar consumul cel mai mare de produse din carne, cel puțin din perspectiva producătorului, nu este în timpul iernii. Consumul cel mai mare este în timpul verii”.
Asta mi-a spus Răzvan Furtună, directorul economic Cris-Tim, într-un interviu dintr-o serie realizată pentru Mindcraft Stories, în colaborare cu Orange Business Services, în cadrul campaniei „Oportunități fără limite pentru că Orange devine mai mare – Mai multă inovație pentru afaceri care schimbă lumea”.
Am discutat cu Răzvan Furtună și despre folosirea tehnologiei pentru a eficientiza afacerile Cris-Tim, colaborarea cu Orange Business Services, despre provocările specifice ale pieței locale, dar și despre ce au însemnat recentele crize pentru afacerea de a cărei sănătate financiară se ocupă.