Anunțurile din toamnă abia au început și am deja o listă foarte lungă. Atât de lungă că nu mi-a ajuns un singur articol.
Citește despre noutățile tech al ultimei luni, pe larg, pe Mindcraft Stories. Mai jos, un rezumat al articolului.
Airbnb luptă cu petrecerile
Dacă nu știai până acum, una dintre activitățile preferate din pandemie a fost închirierea de apartamente pe Airbnb pentru petreceri. Distracțiile de gen au devenit atât de răspândite încât compania a decis să interzică petrecerile. Pentru a aplica regula, Airbnb a testat o tehnologie anti-petrecere în Australia și, după succesul (relativ) de acolo, o introduce acum în SUA și Canada. Europa (și România) poate încă petrece.
IFA Berlin a revenit
După doi ani în care a fost anulat, IFA Berlin, cel mai mare târg de electronice și electrocasnice din Europa, a revenit în formula care l-a consacrat. Am vizitat expoziția timp de două zile, la începutul lunii septembrie, și m-am întors de acolo cu o listă de 20 și ceva de produse, mai noi sau mai vechi, care mi-au atras atenția.
Tot la IFA 2022 am participat la o primă prezentare a unei alianțe, Home Connectivity Alliance, făcută de o serie de producători majori de electrocasnice, printre care se numără Samsung, Electrolux, LG, General Electric, pentru a face ca produsele lor din categoria Internet of Things să comunice și să poată fi controlate cu ajutorul oricăreia dintre aplicațiile companiilor respective.
Noi lansări
iPhone 14
Apple a anunțat noul iPhone 14, dar și un model de 6,7 inchi, numit iPhone 14 Plus.
Și iPhone 14 Pro vine în două dimensiuni, tot de 6,1 și 6,7 inchi (numit Pro Max), dare are și un procesor nou, A16 Bionic, iar camera principală are acum 48 MP.
Apple Watch Series 8
Apple a anunțat și noul Apple Watch, însoțit de un Watch Ultra, precum și o nouă iterație a căștilor AirPods Pro. Poate cea mai importantă funcție nouă de pe Watch este cea de Crash Detection, care sună la 112 dacă ai fost implicat într-un accident auto.
Fitbit Sense 2, Versa 4, Inspire 3
Fitbit a anunțat trei produse noi: două ceasuri inteligente, Sense 2 și Versa 4, și o brățară entry-level, Inspire 3. Apare o integrare cu Google Maps și Google Wallet, dovadă clară că integrarea cu Google avansează.
Xiaomi Mix Fold 2, Motorola Razr 3
Xiaomi a anunțat aa doua iterație a telefonului lor tabletă, Mix Fold 2,mult mai subțire: 5,4 mm când e deschis, 11,2 mm când e închis. Noul Motorola Razr 3, nu mai are specificații de midrange, ci un procesor Snapdragon 8+ Gen 1, 12 GB, 512 GB, 3.500 mAh, dar e disponibil momentan doar în China.
Adidas RPT-02 SOL
Adidas a lansat un model de căști wireless, over-the-ear, care se încarcă de la lumina solară, dar și de la lumină artificială (adică de la un bec).
Ethereum taie consumul de energie cu 99,95%
Pe 15 septembrie, Ethereum a anunțat încheierea The Merge, un upgrade prin care criptomoneda a trecut de la o validare proof-of-work la una proof-of-stake, ceea ce ar reduce dramatic consumul de energie asociat tranzacțiilor cu această monedă.
Anunțul făcut de Ethereum ar putea avea și un efect secundar, creșterea numărului de plăci video de pe piața second hand.
USB 4.0 (Versiunea 2) promite viteze mai mari
Noul protocol USB promite dublarea vitezei, la 80 GB/secundă. Și versiunea USB 3.2 va fi mai rapidă: va duce peste 20 GB/secundă.
Meta: Conturi pentru Oculus și o echipă etică în minus
Posesorii de căști VR de la Oculus vor putea să își deschidă conturi Meta pentru a-și conecta deviceaa-urile cu aplicațiile care le controlează.
În alte știri, grupul din cadrul Meta care se ocupa de Inovația Responsabilă, adică încerca să prevadă efectele negative asupra societății aduse de produse precum Facebook sau Instagram, a fost desființat – raportează The Wall Street Journal.
Rute ecologice de la Google
Google Maps va oferi șoferilor, pe lângă ruta cea mai scurtă, și ruta care asigură cel mai mic consum de combustibil. Opțiunea rută ecologică este disponibilă de la începutul lunii septembrie și în România, care face parte dintre cele 40 de țări în care este implementată.
Solve for Tomorrow, episodul 2
Samsung a anunțat cea de-a doua ediție a unui concurs dedicat liceenilor interesați de un viitor sustenabil al planetei. Competiția Solve for Tomorrow se adresează tinerilor între 16 și 18 ani. Înscrierile se pot face, individual sau în echipe de până la cinci membri, pe site-ul oficial, până pe data de 31 octombrie.
„Trebuie să investești în tehnologie, pentru că se găsește destul de greu personal nou, e o problemă generală în piață, pe zona de recrutare. Atunci când vine solicitarea vezi că nu mai fac față oamenii, că e volumul din ce în ce mai mare, apare o presiune internă. Ori angajezi pe cineva foarte rapid, să mai preia din volum, ori găsești soluții tehnologice.”
Asta mi-a spus Nicoleta Dumitrescu, COO Lensa, într-un interviu dintr-o serie realizată pentru Mindcraft Stories, în colaborare cu Orange Business Services, în cadrul campaniei „Oportunități fără limite pentru că Orange devine mai mare – Mai multă inovație pentru afaceri care schimbă lumea”.
Am vorbit cu Nicoleta Dumitrescu despre strategia companiei, despre provocările aduse de pandemie, despre cum modelele clasice se vând mereu cel mai bine și despre tehnologizarea producției ochelarilor.