Aproape că nu-mi vine să cred că au apărut deja câteva generații de mobile pliabile. S-au încercat mai multe variante, dar cred că cele două la care s-a oprit Samsung, Flip și Fold, sunt variantele câștigătoare, fiecare cu nișa sa distinctă.
Paradoxal, deși din perspectiva job-ului un Fold poate că m-ar ajuta mai mult, Flip-ul e favoritul meu, pentru că mă ajută să-mi controlez dependența de mobil și face experiența utilizării să fie din nou fun.
L-am testat, ca telefon principal, timp de o săptămână, inclusiv într-o călătorie de câteva zile în Italia.
Pe scurt
Samsung Galaxy Z Flip4 aduce ceva îmbunătățiri lui Z Flip3, în special la nivelul procesorului (cel mai recent Snapdragon 8 Plus Gen 1), a ecranului exterior și a rezistenței, fără a face însă schimbări majore. Față de Z Flip, predecesorul celor două, pe care l-am testat acum un an și ceva, lucrurile stau însă semnificativ diferit, începând cu senzația de soliditate pe care ți-o dă Z Flip4.

Pe larg
BTW, dacă te întrebi de ce n-am zis nimic de Z Flip2, e pentru că n-a existat. Samsung a decis că ar fi confuzant să păstreze cifre diferite pentru Flip și Fold și, cum Fold avea un an și o generație avans, așa că a folosit cifra 3 pentru edițiile din 2021, deși Flip-ul era doar a doua versiune.
La nivel de design, evident că cea mai vizibilă schimbare e la ecranul exterior, acum ceva mai mare. Telefonul e un picuț mai ușor (câteva grame, nesesizabile), dar pare mai solid, pentru că e și un pic mai subțire, iar balamaua e îmbunătățită.
Z Flip4 vine în patru culori. Varianta testată de mine a fost cea mov (Bora Purple), dar Samsung mai oferă telefonul în negru (Graphite), auriu (Pink Gold) și bleu (Blue). E destul de clar de aici că țintește un public mai degrabă tânăr și/sau feminin, iar acest lucru va deveni și mai evident când voi vorbi de sistemul de camere.

Telefonul are un ecran AMOLED de 6.7 inchi, cu o rezoluție de 2640×1080, adică un aspect ratio de 22:9 – aceleași specificații de la modelul precedent. Ecranul e ceva mai alungit decât al altor telefoane, dar nu e ceva deranjant. Refresh rate-ul poate varia între 1 Hz și 120 Hz, în funcție de situație. Coborârea până la 1 Hz adaugă la eficiența energetică a telefonului.
Senzorul de amprentă se găsește în butonul lateral, nu sub ecran – o idee bună dacă nu vrei să apeși mereu pe ceva mai fragil decât ești obișnuit în mod normal.
Cele două baterii au împreună 3.700 mAh. Telefonul suportă acum încărcare rapidă (atât prin cablu, cât și wireless). În zilele de utilizare continuă, se simțea poate nevoia de ceva mai multă baterie spre finalul zilei, dar n-am fost nevoit să apelez la bateria externă – e drept, am profitat cât am putut de prizele trenurilor din Italia. N-aș recomanda totuși să pleci de acasă fără să fie încărcat la 100%, dacă știi că nu te întorci devreme.
Telefonul are 8 GB de memorie și o capacitate de stocare de 128, 256 sau 512 GB (prețul crește pe măsură). Nu există slot pentru microSD, ci doar pentru SIM. Z Flip4 suportă, de asemenea, eSIM-ul.
Rezistența la apă, este IPX8. X-ul înseamnă că telefonul nu a fost testat pentru rezistență la praf, 8-ul că e sigilat. Fineprint-ul spune că vine de la testarea timp de 30 de minute, la 1,5 metri, în apă dulce. Și că, în esență, nu e recomandată utilizarea la plajă sau piscină.
Telefonul are speakere stereo cu tehnologie Dolby Atmos, pentru rarele momente când o să-l folosești pentru filme fără căști.
Avantajele de a fi pliabil
Cel mai mare avantaj al faptului că e pliabil vine din felul în care-l poți utiliza în anumite situații: cum ar fi când faci fotografii sau cât ai o discuție online. Unele aplicații, precum Google Meet, sunt adaptate pentru a fi folosite cu telefonul pliat. Jumătatea de jos devine suport și panou de control, ecranul rămâne în partea superioară. Am apreciat asta când am avut de făcut niște interviuri online, iar laptopul meu a decis să nu-l mai țină bateria.
Un alt avantaj al faptului că e pliabil este că, evident, ocupă mai puțin spațiu în buzunar. Trebuie să recunosc că reflexele sunt reflexe, așa că în prima zi l-am pus în buzunar de vreo două ori uitând să-l închid. Totuși, deși de plastic, n-a fost o problemă pentru ecran, care este protejat de o folie destul de rezistentă dintr-o sticlă extrem de subțire, pe care nu-i o idee prea bună să pui multă presiune. Reflexul de a-l închide s-a creat însă repede și după prima zi de utilizare n-am mai pățit asta.
Mai trebuie spus și că utilizarea „mindless” a telefonului scade – nu te mai trezești pe Instagram când te oprești la o trecere de pietoni sau ai doi oameni în față la supermarket – pentru că trebuie să faci totuși efortul de a deschide telefonul. Care necesită, cel mai adesea ambele mâini (am reușit să-l deschid și cu o mână, dar e complicat).
Rămâne însă la fel de satisfăcător să răspunzi deschizând și să închizi un apel pliind telefonul.
Ecranul exterior are 1,9 inchi, cu o rezoluție de 512 x 260 pixeli, și e protejat de Gorilla Glass Victus. Oferă ceva mai multe funcții, cum ar fi că poate fi folosit acum pentru a apela trei numere preferate fără a mai deschide telefonul. Informații despre oră și vreme, controlul pentru muzică sau podcasturi sunt la îndemână. Notificările sunt afișate pe ecran, însă nu poți să răspunzi la mesaje.
Pentru că sunt obișnuit să folosesc ceasul pentru toate aceste lucruri, care este și mult mai customizabil, ecranul exterior nu mi-a fost extrem de ajutor, poate doar când aveam telefonul în fața mea, pe o masă. Am apreciat totuși apelurile rapide, atunci când foloseam telefonul împreună cu căști wireless.
Sistemul de camere
Dacă tot am ajuns la ecranul exterior, acum acesta poate fi folosit pentru a face fotografii cu cele două camere principale. Evident, asta înseamnă selfie-uri (din nou, o explicație a faptului că țintește generația tânără și femeile), pentru că și camerele și ecranul sunt pe aceeași parte.
Cele două camere principale au ambele 12 MP, cea ultrawide fiind ceva mai întunecată (o deschidere de 2,2 față de 1,8). În interior, există o cameră de 10 MP, vizibilă după un punch hole (nu ascunsă sub ecran, ca la Fold).
Evident, programul de fotografie profită de faptul că poți să pliezi telefonul. Asta permite nu doar fotografii mai stabile (utile, poate la noaptea), ci și unghiuri destul de îndrăznețe, pentru că-l poți pune foarte ușor jos.
Performanța e cea așteptată de la un Samsung, adică fotografii instagramabile, dar cu o prelucrare a culorilor e un pic cam agresivă.
Iată câteva exemple de fotografii făcute în călătorie (am insistat să nu fac fotografii „de test”, l-am folosit cum mi-aș folosi telefonul meu obișnuit).













Ce e în cutie
Telefonul, cablu USB-C
Specificații
Dimensiuni: | 71,9 x 165,2 x 6,9 mm (deschis) 71,9 X 84,9 x 17,1 mm-15,9 mm (închis) |
Greutate: | 187 g |
Ecran: | 6,7 inchi, Super AMOLED, 120Hz 1080 x 2640 pixels, 22:9 ratio |
Ecran exterior: | 1.9 inchi, Super AMOLED 512 x 260 pixeli |
Capacitate de stocare și memorie: | 128, 256 sau 512 GB, 8 GB RAM |
Camera: | 12 MP, f/1.8 (wide) 12 MP, f/2.2, 123˚ (ultrawide) |
Selfie camera: | 10 MP, f/2.4 |
Baterie: | 3700 mAh, non-removable Superfast charging, Fast wireless charging, Reverse wireless charging |
Rezistență la apă/praf: | IPX8 |
Sistem de operare: | Android 12 |
Preț
5.398,99 lei, samsung.com