SFWD >>> Telefoane cu senzor de 1 inch, abonament pentru opțiunile mașinii

Preluarea Twitter de către Elon Musk a dominat discuțiile din lumea tech în ultima lună, dar au fost publicate deja două articole despre asta pe Mindcraft Stories. E vremea pentru alte știri din tech.

Citește despre noutățile tech al ultimei luni, pe larg, pe Mindcraft Stories. Mai jos, un rezumat al articolului.

Noi tendințe: senzori mari și lentile detașabile pentru telefoane

Senzorul de 1 inch, care se găsește în multe camere foto compacte de top, precum seria Sony RX100, își face loc pe telefoane. ​​Sony IMX989,  echipează modelul Xiaomi 12S Ultra și noul flagship Vivo X90 Pro+.

Leica a lansat Leitz Phone 2, cu un senzor CMOS de 1 inch, bazat pe un mai „banal” Sharp Aquos R7.

Upgrade pentru fotografi: Sony A7R V și Canon EOS R6 Mark II

Sony și-a lansat noua cameră pentru fotografi profesioniști, A7R V. Camera are același senzor de 61 MP ca și A7R IV, dar vine cu un procesor mai bun, Bionz XR, care permite un focus îmbunătățit (cu AI care folosește un sistem nou, numit „estimarea poziției umane”), reducerea tremuratului și filmări 8K la 24 fps (limitate însă la 30 de minute). 

Canon a lansat a doua iterație a camerei sale pentru entuziaști și videografi, EOS R6 Mark II, cu un senzor full frame de 24,2 MP și posibilitatea de a filma până la 6K (oversampled de la 4K 60fps).

Demiteri și mișcări de personal în zona tech

Musk dă afară pe bandă rulantă de la Twitter, dar și Meta a concediat 11.000 de angajați. De fapt, circa 20.000 de persoane și-au pierdut jobul din tech, doar în SUA, în noiembrie.. Afectați sunt și lucrători din alte țări, inclusiv din Europa.

Într-o mișcare surpriză, Disney și-a concediat CEO-ul, Bob Chapek, venit în februarie 2020, și l-a repus în funcție pe cel vechi, Bob Iger. Acesta a mai condus compania timp de 15 ani. 

O fraudă a fost pedepsită, alta abia a fost dezvăluită

Elizabeth Holmes, fondatoarea Theranos, o companie ce promitea că va revoluționa analizele medicale și care s-a dovedit că făcea nenumărate afirmații false, a fost condamnată la 11 ani de închisoare pentru fraudă.

Între timp, Sam Bankman-Fried a falimentat, FTX, o platformă pentru schimb de criptomonede, în ceea ce pare a fi o fraudă majoră.

Apple mută producția de cipuri în SUA

Apple va produce cipuri într-o fabrică americană, pe care o construiește în Arizona, pentru a-și reduce astfel dependența de piața asiatică.

MIT a rezolvat o ecuație complexă care face Al-ul mai rapid

Cercetătorii de la MIT au rezolvat o ecuație diferențială care le permită să facă algoritmii de machine learning semnificativ mai rapizi și mai flexibili. Noul model este dezvoltat de ei este numit CfC (de la „closed-form continuous-time”).

Imagini generate de AI, vândute de Shutterstock

Un parteneriat între Shutterstock și OpenAI va pune la dispoziția utilizatorilor acestei bănci de imagini lucrări realizate cu ajutorul lui DALL-E 2.

Căști virtuale noi pentru PlayStation

Sony a anunțat că noua generație de căști pentru realitate virtuală, PlayStation VR2, va fi lansată pe 22 februarie, la prețul de 599,99 euro (și 49,99 euro pentru încărcător). 

VPN de la Google

Google a anunțat Google One VPN, pentru utilizatorii de Windows și MacOS dintr-un număr limitat de țări (România nu este pe listă), care vine și cu un pachet de 2 TB de date. 

Abonament pentru scaune încălzite?

Abonamentele devin comune în lumea auto. BMW a introdus unul pentru scaune încălzite, Mercedes a anunțat un abonament anual de 1.200 de dolari pentru accelerație mai puternică, numit Acceleration Increase, iar Tesla a făcut funcția autopilot disponibilă pentru oricine din America de Nord tot prin abonament.