Lansarea modelului de limbaj de la OpenAI antrenat pe serverele Microsoft și faptul că acesta va ajunge pe Bing este prima amenințare serioasă la adresa dominației Google asupra internetului.
ChatGPT a dat startul unui nou război tehnologic
Microsoft a anunțat o nouă investiție multianuală în OpenAI, de 10 miliarde de dolari. Se zvonește că integrarea ChatGPT în motorul de căutare Bing s-ar putea întâmpla în luna martie, ceea ce ar putea marca primul moment în care Google ar fi cu adevărat concurat pe această piață.
Google pare să fi declarat alarmă generală, pentru că, deși lucrează la propriile produse AI, a fost depășit de un rival mai flexibil și cu mai puține de pierdut. Conform unui articol publicat în The New York Times, fondatorii companiei, Larry Page și Sergey Brin, s-au întors pentru a ajuta firma să facă față acestei amenințări existențiale.
E de așteptat ca în perioada următoare Google să anunțe un chatbot concurent, bazat cel mai probabil pe LaMDA, AI-ul care le-a convins un inginer că are conștiință.
Începe o bătălie fascinantă și rămâne de văzut dacă Microsoft, care a pierdut acum un deceniu trenul sistemelor de operare pentru mobil în fața Google, va reuși de data aceasta să-l prindă pe cel al AI-ului. Momentan, pare în pole position, dar în vară s-ar putea ca discuția să fie alta.
Dacă vrei să citești versiunea integrală a acestui articol, intră pe Mindcraft Stories.
Încă câteva știri despre inteligența artificială
Microsoft a anunțat și V-ALLE, un AI care, din doar trei secunde de înregistrare, poate imita vocea unei persoane.
OpenAi anunță o versiune „profesională” a lui ChatGPT, care va costa 42 de dolari/lună. Există o listă de așteptare.
Getty Images se judecă cu Stability AI pentru că le-ar fi folosit imaginile fără acord pentru a-și antrena un model de generare de imagini.
Ce-am aflat de la CES 2023?
Am participat virtual la CES 2023 și am descoperit patru tendințe care par să domine anul 2023, altele decât inteligența artificială: mașinile electrice par a înlocui motoarele cu combustie internă în ofertele producătorilor, accentul pe sutenabilitate duce apariția multor produse „climate tech”, metaversul pare să nu vrea să moară (și nu datorită lui Mark Zuckerberg), iar în zona de health tech accentul e pus pe accesibilitate.
Am selectat și cele mai interesante produse anunțate, de la mașina care stă de vorbă cu tine la căruciorul autonom pentru copii și de la biroul cu bicicletă staționară la senzorul pentru urină cu WiFi.
S-au lansat noile MacBook Pro și Mac mini
Apple a anunțat cipurile M2 Pro și M2 Max, care sunt integrate în MacBook Pro de 14” și 16” și noile Mac mini (care au și cipuri M2 simple). Apple a anunțat și a doua generație a HomePod.
Windows 10 nu se mai vinde din februarie
Înlocuit deja de ceva vreme de Windows 11, vechiul sistem de operare Microsoft va mai primi update-uri până la 14 octombrie 2025, însă firma îl mai vinde doar până la 31 ianuarie.
Tesla și-a ieftinit mașinile
Cel mai ieftin produs, Model 3, a ajuns acum la 44.000 (dolari sau euro), adică e mai ieftin cu 6% (în SUA) și 12% în Europa. Și alte modele au fost ieftinite, chiar și cu 20%.
NVidia GeForce Now și-a upgradat serverele
Noile servere RTX 4080 SuperPOD permit randare și streaming la 240 fps, 4K la 120 fps și ultrawide (3.840 x 1.600 pixeli, tot la 120 fps). Există o hartă pe care poți afla unde sunt serverele active.
Foto: Mike MacKenzie