SFWD >>> Samsung a lansat flagshipurile Galaxy S23

Venite ceva mai devreme în an, și însoțite de laptopuri, dar nu și de o tabletă, noile telefoane din gama Samsung Galaxy S bifează toate așteptările pe care le-ai putea avea de la ceea ce e considerat flagship-ul ecosistemului Android, mai puțin una: nu sunt „fun”. 

Citește despre noutățile tech, pe larg, pe Mindcraft Stories. Mai jos, un rezumat al articolului.

Galaxy S23: destule upgrade-uri, dar nicio revoluție

Anunțată pe 1 februarie în întreaga lume, inclusiv în România, gama Galaxy S23 vine cu trei telefoane (S23, S23+ și S23 Ultra) care arată, din nou, ca și cum ar face parte din aceeași familie. Sistemul de camere este acum unul unitar, S23 și S23+ preluând aranjarea de la Ultra. 

Dincolo de camere, dimensiunile sunt similare modelelor anterioare (ecrane de 6,1, 6,6 și 6,8 inchi), iar îmbunătățirile cele mai „vizibile” sunt de fapt la nivel de hardware și software. Din start, gama vine cu un cip nou, același Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2 pentru toate modelele. 

O altă schimbare e cea a camerei frontale, care devine acum una de 12 MP pentru toate cele trei modele. În schimb, sistemul de camere de pe spate are specificații similare modelelor din gama Galaxy S22 (50 MP – wide, 12 MP  ultrawide, 10 MP – zoom optic de 3X), însă acum senzorii au stabilizare optică. 

Schimbarea cea mai importantă apare la nivelul camerei principale de la Ultra, care are acum 200 MP. Apare și formatul RAW, pentru cei care fotografiază în modul Pro.O funcție interesantă pe care o oferă aplicația de foto este Astro Hyperlapse, pentru pasionații de astronomie. 

Până pe 16 februarie, produsele sunt disponibile la precomandă cu o oferă specială: capacitate de stocare e dublată (adică, în loc de 256 GB primești 512 GB), un voucher de 500 de lei și contravaloarea telefonului actual, dacă se vine cu el la schimb. 

S21 și S21+ au baterii ceva mai încăpătoare de 3.900 mAh și 4.700 mAH, iar Ultra rămâne la 5.000 mAh. Telefoanele au încărcare rapidă de 25W (S23) și 45W (S23+ și Ultra), 5G. Noile modele funcționează cu sistemul de operare Android 13 și One UI 5.1, și au garantați patru ani de actualizări.

S23 vine în varianta cu 8+128 GB sau 8+256 GB (prețul începe de la 4.699 lei), S23+ cu 8+256 GB și 8+512 GB (începând de la 5.949 lei), iar S23 Ultra are opțiuni de 8+256 GB, 12+512 GB, o variantă beefed-up cu 12 GB de memorie și 1 TB de spațiu de stocare (prețurile încep de la 6.949 lei).

Trei laptopuri, nicio tabletă

Odată cu lansarea gamei de telefoane Galaxy S23, Samsung a anunțat și trei laptopuri noi din seria Galaxy Book, numite Pro, Pro 360 și Ultra.

Programatorii OpenAI sunt foarte ocupați

OpenAI a anunțat ChatGPT Plus, o variantă care promite access prioritar, chiar și la orele de vârf, costă „doar” 20 de dolari, și un tool care poate detecta textul scris de un AI.

Competiția ChatGPT se mișcă cu talent? 

Google a prioritizat testarea internă a unui competitor pentru ChatGPT, numit „Apprentice Bard” și bazat pe LaMDA, dar și felul în care inteligența artificială ar putea fi integrată în motorul de căutare Google. Și DeepMind ar putea lansa în acest an un model de limbaj, într-o versiune beta privată.

Un chat AI deja lansat, Perplexity arată cum ar putea funcționa un motor de căutare bazat pe un model de limbaj. Mai există o serie de start-up-uri care au modele de limbaj relativ funcționale, nu și publice, precum Anthropic sau Character AI. Chinezii de la Baidu ar putea lansa un chat bazat pe un model de limbaj antrenat cu machine learning în luna martie.

SkyShowtime vine în România pe 14 februarie

SkyShowtime se lansează pe 14 februarie, în opt țări din centru și estul Europei. Abonamentul va costa 3,99 euro.

Netflix chiar nu vrea să dai contul tău prietenilor

După ce a testat funcția de blocare a folosirii parolei în mai multe locuințe în câteva țări din America Latină, Netflix îi dă drumul în întreaga lume. Detalii despre cum funcționează găsești pe pagina de Help.