A fost o perioadă extrem de încărcată pentru lumea AI, cu numeroase anunțuri care mai de care mai spectaculoase și mai grăbite, dar bătălia pare a se duce în continuare între Microsoft și Google.
Citește despre noutățile tech, pe larg, pe Mindcraft Stories. Mai jos, un rezumat al articolului.
Iată ce aplicații s-au lansat în ultimele 30 de zile
Cea mai importantă știre este că participanții majori la bătălia pentru AI au ajuns la momentul în care introduc inteligența artificială în produselor lor de productivitate.
Microsoft 365 Copilot. Microsoft a anunțat lansarea Microsoft 365 Copilot, care integrează modelele mari de limbaj (LLM) în aplicațiile suitei (Word, Excel, PowerPoint, Outlook, Teams etc.). Acesta va fi însoțit și de un nou Business Chat..
Google Workspace cu AI. Același lucru se întâmplă și în cazul suitei Google Workspace, care va integra la rândul său AI-ul generativ în produsele sale (Docs, Sheets, GMail, Meet etc.), dar momentan doar în Docs și Gmail.
GrammarlyGO. Noii chatboți au pus presiune pe creatori Grammarly să dezvolte un sistem AI mai performant. Anunțul a venit înainte de Microsoft și Google, dar și acest produs e încă în dezvoltare.
Lumea mai largă a modelelor de limbaj, generatoarelor de imagine și chatboților a fost, la rândul său, în fibrilații.
GPT-4. Noul model de la OpenAI rezolvă (parțial) o parte dintre problemele cu care se confrunta predecesorul său. ChatGPT folosește (la cerere, și doar în varianta Pro, de 20 de dolari pe lună) această nouă versiune. Microsoft a confirmat că Bing e bazat pe GPT-4.
Aplicații bazate pe API-ul OpenAI. Discord a introdus o funcție de sumarizare a conversațiilor, iar Snapchat a anunțat MyAI, destinat utilizatorilor care plătesc abonamentul Snapchat Plus (de 3,99 dolari pe lună).
Midjourney. A fost anunțată și versiunea 5 a Midjourney, care oferă o rezoluție mai bună. Nooul model e antrenat pe Google Cloud.
Google Could a anunțat colaborări și cu Anthropic, Cohere, Osmo, și mulți alții.
Claude. Anthropic a anunțat recent Claude, un rival al lui ChatGPT.
Alpaca. Cercetători de la Universitatea Stanford au demonstrat că pot antrena un AI cu costuri modice (600 de dolari) folosind text generat de ChatGPT și un model de limbaj de la Meta, LLaMA 7B..
Ernie. Demonstrația practică făcută recent cu Ernie, de la Baidu, a dezamăgit, iar acțiunile firmei au scăzut.
Alte știri, pe scurt
Banca start-up-urilor din Silicon Valley a falimentat
Pe 10 martie 2023, Silicon Valley Bank, o bancă americană specializată în finanțarea companiilor din domeniul tehnologiei și a celor cu capital de risc, a dat faliment. În Marea Britanie, filiala SVB a fost cumpărată de HSBC.
Criza s-a extins și asupra altor bănci, precum banca newyorkeză Signature Bank și Credit Suisse, dar și asupra pieței cripto. Între timp, Nihad Singh, fostul director de inginerie a FTX, va colabora cu investigatorii în procesul lui Sam-Bankman Fried.
TikTok nu e plăcut de autoritățile occidentale (și nu numai)
Tot mai multe state (printre care SUA, Canada, Noua Zeelandă, Uniunea Europeană) interzic folosirea TikTok pe telefoanele oficialilor guvernamentali. BBC o face pentru angajații săi, și până și România cochetează cu ideea. Autoritățile americane fac din nou presiuni pentru ca aceasta să fie vândută. TikTok susține că acuzațiile nu se bazează pe nimic concret și că datele utilizatorilor sunt în siguranță.
49 de echipe merg mai departe la Innovation Labs (și e doar prima tură)
În weekendul 18-19 martie, 49 de echipe au fost selectate pentru a intra în programul de pre-accelerare Innovation Labs 2023, la hakatoanele din București și Iași. Încă două hakatoane vor avea loc la Timișoara și Cluj-Napoca, în weekendul 25-26 martie.
TV5MONDEplus, platforma franceză de streaming, a venit în România. Bonus: e gratuită.
TV5MONDEplus e cea mai nouă platformă disponibilă în România. Aceasta oferă o interfață și subtitrări în limba română și peste 7.000 de ore de conținut, de la filme și seriale la documentare.