fbpx

Ce-am aflat nou despre Samsung Neo QLED

Am participat, chiar înaintea Sărbătorilor, la prezentarea noii serii de televizoare Samsung, Neo QLED, anunțate anul acesta la CES și aduse în România la final de martie, început de aprilie. La eveniment – organizat cu reguli de distanțare socială (în sensul că au fost întâlniri one-on-one) și tot ce trebuie – au fost prezentate trei televizoare, unul din gama 8K (de 65 inchi) și două 4K (inclusiv unul cu diagonala de 75 inchi). 

Ca o paranteză amuzantă, celălalt televizor 4K avea 55 de inchi, fix diagonala la care mă uit zilnic când sunt acasă – unde mi se pare chiar prea mare pentru camera mea. Aici, părea un pitic, prin comparație.

Principala schimbarea anunțată de noua gamă este schimbarea LED-urilor folosite pentru ecranul televizorului (Samsung continuă să inoveze în această direcție și n-a mers în cea a ecranurilor OLED). Minii LED-urile folosite în noile televizoar sunt de 40 de ori mai mici decât cele tradiționale, ceea ce permite un contrast și o luminozitate mult îmbunătățite, culori mai vii și un negru mai profund, prin tehnologia Quantum HDR 4000. 

Automat, și procesorul este schimbat. Samsung s-a dus de ceva ani în direcția 8K și a venit, la pachet, și cu scalarea conținutului cu ajutorul inteligenței artificiale. Noul procesor vine cu 16 rețele neuronale specializate, care funcționează simultan.

Alte lucruri interesante:

  • Televizoarele permit un refresh rate de 120 Hz, pentru pasionații de gaming, posibilitatea de a juca jocurile în format 21:9 și 32:9 (poți ajusta locul în care imaginea cu câmp vizual lărgit apare pe ecran). Un meniu virtual, Game Bar, poate fi afișat, pentru accesarea unor setări rapide, în timpul jocurilor. 
  • Sunetul e mult îmbunătățit, noul procesor permițând crearea unor experiențe dinamice, cu Object Tracking Sound Pro , în care sunetul urmărește mișcarea de pe ecran. Televizoarele vin și cu o funcție specială, care permite integrarea automată a unui soundbar din noile game Samsung, numită Q-Symphony.
  • Designul, mai ales la modelul 8K, e mult îmbunătățit. Ecranul e aproape fără margini (e numit, evident, Infinity Screen, un nume folosit și la telefoanele flagship ale firmei), televizorul e mai subțire, iar cutia care îl controlează poate fi acum amplasată (și ascunsă) în spate, pe piciorul suportului, dacă nu intenționezi să-l pui pe perete.
  • Samsung Dex funcționează cu noile televizoare. Dacă ai un telefon din ultimele generații, conectarea este wireless și ai un PC direct pe televizor.
  • Telecomanda are acum și încărcare solară.
  • Pentru cei care nu vor o chestie mare și neagră în mijlocul camerei, există în continuare funcția Ambient Mode, prin care televizorul poate afișa un tablou, o fotografie, știri sau se poate pierde în fundal.
  • Bixby e acolo, pentru cine folosește asistenți vocali, la fel și Alexa sau Google Assistant. Sistemul de operare este cel proprietar Samsung, numit Tizen.
  • Anumite servicii de streaming (Netflix, Prime Video și Rakuten) au buton direct pe telecomandă.

Pe lângă Neo QLED, gama Samsung include televizoare QLED și Crystal Ultra HD, dar și televizoare high-end din seria Lifestyle. Dintre acestea, cele mai interesante sunt Frame (care are acum rame noi și este mai subțire), Sero (care se rotește la 90 de grade, pentru a afișa conținut vertical) și The Terrace (care, după cum îi spune și numele, e făcut pentru a fi pus pe terasă – dar, cum au precizat reprezentanții Samsung, nu chiar în bătaia soarelui, dacă nu vrei să prăjești ouă pe el).